Siirry pääsisältöön

Remonttirahaa vadelmilla?

Katsokaapa näitä. Valtavan suuria vadelmia navetan takaa. Enpä olisi ikinä uskonut, että vadelmat ovat jo kypsiä. Näin ne sattumalta kun kurkkasin navetan nurkan taakse samalla kun viimeinkin illansuussa sain aikaiseksi  ottaa talteen raparperit. Mitä punaista siellä oikein näkyykään? Heinäkuun 14. päivänä pitäisi olla paras mansikka-aika.
Vadelmien kasvupaikka onkin erikoinen. Navetan seinusta ja edusta on kuuma pätsi. Puutarhavadelmat ovat levinneet jo aika laajalle alueelle. Ne kasvavat tietenkin mitä mahdottomampien ohdakkeiden ja nokkosten seassa. Ohdakkeet olivat lähes yhtä pitkiä kuin minä, nokkoset ulottuivat olkapään kohdalle. Sekaan mahtui myös amppareita.

Vadelmien himo ylitti kuitenkin kaikki vaarat. Siitä vain pistelkää ja nipiskelkää käsivarsiani. Näin minä tallaan teidät jalkoihini ja poimin herkut vakkaani. Se on nyt sitten menoa. Tätä tyttöä eivät nyt muut (kuten remonttiasiat) rassaa. Nyt poimitaan. Kun kerran ensimmäiset vadelmat on löydetty, seuraavat voi poimia jo huomenna. Poimintakausi kestää varmaankin pari viikkoa. Maija-emäntä kertoi saaneensa navetan takaa yli 200 litraa marjoja.

Kun olen pähkäillyt pääni puhki, miten rahoittaisin remontteja, tässähän tuli pieni vastaus. Laitan tilan tuottamaan. Myyn marjoja ja sieniä. Laitanko tienviereen kyltin: "Kartanon vadelmaa" vai menenkö pysäköintipaikalle myymään? Saakohan kuka tahansa niin tehdä vai pitääkö tutkia lupa-asioita? Olisin voinut laittaa myös talon matkailukäyttöön Porin Jazz -tapahtuman ajaksi. Olen kuitenkin sen verran pedantti, etten voinut sitä tehdä ennen kuin sisustukset ovat valmiita.
Ensi vuonna sitten talo on valmis ottamaan vieraitakin. Varattavissa on jazzien ajaksi kokonainen yläkerta: neljä huonetta, keittiö, wc ja suihku. Sopisi parhaiten elämysasumisesta nauttiville henkilöille. Kartanon breakfast tarjoillaan alakerran saleissa.

Mustat viinimarjatkin näyttivät olevan lähes kypsiä. Niitäkin voisin myydä. Vaikka rakastankin vadelmahilloa, en totta tosiaan itse tarvitse satoja litroja hilloja.
 On tämä onnea!Rakastan poimia marjoja ja sieniä. Kohtahan on kantarellien aika.

Niin, kun tulin poimintareissulta, pihan neljä jasmiinia otti minut, ryteikössä ryvettyneen, vastaan hienostuneeseen seuraansa. Ruohon ajelun jälkeen vaatimaton kukkapenkkikin alkoi elää mm. rubiininpunaisten liljojen myötä.

                      Pihassa oli laatikko. Laitoin salaattia, sipuleita, tilliä, persiljaa ja salviaa kasvamaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti