Siirry pääsisältöön

Öljylämpö pahis, maalämpö hyvis!

Jo vähäisen kuukauden satunnaisen asumisen jälkeen voin todeta, että öljylämpö on pahiksista pahin. Se ei sovi meille. Oikeastaan pelkään sitä ja menoa pannuhuoneeseen, jossa valtava säiliö kihisee ja puhisee. Mittareita on vaikka jaettavaksi enkä tiedä, mikä mittaa mitäkin.

Katastrofi tapahtui jo heti ensimmäisenä asumisviikonloppuna huhtikuussa. Talo rupesi kylmenemään. Ei kai öljy ollut loppu? Mitään valistusta emme olleet saaneet edellisiltä asukkailta, miten tsekataan jäljellä olevan öljyn määrä tai mistä nappulasta pitää painaa tai mitä kääntää, jos haluaa säätää tulevan lämmön määrää isommaksi tai pienemmäksi ja siten vaikuttaa itse kulutukseen. Itse en myöskään tiennyt, mihin reikään öljyä lisätään ja missä on lisäämisputki.

Soittoja sinne tänne. Öljynkuljetusautot eivät aja viikonloppuisin.
Paikallinen "öljymies", jolla piti huhujen mukaan olla öljyä, kertoi, ettei hän ole toimittanut ainetta enää vuosikymmeniin. Eläkkeellä. "Pikaiskaapa bensiksellä ja ottakaa kanistereihin 40 litraa, niin pärjäätte sillä pari päivää."  Teimme työtä käskettyä. Samalla kävimme marketista ostamassa lämpöpatterin (29 e) jolla saimme makuuhuoneeseen hieman lämpöä.

Maanantai-aamuna soitin Nesteelle ja tein öljytilauksen, 1000 litraa  - eiköhän sillä potkita eteenpäin jokunen päivä... Asiakaspalvelusta luvattiin, että öljy tulee tuota pikaa, joskus samana päivänäkin, jos auto sattuu olemaan nurkilla, mutta viimeistään torstaina. Asiakaspalvelija kuitenkin kysyi, että olenko varma, että haluan "vain" tuhat litraa.
 Iltapäivällä talo rupesi jälleen kylmenemään. 40 litraa oli humahtanut taivaan tuuliin. Rupesin laskemaan, että jos lämmitys maksaa kahdessa päivässä 40 euroa, se tarkoittaa kuukaudessa 600 euroa. Hurjaa. Päätin jo silloin, että tästä lämmityssysteemistä pitää päästä eroon niin pian kuin mahdollista, maksoi mitä maksoi.

Mentiin tiistaille ja keskiviikolle. Talo kylmeni ja kylmeni. Yksi ainoa tulisija keittiössä ei pystynyt luovuttamaan lämpöä kuin nimeksi. Aikaisempia remontteja tehdessä kaikki talon uunit oli purettu.Olipa järkevä teko. Kiitos siitä.
Muutaman kilometrin päässä asuva tuttava kertoi, että heilläkin öljy loppui viikonloppuna, mutta lisää saatiin heti maanantaina. Miksi meidän öljymme viipyi?
Keskiviikkona iltapäivällä sitten soitin Nesteelle ja kyselin, missä se hemmetin öljy oikein viipyy.
Vastaus oli lähes koominen: "Öljy tulee ihan pian, sillä tankkia on jo ryhdytty täyttämään." Torstaina aamulla öljy sitten tuli. Tankkiauto jäi tielle ja kuljettaja venytti öljyletkun tottuneesti paikalleen talon kulmalla olevaan syöttöputkeen. Johan alkoi pelata. Talo lämpeni parin tunnin odottelun jälkeen.
Ja liiaksikin. Noin puolet pattereista syytää lämpöä täysillä sellaisiinkin paikkoihin, joissa voisi pärjätä vähemmällä tai jopa ilman. Termostaatit rikki. Se selittää osaltaan öljyn suuren menekin.

Nyt sitten olen jännittänyt, miten kauan 1000 litraa öljyä riittää. Jäljellä olevan öljyn määrää ei näe, sillä mittari puuttuu. Se maksaisi vajaat viisisataa. Naapuri kertoi, että hänen iso omakotitalonsa koko vuosikulutus on noin 1500 litraa. Onneksi kesä on tulossa eikä ole väliä, vaikka öljy loppuisikin. Uutta en tilaa ennen syksyä!

Rupesin tutkailemaan, mikä muu lämmityssysteemi taloon sopisi. Tutkailujen jälkeen olin varma, että se on maalämpö. Naputtelin googlen hakuun www.ivt.fi ja sieltähän alkoi löytyä asiaa. IVT Greenline HE-sarjan maalämpöpumppu saattaisi olla kartanoon juuri sopiva. Lähetin netissä tiedustelun. Parin päivän päästä IVT:ltä soitettiin. Ensi viikolla asiantuntija tulee kartanolle sopimaan jatkosta.

Öljylämmitys jäänee elämääni elämään vain lyhytaikaiseksi, mutta pahaksi painajaiseksi. Ekologinen Greenline ottaa talteen energian kalliosta, vesistöstä ja pohjavedesta. Joutsenmerkkikin, hyvä hyvä. Elämme mielenkiintoisia ja jännittäviä aikoja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti