Siirry pääsisältöön

Sukellus listojen, miksei myös liskojen viidakkoon

Listojen merkitys tuli kuin tulikin hieman yllätyksenä. Suloisiin geggoliskoihin olin kyllä juuri perehtynyt syksyisellä Malediivien paratiisiomalla, mutta nämä lattia- peite- ja koristelistat sun muut, mitä huoneen viimeistelyssä tarvitaankaan, tulivat hieman yllätyksenä. Malediiveilla geggot kiipeilivät seiniä pitkin yhtälailla kuin kotoiset puiset listatkin...

Tarkoitan, etten ollut ajatellut, miten suuri merkitys ylipäätään on listoilla. Ne peittävät ikävät raot ja epämääräisyydet lattian- ja katonrajassa. Ne antavat ryhtiä huoneeseen, oviin ja ikkunoihin. Vaikka huone olisi muilta osin täysin valmis, ilman listoja se on pahasti keskeneräisen näköinen.
Kuvista näette, miten totta puhun.

Kiertelin Porin listakauppoja. En löytänyt juuri kartanon yläkertaan sopivia listoja, vaikka kahlasin melkoisessa listaviidakossa. Sitä paitsi listat olivat aina jonkin suuren hallin viimeisimmässä perukassa. Sain toki hyvää palvelua, vaikka oikean levyisiä ja näköisiä listoja ei löytynytkään.

Sitten hokasin: kymmenen kilometrin päässä Luvialla olisi kokonainen LuviaWood Puutavaratalo. Sinne!

"LuviaWood Puutavaratalosta saa saman katon alta pintakäsitellyt massiivipuutuotteet kaikkiin pintoihin, saunamaailman tuotteita laadukkaiden löylyjen ottoon, ulkoverhoustuotteet, terassitarvikkeet, rakennusmateriaalit ja työkalut joka kohteeseen."  Ja mikä tärkeintä, myös listat, minä lisään.

Listat ovat esittelyssä myymälätilassa, mutta varsinainen listaviidakko on myymälän viereisessä hallissa toisessa kerroksessa. Huikea määrä listoja pakattuna valmiiksi esim. kymmenen listan paketteihin. Johan alkoi löytyä. Avulias myyjä teki oloni mukavaksi, minun ei tarvinnut muuta kuin silmäillä ja verrata: kyllä, mallikappaleisiini sopivia listoja löytyi vaikka millä mitalla. Myyjä kantoi listapinot puolestani myymälään kuivumaan.
Sieltä ne noudettaisiin seuraavana päivänä remonttikohteeseen peräkärryllä, sillä lähes neljämetriset lattialistat eivät mahdu henkilöautoon.

Miten niin kuivumaan? No, listat pitäisi pitää kuivassa ja huoneenlämpimässä tilassa ainakin päivän ennen asentamisesta. Jos ne asennetaan kosteina, ne saattavat kuivuessaan tiivistyä ja näin voi syntyä rakoja. Näin minä sen käsitän.

Lista-asia oli kaikkein viimeisin, josta olisin voinut ajatella kirjoittavani. Mutta kuten huomaatte, listojen merkitys on suuri. Ja nyt "geggoja" asentamaan! Laitan lisää kuvia, kun alkaa olla valmista.

                        
                                    Oi, mikä ero. Listat tekevät huoneen.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti