sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Maalausta ja maalaiselämää

Eilen lauantaina maalasin rumanvaalean arkistokaapin harmaaksi. Harmaata oli jäänyt jäljelle yhden kammarin lattiamaaleista. Vedin kaapin toiseen kertaan äsken.
Pesin myös tulevan työhuoneeni linoleum-lattian tämänpäiväistä maalausta varten. Mikään valmistaja tai alan ammattilainen ei suosi muovilattian maalaamista, mutta haluan silti taistella tutkainta vastaan.
Tätä lattiaa kun ei voi purkaa. Ainakaan nyt. En tiedä tarkalleen, mitä sen alla on. Tai tiedän sen verran, että alakerrasta on joskus tullut ikkunan edustan kohdalle portaat. Ne on rakennettu umpeen ja portaiden kohdalla on nyt erikoinen kehikko. Muovia muovia. Mitä muuten on eroa lineleumilla ja muovilla? Pitää sekin tutkia.

Oltuani sitkeästi itsepäinen ja tiedusteltuani Tikkurilalta, mitä maaleja voisin lattiaan käyttää, sain sitten vihdoin - tosin omalla riskillä - kokeilla pohjamaaliksi Helmi-pohjamaalia ja päälle Betolux Akvaa.

Imuroin ja pesin lattian eilen. Tänään hioin sitä hieman. Sitten maalipurkkia avaamaan ohjeiden mukaan. Ei aukene ei. Sitten seurasi kiroulun ja sadatuksen oppitunti. Ärjyin ja raivosin. Ei auttanut. Muovikansi pysyi kiinni. Eihän siihen millään saa vääntöä ohjeiden mukaan. Sormilla pitäisi ottaa kiinni muovisista ulokkeista ja samalla painaa ranteiden sisäosalla keskeltä purkkia.

Vaikka olenkin aika voimakas nainen, voimani höystettynä suurella sisulla ei riittänyt. Piti huutaa miesvoimaa apuun. Karvaiset kädet tekivät työtä käskettyä. Ei auennut. Missä tongit? Heti tänne!, kuului käsky. Ja totta vie: tongeilla se maalipurkki vihdoin aukeni.

Miksi ei suoraan neuvota avaamaan purkkia tongeilla?

Nyt maalaamaan, laitan kuvia operaatiosta huomenna.

Paloma Paula lisännyt alla olevan Wikipedian tekstin 18.3.2015
Linoleumi eli linoli on lattianpäällyste. Se on kulutusta kestävä ja siten usein julkisissa tiloissa käytetty materiaali. Lattianpäällyste kehitettiin 1860-luvulla.
Linoleumi valmistetaan keittämällä pellavaöljyä ja hartsia. Seokseen lisätään puu- tai korkkijauhetta, kalkkikiveä ja väriaineita. Alustana käytetään juuttikangasta.[1] Linolueumi koostuu siten luonnonaineista. Aikaisemmin linoleumilaattojen valmituksessa käytettiin asbestia, mutta siitä on tässäkin käytössä luovuttu kokonaan.
Käyttämällä eri värejä linoleumilla voidaan kuvioida lattiapintoja. Se on melko huokoinen materiaali, mutta oikein hoidettuna se on hyvin kestävä. Sitä saa myös PVC:llä pinnoitettuna.

Lineleumi ei ole siis muovia, mutta lattian maalaamista ei silti suositeltu. Hyvin tuo maali on kuitenkin pysynyt.

          Tuleva  työ- ja olohuone yläkerrassa on lattiamaalausta ja sisustusta vaille valmis.
  Rumanvaalean arkistokaapin maalasin eilen kertalleen harmaalla Betolux Akva -lattiamaalilla. Äsken vedin kaapin toiseen kertaan. Läikät kielivät märkyydestä.
               Omalla riskillä vedän nyt linoleum-lattian pohjamaalilla ja sitten tavallisella lattiamaalilla.
                                       
                                Ohjeiden mukaan maalipurkki ei avaudu. Tunnen itseni voimattomaksi.
                    Karvaiset mieskädet apuun, mutta kansi pysyy itsepäisesti kiinni.
                                      Ovatko tongit maailman tärkein keksintö? Nyt tuntuu siltä.
                 Sadattelun ja kiroulun lomassa ihastelin yläkerran ikkunasta avautuvaa pihamaata.
                                        Isot matot estävät maalia kulumasta.
                              Tässä lattia ilman mattoa. Pahempia kulumia ei ole. Ainoastaan nurkassa, missä siirtelen tuolia, on ikäviä kulumia.

5 kommenttia:

 1. Minulla myös suunnitelmissa maalata linoleumia. Miten on maali kestänyt? Oletko ollut tyytyväinen?

  VastaaPoista
 2. Hei anonyymi, maali on kestänyt hyvin. Se oli yllätys. Ainoastaan työpöytäni tuoli, joka liikkuu hieman istuessani, tekee lattiaan jälkiä. Olenkin laittanut maton tuolin alle. Mutta muista tuo pohjamaali, niin tarttumapinta on parempi.

  VastaaPoista
 3. Hei,

  Suunnittelen myös linoleumilattian maalaamista. Noviisi kun olen, mietityttää että uskallanko. Teen tilasuunnittelua erääseen kerhohuoneeseen, ja lattia on sitten ehkä hieman vilkkaammassa käytössä kuin vaikkapa " normikotona ". Tiedustelenkin tässä että onko sun maalaama lattia kestänyt hyvin edelleen? Aikaisemmat kommentit tuossa oli viime vuoden kesältä. Jos teitin lattia on vielä nyt 2016 hyvässä kuosissa (toivottavasti!) niin saattanen rohkaistua maalaamaan myös! :)

  Sitten muutama kysymys: Hioitko käsin vai jollain masinalla? Ja maalasitko telalla vai pensselillä? Ja oliko pohjamaali ja lattiamaali vesi- vai öljypohjaisia?

  VastaaPoista
 4. Heidi, kiitos kysymyksestä. Maali on pysynyt aika hyvin. Täytyi oikein tarkastella lattiaa, ennen kuin vastasin. Edelleen ne paikat, joista aiemmin mainitsin, ovat lattian heikko kohta, eli kulumaa on siellä, missä on siirreltäviä huonekaluja. En ole vielä maalannut kulumia uudelleen. Ehkä olisi kannattanut maalata kolmeen kertaan. Kysymyksiisi... Pohjamaali oli vesiliukoinen, maalasin pensselillä, telan käyttö ei onnistu minulta. Hioin vain kevyesti käsin. Minulla on mattoja lattian päällä, joten auttanee jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos vastauksesta! Meillä projekti on pian loppusuoralla ja lattian suhteen ei olla vielä tehty mitään ratkaisua. Kohtapuoliin pittäis joku päätös tehdä. Maalaaminen vaikuttaa tällä hetkellä järkevimmältä budjettiin nähden.

   Poista

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Retrottaa, euron verhot kodinhoitohuoneeseen

Eilen minua viehätti kirpparikäynnilläni 70-luvun paksut, puuvillaiset retroverhot. Noukin ne itselleni eurolla. Pesin ja silitin. Pujotteli...