Siirry pääsisältöön

Keltainen kartano

Kartano (oikeastaan kartanon puolikas, sillä toinen puoli on purettu muutama vuosikymmen sitten) kylpee lokakuun auringossa. Vaahteranlehtiä on pihassa ainakin kymmenen sentin paksuudelta. Kauniin näköistä. Olkoot siinä vielä päivän pari, mutta sitten lähtevät. Kuka tulisi haravoimaan?

Yläkerrassa sain vihdoinkin hiottua toisen puolen harmaan huoneen lattiasta ja maalattua kertaalleen vaaleanharmaalla (Tikkurila, Betolux, sävy 2115). Toisen puolenhan tein jo keväällä Hesarin juttua varten. Täytyypä kaivaa juttu jostain tänne luettavaksi.
 Huomenna toinen maalaus ja sitten enää lattialistat kohdalleen ja kalustamaan. Miksi tuohonkaan ei mukamas aikaisemmin liiennyt aikaa? Pitikö käydä toisella puolella maailmaa ottamassa virtaa?
      Tuorsniemen kartano (1780), jota myös Klasipruukin kartanoksi nimitetään, kylpee lokakuun auringossa.
               Sain kuin sainkin yläkerran harmaan huoneen lattian hiotuksi ja maalatuksi kertaalleen.

Tässä Hesarin juttu keväältä. Alkuperäiset boordit ja tapetti olivat vielä paikallaan.
 

Ruma laminaattilattia sai lähteä

Vanhan talon lattiremontissa ei löytynytkään kaunista lankkua, löytyi pontti- ja raakalautaa.

Koti 0
Paula Bagge
Jussi Partanen
Vanhat laudat hiottiin käsin kahteen kertaan ennen. Laudoissa oli hiomavaraa koneellekin, mutta vanha lattia ei siitä silti pidä.
Vanhat laudat hiottiin käsin kahteen kertaan ennen. Laudoissa oli hiomavaraa koneellekin, mutta vanha lattia ei siitä silti pidä. Kuva: Jussi Partanen
Aika monet talon- tai mökinomistajat haluavat eroon rumasta laminaattilattiasta. Syy voi olla vain se, ettei se kertakaikkiian sovi rakennuksen henkeen.
Usein alla on vanha lautalattia, joka tekee mieli kaivaa esiin.
Puulattia on hieno, mutta kovaa kulutusta kestävä korkeapaine- ja suoralaminaatti rupesi nakertamaan puun suosiota 1990-luvulla.
Varsinkin edullisesta ja helppotöisestä suoralaminaatista tuli nopeasti kansansuosikki.
Nykyään lähes kolmannes kaikista kovalattiapinnoista on laminaattia.
Kun 1800-luvulla rakennettu talo sai uuden omistajan, hän halusi päästä laminaattilattioista eroon ja kaivaa alta vanhat puulattiat.
Toive oli, että alta paljastuisi leveä, valkoiseksi kuurattu lankkulattia, joka tarvitsisi vain hionnan ja ehkä suopakuurauksen tai maalauksen.
Mutta kuinka kävikään?
Pettymys. Esiin tuli lakkapinnasta pahasti kulunut ponttilautalattia, jonka alla oli pelkkä raakalauta.
Mutta ei hätää, rakennuskonservaattori Kalle Virtanen lohdutti. Hänen mielestään vanhaa kunnostettaessa ei aina kannatakaan pyrkiä alkuperäisyyteen.
"Myöhemmätkin kerrostumat voivat olla hienoja, arvokkaita ja teknisesti hyvälaatuisia."
Hyvänä puolena hän piti sitä, että laminaatin alta löytynyt ponttilauta oli noin kolmen sentin paksuinen. Vaikka hiomavaraa olisikin, Virtanen ei suosittele konetta vanhaan lattiaan.
Varsinkin leveän ja vuosikymmenten ajan patinoituneen lankkulattian hiomista koneella pitäisi välttää. Jos lattia on tikkuinen, hioa saa, mutta käsin ja hellävaraisesti syiden suuntaan.
Siispä hiomaan ja maalaamaan – yllätyslattiaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti