Siirry pääsisältöön

Remonttirahaa vadelmilla?

Katsokaapa näitä. Valtavan suuria vadelmia navetan takaa. Enpä olisi ikinä uskonut, että vadelmat ovat jo kypsiä. Näin ne sattumalta kun kurkkasin navetan nurkan taakse samalla kun viimeinkin illansuussa sain aikaiseksi  ottaa talteen raparperit. Mitä punaista siellä oikein näkyykään? Heinäkuun 14. päivänä pitäisi olla paras mansikka-aika.
Vadelmien kasvupaikka onkin erikoinen. Navetan seinusta ja edusta on kuuma pätsi. Puutarhavadelmat ovat levinneet jo aika laajalle alueelle. Ne kasvavat tietenkin mitä mahdottomampien ohdakkeiden ja nokkosten seassa. Ohdakkeet olivat lähes yhtä pitkiä kuin minä, nokkoset ulottuivat olkapään kohdalle. Sekaan mahtui myös amppareita.

Vadelmien himo ylitti kuitenkin kaikki vaarat. Siitä vain pistelkää ja nipiskelkää käsivarsiani. Näin minä tallaan teidät jalkoihini ja poimin herkut vakkaani. Se on nyt sitten menoa. Tätä tyttöä eivät nyt muut (kuten remonttiasiat) rassaa. Nyt poimitaan. Kun kerran ensimmäiset vadelmat on löydetty, seuraavat voi poimia jo huomenna. Poimintakausi kestää varmaankin pari viikkoa. Maija-emäntä kertoi saaneensa navetan takaa yli 200 litraa marjoja.

Kun olen pähkäillyt pääni puhki, miten rahoittaisin remontteja, tässähän tuli pieni vastaus. Laitan tilan tuottamaan. Myyn marjoja ja sieniä. Laitanko tienviereen kyltin: "Kartanon vadelmaa" vai menenkö pysäköintipaikalle myymään? Saakohan kuka tahansa niin tehdä vai pitääkö tutkia lupa-asioita? Olisin voinut laittaa myös talon matkailukäyttöön Porin Jazz -tapahtuman ajaksi. Olen kuitenkin sen verran pedantti, etten voinut sitä tehdä ennen kuin sisustukset ovat valmiita.
Ensi vuonna sitten talo on valmis ottamaan vieraitakin. Varattavissa on jazzien ajaksi kokonainen yläkerta: neljä huonetta, keittiö, wc ja suihku. Sopisi parhaiten elämysasumisesta nauttiville henkilöille. Kartanon breakfast tarjoillaan alakerran saleissa.

Mustat viinimarjatkin näyttivät olevan lähes kypsiä. Niitäkin voisin myydä. Vaikka rakastankin vadelmahilloa, en totta tosiaan itse tarvitse satoja litroja hilloja.
 On tämä onnea!Rakastan poimia marjoja ja sieniä. Kohtahan on kantarellien aika.

Niin, kun tulin poimintareissulta, pihan neljä jasmiinia otti minut, ryteikössä ryvettyneen, vastaan hienostuneeseen seuraansa. Ruohon ajelun jälkeen vaatimaton kukkapenkkikin alkoi elää mm. rubiininpunaisten liljojen myötä.

                      Pihassa oli laatikko. Laitoin salaattia, sipuleita, tilliä, persiljaa ja salviaa kasvamaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti