Siirry pääsisältöön

Kesäjuhlat & viisikymppiset, juomat ja vinkit


Viisikymppiset patinan kera

 

  Peltivadeissa limu- ja olutpulloja, uusvanhassa metallimaljassa kuohujuomia, sinkkisaaveissa viinikanistereita, juhlapöydässä vanhoja kynttilänjalkoja ja lautasia. 50-vuotisjuhlisssa saa patina näkyä myös koristelussa.

 

 

Tervetuliaismaljat

Vinkit

 

·        Ota juhlavieraat vastaan tarpeeksi tilavassa paikassa. Pieni eteinen on aivan liian arkinen paikka tähän tarkoitukseen.

·        Tarjoa tervetuliaismalja oikeasta lasista. Unohda muovilasit. Jos sinulla ei ole tarpeeksi kuohuviinilaseja, lainaa, vuokraa tai hanki niitä niin paljon, ettei laseja tarvitse välillä tiskata.

·        Laita samppanja-, kuohuviini- ja muut tervetuliaisjuomapullot kauniisti suureen maljaan jäiden keskelle. Ripottele kukkia tai kukan terälehtiä jäiden päälle koristeeksi.

·        Hanki jäitä ja jäämurskaa runsaasti. Ne eivät maksa paljon kotiin kuljetettunakaan.  

·        Valmista tervetuliaispöytään myös pieniä suolaisia suupaloja esimerkiksi sienistä ja saaristolaisleivästä.

 

Juhlapaikan koristelu

Vinkit

·        Sisusta useita erilaisia pöytä- ja istumaryhmiä. Pitkät pöydät ja tiukka istumajärjestys tekevät vain jäykän tunnelman.

·        Vaikka saatatkin saada lahjojen ohella myös kukkia, hanki silti näyttäviä kukkia pöytiin ja olopaikkoihin. Ratkaisevinta ei ole kukkien määrä vaan mieluummin niiden koko ja dramaattisuus. Esimerkiksi gladiolus on upea yksinäänkin muutaman heinäkasvin kanssa.

·        Anna vieraittesi yllättyä. Järjestä vaikka yhteen huoneeseen tai rajattuun tilaan valokuvanäyttely, jonka pääkohteena olet sinä ja koko menneisyytesi.

·        Lahjapöydän ei sovi olla liian suuri. Parempi on, että yllätyt lahjojen määrästä kuin että pöytä jäisi vajaaksi.

·        Koristele pöytiä käyttämällä kaapeista löytämiäsi vanhoja kynttilänjalkoja. Älä missään tapauksessa kiillota hopeisia kynttelikköjä, vaan anna patinan näkyä.

 

Buffettikattaus

Vinkit

·        Järjestä noutopöydän ympärille tarpeeksi tilaa, ettei synny sumppua.

·        Koristele pöytä vanhoilla astioilla ja aseteilla kutsuvaksi. Käytä koristeiden ympärillä esimerkiksi köyttä tai paksua vanhaa narua, joka sitoo koristeet omaksi alueekseen. Köysi on todella in.

·        Pyydä parhaita ystäviäsi auttamaan ruoan tekemisessä. Teetätä kreikkalaiset lihapullat Paulalla, salaatit Vuokolla, täytetyt leipäpalat Maijalla ja Elisalla jne. Näin et kuormita omaa keittiötäsi ja jääkaappia, kun osa ruoista tehdään muualla.

·        On hyvä, että noutopöydässä on paljon erilaisia ruokia. Jos jokin niistä pääsee loppumaan, se ei merkitse katastrofia. Jos vieraita on paljon, kylmä noutopöytä on paras.

·        Laita juomatarjoilu kokonaan erilleen noutopöydästä. Näin vältyt sählingiltä.

 

Bar 50

Vinkit

 

·        Leikkele kartongista Bar 50 -kyltti ja ripusta se baarin sisäänkäynnin yläpuolelle.

·        Järjestele kaikki tarjottavat ruoat omiin kauniisiin ja kekseliäisiin paikkoihinsa.

·        Käytä jääastioina vanhoja emali-, pelti- ja teräsvateja, soikkoja ja ämpäreitä, joihin upotat pullot jäiden sekaan.

·        Erota alkoholittomat viinit askartelemalla ”alkoholiton viini” -kylttejä ja kiinnitä ne esimerkiksi värillisellä niinellä pullon kaulaan.

·        Vieraat tunnistavat oman lasinsa, kun niissä on jokin merkki.

·        Varaa laseja tarpeeksi, ettei niitä tarvitse välillä tiskata.

·        Valmista booli viimeisenä, jotta se olisi mahdollisimman raikasta. Älä laita booliin vedestä tehtyjä jääpaloja, sillä sulettuaan ne laimentavat boolin makua. Tee jääpaloja vaikkapa hedelmämehusta. Koristele booli hedelmälohkoilla tai -siivuilla, marjoilla, syötävillä kukilla tai yrteillä. Minttu sopii useimpaan booliin.

·        Varaa aina baariin joko tavallista vettä kauniiseen kannuun tai pieniä kivennäisvesipulloja. Pudottele vesikannuun koristeeksi yrttejä.

·        Anna ihmisten itse valita juotavansa aivan samoin kuin he valitsevat syötävänsä noutopöydästä.

·        Varaa sekä puna- että valkoviiniä. Hanaviinit ovat isolle vierasjoukolle helppokäyttöisiä. Muutama pullo baarissa ”näön vuoksi” tekee kuitenkin terää.

·        Jos tarjoat olutta, valitse mahdollisimman monta makua miellyttävää, esimerkiksi vaaleaa lageria.

 
Ihana juhlajuoma:

Red Jacuzzi –kannullinen kuplivaa

16 cl Peachtree  -likööriä

½ pulloa Fresitaa tai 2 kpl piccoloita

Russchian

½ limen mehu

limelohkoja

koristeeksi sopivat myös mintunlehdet

 

Olut-, vesi- ja viinisuositukset synttäreille:

 

Alkumaljaksi sopii esimerkiksi raikas ja hedelmäinen Ballet Brut Carte Noir. Valkoviininä voisi tarjota hennosti yrtin tuoksuista Dos Caras Verdejo Sauvignon Blancia, jossa on aistittavissa valkoherukkaa, karviaista ja ruohoa.

Hardys Nottage Hill Freshcase Cabernet Sauvignon Shiraz -hanaviini sopii hyvin seurusteluun ja ruokaviiniksi. Samoin valkoviini Pebble Park Chardonnay -hanaviini.

Estrella Damm -olut on vaalea lager, joka miellyttänee useimpia oluenystäviä.

Vesistä Italian Alpeilta tuleva hiilihapotettu San Pellegrino -kivennäisvesi on ylellisen juhlava janojuoma.

 

Vanhat vadit, soikot, kynttilänjalat, kakkuvuoat, asetit ja astiat kuvausrekvisiittaa by Paloma Paula

Kuohuviinilasit Ikea www.ikea.com

Suuri jalallinen malja kuohuviinipulloille ja suuri metallitarjotin alkupaloille Mosa Interiors  www.mosainteriors.fi

 

Jääpalat ja -hile Suomen Jääpala Oy www.suomenjaapala.fi

Kivennäisvedet, oluet, kuohuviinit ja viinit Viinimaa www.viinimaa.fi

Kalasäilykkeet (ahven, särki ja muikku) Kuusamon Kalajaloste www.kalajaloste.fi

Tässä kuvakooste juomatarjoiluista ja kattauksesta, olkaa hyvä. Kuvat ja teksit Paloma Paula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kommentit

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti