Siirry pääsisältöön

Ensimmäisen pakkasyön jälkeisiä mietteitä

Illalla lämmitin leivinuunia. Nostin myös keskuslämmityksen mittaria hitusen ylöspäin. Luvassa oli ensimmäinen pakkasyö. Miten vanha talo jaksaa pitää lämmön yllä? Vetää kaikista ovista. Mutta onhan talossa vanhanaikaisesti ensin veranta, sitten pikkueteinen, sitten aula ja vasta siitä ovet huoneisiin. Kylmyys ei pääse suoraan sisälle.

Halusin nuuhkaista aamupakkasilmaa, kun mittari näytti vielä kolmea pakkasastetta. Aurinko sai maahan pudonneet vaahteranlehdet paistamaan itsensä tavoin. Ylipitkäksi käynyt ruoho aaltoili maassa huurasta valkoisena. Miten kaunista. Kahlasin lehtimeressä kuin pikkulapsi, mieli täynnä kaihoa siitä, että kesä on lopullisesti takana. Pitkä, kylmä talviaika on edessä enkä tiedä, mitä se tuo tullessaan.

Miten paljon minulla olikaan suunnitelmia, mitä piti ehtiä kesän aikana tekemään. Nyt katson taloa, puita, pensaita ja pihaa. En ole ehtinyt tehdä niille mitään. Melkein kaikki on rempallaan. Kesäkuu meni ihmetellessä ja suunnitelmia tehdessä. Ja siivotessa. Joka päivä otin jonkin projektin tyyliin tänään pestään talon ovet. Heinäkuu meni kokonaan vadelmien ja herukoiden keruussa, niitähän tuli toistasataa litraa. Mutta elokuussa pistin tuulemaan ja tein remonttia yläkerrassa lähes joka päivä syyskuun loppuun saakka. Tulosta syntyikin, mutta vielä on paljon tekemistä. Saan kuitenkin kaksi kammaria, työhuoneen ja kylpyhuoneen valmiiksi muutaman viikon sisällä. Suurin työ niihin on jo tehty. Yläkerran keittiöstä pitää vielä repiä laminaatit lattiasta, hioa ja maalata lattia, maalata seinät, muurata tiilet yhdelle seinälle ja asentaa keittiökalusteet. Toivottavasti keittiö valmistuu jouluksi.

Puiden ja pensaiden kaatoa on paljon edessä. Vaikka sireenit ovatkin kauniita, ne eivät voi rehottaa ja peittää koko talon julkisivua. Talosta ei näy tielle kesällä oikeastaan mitään. Haluan, että talo seisoo ryhdikkäänä ja näkyy myös!

Tänään pitäisi ehtiä kerätä viimeisetkin kesäromppeet pihalta ja laittaa talvisäilöön. Miten tässä sitten yhtäkkiä tulikin näin kiire? Miksi kaikki jää aina viime tippaan. Haravoitavaa olisi moneksi päiväksi. Minne nuo kaikki lehdet kärrätään? Ja miten?

Täytyy muistaa, että olen kuitenkin "vain" toimittaja, en puutarhuri. Näin suuri piha vaatisi huomiota enemmän ja melkeinpä palkatun puutarhurin. Hyvä ajatus, mutta mahdoton toteuttaa. Liihottelu on alkanut muuttua realismiksi. Miten oikeasti selviydyn tästä kaikesta?
                                 Ylipitkäksi kasvanut ruoho sai ensimmäisen huurapeitteen.
                    Kesän kukat, purkit ja ruukut pitää kerätä pois talven tieltä.
                            Keltainen kartano puskien takana vaatii huomiota.
                                    Navetta odottaa talvea.
                Piti ehtiä laittaa puoti vanhaan makasiiniin ja siistiä edustaa. Jäi tekemättä.
                          Peltoja, peltoja ja peltoja. Niitä riittää ihailtavaksi.
                                           Pikkulinnuille syötävää.
                                       Kotipetäjä ja taivaalla valkoinen kuunsirppi. On aamu.
                                            Itse tehty ovikoriste.
                                    Tähän suunnittelen samppanjabaaria. Sisältä paikka on uskomaton.
                                 Se on varmaa, että liiat puskat lähtevät viimeistään keväällä talon tieltä.
                               Tässä minä olen ja odotan toimenpiteitä, talo sanoo.

Kommentit

  1. Hurmaava paikka. Oikein, liiat puskat surutta matalaksi. Ajele lehdet ruohonleikkurilla silpuksi ja haravoi huolimattomasti. Jätä loppu madoille. Huiski lehdet pressun päälle. Pressulla saat lehtikuormat mukavasti vedettyä. Perusta johonkin lehtikomposti. Seuraavana vuonna uusi kasa viereen. Edellinen kasa onkin jo hyvää vauhtia maatumassa mullaksi. Jos sinulla on kasvimaa, voit vetää osan lehtisilpusta suoraan kasvimaalle. Kantapään kautta opittua.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tuula. On mukavaa saada ohjeita. Tuo silppurihomma kuulostaa hyvältä. Pressulla lehtien pois vieminen onkin jo tutumpi homma. Kompostia ei vielä ole, mutta pitänee ensi kesänä hankkia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti