Siirry pääsisältöön

Studio navettaan

Tänään piti miettiä, missä alan kuvata pieniä vinkki-, tee-se-itse-, tuunaus- ja sisustusjuttuja. Menin navettaan mielipaikallani ikkunasyvennyksen lähelle, josta avautuu mieletöttömän kaunis peltomaisema. Ryhdyin raivaamaan siihen tilaa. Lautaseinät on valkoiset, maalista (vai olisiko peräti kalkista) kauhtuneet. Harjasin seinältä ylimääräiset roiskeet ja roskat pois.

Sementtilattialla on lasinsiruja ja ties mitä. Täytyy mennä hanskojen kanssa putsaamaan. Siinä samalla löysin navetan keittöstä Kumelan kannellisia lasipurkkeja, kuvioidun sokerikon ja kauniin kulmikkaan koristelautasen. Pitääpä pestä puhtaiksi.

Kaivelin esiin myös kenties kartanon ikkunoiden yllä olleen koristelistan. Ehkäpä laitan sen sängyn taakse seinälle. Myös valkoinen peiliovi upeine lukkopesineen ja kahvoineen odottaa pääsyä uuteen elämään sisälle. Pulloja, pulloja, pulloja  - niitäkin löytyi ikihyviksi.

Kumelan kannelliset lasipurkit muuten ovat mainioita kuivatuille tateille ja suppilovahveroille. Sokerikko pääsee kahvipöytään ja toinen lautanen on hieno kynttilän alla.
Kumelan lasitehdas aloitti toimintansa 30-luvulla. Toiminta päättyi vasta 80-luvulla  - konkurssiin, harmi. Mutta täällä kartanolla Kumela elää. Jee.
                   Studio syntyy tähän navetan nurkkaukseen.
                              Mikä tämä lieneekään, se saa tästä eteenpäin toimia naulakkona.       
                                                      Onneksi ei tarvitse lähteä ovikauppaan.
                                                      Kahva on suorastaan ylellinen.
                                Lasitavaraa, joka pesun jälkeen saa arvoisensa paikan.
                                Kumelan lasipurkkeihin laitan kuivattuja tatteja ja suppilovahveroita.

                              Sovittelen yläkerran kammarin seinälle tämän jugend-aiheisen koristelistan.
                                             

Kommentit

 1. Sokerikko ei taidakaan olla sokerikko. Ei se tuikkutelinekään ole, koska eihän ennen vanhaan ollut sellaisia.

  VastaaPoista
 2. Vaikka postauksestasi on aikaa eksyin sattumalta tämän jutun kohdalle. Seinällä oleva teline on vanha lypsykoneen teline johon on saatu näemmä 2 lypsimet eli nännikupistot kiinni eli tuossa navetassa on lypsetty lehmiä 2 koneella.
  Ne on asetettu tuohon pesun jälkeen odottamaan seuraavaa lypsyä ja paitsi että ne on säilytetty siinä niin ne on letkuineen laskettu täyteen kloramiinia, sitä varten on tuossa keskellä paikka johon saa astian. Ylemmissä koukuissa on varmaan ripustettu letkuja tai niissä on ollu ne kannet jotka asetetaan lypsytonkkien päälle ja jossa on ne kaikki paikat ja yhteet eri letkuille ja osille. Meilläkin oli tuon tapainen ja on varmaan vielä jossain jos ei kaksikin.
  t. lehmien kans toimiva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kun kiva, kun kerroit. En mistään olisi arvannut, että kyseessä sellainen laite. Luulin, että navetassa on lypsetty ainoastaan käsin, kun sen verran ikää tuolla navetalla on.

   Poista

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti