Viisikymppiset
patinan kera
Peltivadeissa limu- ja olutpulloja,
uusvanhassa metallimaljassa kuohujuomia, sinkkisaaveissa viinikanistereita,
juhlapöydässä vanhoja kynttilänjalkoja ja lautasia. 50-vuotisjuhlisssa saa patina
näkyä myös koristelussa.
Tervetuliaismaljat
Vinkit
·
Ota
juhlavieraat vastaan tarpeeksi tilavassa paikassa. Pieni eteinen on aivan liian
arkinen paikka tähän tarkoitukseen.
·
Tarjoa
tervetuliaismalja oikeasta lasista. Unohda muovilasit. Jos sinulla ei ole
tarpeeksi kuohuviinilaseja, lainaa, vuokraa tai hanki niitä niin paljon, ettei
laseja tarvitse välillä tiskata.
·
Laita
samppanja-, kuohuviini- ja muut tervetuliaisjuomapullot kauniisti suureen
maljaan jäiden keskelle. Ripottele kukkia tai kukan terälehtiä jäiden päälle
koristeeksi.
·
Hanki
jäitä ja jäämurskaa runsaasti. Ne eivät maksa paljon kotiin kuljetettunakaan.
·
Valmista
tervetuliaispöytään myös pieniä suolaisia suupaloja esimerkiksi sienistä ja
saaristolaisleivästä.
Juhlapaikan koristelu
Vinkit
·
Sisusta
useita erilaisia pöytä- ja istumaryhmiä. Pitkät pöydät ja tiukka
istumajärjestys tekevät vain jäykän tunnelman.
·
Vaikka
saatatkin saada lahjojen ohella myös kukkia, hanki silti näyttäviä kukkia
pöytiin ja olopaikkoihin. Ratkaisevinta ei ole kukkien määrä vaan mieluummin
niiden koko ja dramaattisuus. Esimerkiksi gladiolus on upea yksinäänkin
muutaman heinäkasvin kanssa.
·
Anna
vieraittesi yllättyä. Järjestä vaikka yhteen huoneeseen tai rajattuun tilaan
valokuvanäyttely, jonka pääkohteena olet sinä ja koko menneisyytesi.
·
Lahjapöydän
ei sovi olla liian suuri. Parempi on, että yllätyt lahjojen määrästä kuin että
pöytä jäisi vajaaksi.
·
Koristele
pöytiä käyttämällä kaapeista löytämiäsi vanhoja kynttilänjalkoja. Älä missään
tapauksessa kiillota hopeisia kynttelikköjä, vaan anna patinan näkyä.
Buffettikattaus
Vinkit
·
Järjestä
noutopöydän ympärille tarpeeksi tilaa, ettei synny sumppua.
·
Koristele
pöytä vanhoilla astioilla ja aseteilla kutsuvaksi. Käytä koristeiden ympärillä
esimerkiksi köyttä tai paksua vanhaa narua, joka sitoo koristeet omaksi
alueekseen. Köysi on todella in.
·
Pyydä
parhaita ystäviäsi auttamaan ruoan tekemisessä. Teetätä kreikkalaiset
lihapullat Paulalla, salaatit Vuokolla, täytetyt leipäpalat Maijalla ja
Elisalla jne. Näin et kuormita omaa keittiötäsi ja jääkaappia, kun osa ruoista
tehdään muualla.
·
On
hyvä, että noutopöydässä on paljon erilaisia ruokia. Jos jokin niistä pääsee
loppumaan, se ei merkitse katastrofia. Jos vieraita on paljon, kylmä noutopöytä
on paras.
·
Laita
juomatarjoilu kokonaan erilleen noutopöydästä. Näin vältyt sählingiltä.
Bar 50
Vinkit
·
Leikkele
kartongista Bar 50 -kyltti ja ripusta se baarin sisäänkäynnin yläpuolelle.
·
Järjestele
kaikki tarjottavat ruoat omiin kauniisiin ja kekseliäisiin paikkoihinsa.
·
Käytä
jääastioina vanhoja emali-, pelti- ja teräsvateja, soikkoja ja ämpäreitä,
joihin upotat pullot jäiden sekaan.
·
Erota
alkoholittomat viinit askartelemalla ”alkoholiton viini” -kylttejä ja kiinnitä
ne esimerkiksi värillisellä niinellä pullon kaulaan.
·
Vieraat
tunnistavat oman lasinsa, kun niissä on jokin merkki.
·
Varaa
laseja tarpeeksi, ettei niitä tarvitse välillä tiskata.
·
Valmista
booli viimeisenä, jotta se olisi mahdollisimman raikasta. Älä laita booliin
vedestä tehtyjä jääpaloja, sillä sulettuaan ne laimentavat boolin makua. Tee
jääpaloja vaikkapa hedelmämehusta. Koristele booli hedelmälohkoilla tai
-siivuilla, marjoilla, syötävillä kukilla tai yrteillä. Minttu sopii useimpaan
booliin.
·
Varaa
aina baariin joko tavallista vettä kauniiseen kannuun tai pieniä
kivennäisvesipulloja. Pudottele vesikannuun koristeeksi yrttejä.
·
Anna
ihmisten itse valita juotavansa aivan samoin kuin he valitsevat syötävänsä
noutopöydästä.
·
Varaa
sekä puna- että valkoviiniä. Hanaviinit ovat isolle vierasjoukolle
helppokäyttöisiä. Muutama pullo baarissa ”näön vuoksi” tekee kuitenkin terää.
·
Jos
tarjoat olutta, valitse mahdollisimman monta makua miellyttävää, esimerkiksi
vaaleaa lageria.
Red Jacuzzi –kannullinen kuplivaa
16 cl
Peachtree -likööriä
½
pulloa Fresitaa tai 2 kpl piccoloita
Russchian
½
limen mehu
limelohkoja
koristeeksi
sopivat myös mintunlehdet
Olut-,
vesi- ja viinisuositukset synttäreille:
Alkumaljaksi
sopii esimerkiksi raikas ja hedelmäinen Ballet Brut Carte Noir. Valkoviininä
voisi tarjota hennosti yrtin tuoksuista Dos Caras Verdejo Sauvignon Blancia,
jossa on aistittavissa valkoherukkaa, karviaista ja ruohoa.
Hardys
Nottage Hill Freshcase Cabernet Sauvignon Shiraz -hanaviini sopii hyvin
seurusteluun ja ruokaviiniksi. Samoin valkoviini Pebble Park Chardonnay -hanaviini.
Estrella
Damm -olut on vaalea lager, joka miellyttänee useimpia oluenystäviä.
Vesistä
Italian Alpeilta tuleva hiilihapotettu San Pellegrino -kivennäisvesi on ylellisen
juhlava janojuoma.
Vanhat
vadit, soikot, kynttilänjalat, kakkuvuoat, asetit ja astiat kuvausrekvisiittaa by Paloma Paula
Kuohuviinilasit
Ikea www.ikea.com
Suuri
jalallinen malja kuohuviinipulloille ja suuri metallitarjotin alkupaloille Mosa
Interiors www.mosainteriors.fi
Jääpalat
ja -hile Suomen Jääpala Oy www.suomenjaapala.fi
Kivennäisvedet,
oluet, kuohuviinit ja viinit Viinimaa www.viinimaa.fi
Kalasäilykkeet
(ahven, särki ja muikku) Kuusamon Kalajaloste www.kalajaloste.fi
Tässä kuvakooste juomatarjoiluista ja kattauksesta, olkaa hyvä. Kuvat ja teksit Paloma Paula.
Tässä kuvakooste juomatarjoiluista ja kattauksesta, olkaa hyvä. Kuvat ja teksit Paloma Paula.
Nautitaan kesäjuhlista ja kesästä täysin rinnoin.
VastaaPoista