Siirry pääsisältöön

Pihan sisustusta ja maalämpöpähkäilyä

Tänään Porin Tuorsniemessä hellepäivä. Lämpö kohosi aina 29 asteeseen varjossa. Eipä jaksanut muuta kuin sisustaa pihaan jo toinen olopaikka vanhojen, jo kukkineiden omenapuiden alle. Tarjolla oli kahvia ja Tuorsniemen kartanon sekamehua.
Maalämpömiehet  eli ammattitaitoiset energia-asiantuntijat Senera Oy:stä kävivät kartoittamassa tilanteen. Tarkoituksena on vaihtaa öljylämpö hyvissä ajoin ennen talvea ja syksyä luontoystävälliseen ja edullisempaan maalämpöön.

Senera Oy:n miesten kanssa humahti lähes kolme tuntia. Se tuli selväksi, että kartanon lämmittämisessä säästää vuositasolla huimasti, euroissa säästö kohdallamme on arviolta 3500 euroa. Tottakai asennus maksaa, mutta jo se, että pääsemme öljystä eroon, tekee hyvää sielulle.

Miesten lähdettyä olin niin puhki kaikesta uudesta ja uskomattomasta tiedosta, että päätin ottaa yhden pakollisen kirjoitustyön jälkeen loppupäivän vapaaksi.

On vain ymmärrettävä, mitä maalämpö tarkoittaa. Kaikki muu onkin sitten tekniikkaa, josta ei muutenkaan ymmärrä (puhun siis vain itsestäni) hönkäsen pöläystä. Maalämpö on maa- ja kallioperään varastoitunutta aurinko- ja geotermistä energiaa. Maalämpöjärjestelmä hyödyntää tätä lämpöenergiaa rakennuksen ja käyttöveden lämmittämisessä. Niin yksinkertaista se on.

Jos päädymme ottamaan maalämmön, seuraavaksi kiinteistön tontille porataan lämpökaivot. Sitten puretaan vanha lämmitysjärjestelmä ja tilalle asennetaan maalämpöjärjestelmä. Kaikkineen hommaan kuluu vain muutama päivä. Houkuttavaa ja koukuttavaa, vai mitä? Tässä Seneran yhteystiedot: www.senera.fi , niin voitte käydä itse tutustumassa asiaan.  Kirjoitan projektista heti lisäinfoa kun alkaa tapahtua.Jos kerran Suomen toiseksi suurin puukirkko (Mäntyharju) lämpiää maalämmöllä, niin miksei myös meidän tönö!

Niin, pihapiirissämme järjestetään työnäytös, jos homma toteutuu. Jännittävää.
       Pihapiiri sai uudet ihanat Country-kalusteet ja aurinkovarjon. Ostopaikka Masku. Salviat Huiskula, bamburuukut Ikea.
                                           Aurinkovuoteessa ei tänään kärsinyt (+29) viivähtää kuin hetki.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti