Siirry pääsisältöön

Ensimmäinen jouluni Porissa

Koko päiväksi on riittänyt puuhaa kymmenestä lähtien. Ei paussin paussia, ei leivän murua. Kello 12 riensimme Porin Raatihuoneelle kuuntelemaan porilaisten joulurauhan julistamista. Juhlavalta kuulosti Porilaisten marssi ja juuri täällä Porissa! Raatihuoneelta kiirehdimme hautausmaalle ja sytytimme kotikonnuilleen haudattujen muistolehtoon kynttilät.
Kotiin Tuorsniemeen ja ihmettelemään ihka ensimmäisen joulua. Miten ihmeessä osaamme sen täällä viettää vuosikymmenten Helsinki/Ruovesi -aikajakson jälkeen?

Rakensin jo eilen 1700-luvulta peräisin olevan makasiinin viini & juureskellariin eli nykyiseen kappeliin seimen vaatimattomista aineksista. Ihanalta naapurilta sain aitoja olkia. Seimen kyhäsin tosi vanhasta arkusta, jonka asettelin puukärryjen päälle. Makasiinin yläkerrasta pengoin esiin kymmenkunta satavuotiasta säkkiä ja peittelin niillä kärryn.

Nuuksion-mökiltäni peräisin olevan nuken  - vaikka se onkin tyttönukke, kiedoin vanhaan pellavaliinaan ja asettelin oljille. Muutaman kyyneleen vierittelin pahnoille.
Kirpputorilta ostamani ikivanhan kultaisen kuusenkoristenauhan kiedoin kapalon ympärille.

Kello kolmelta vietimme pienen hetken kappelissa seimen äärellä ja nautimme kuumaa glögiä natisevalla puupenkillä istuen.

Jossain vaiheessa kiirehdin sytyttämään pihasaunan takkatupaan tulet ja tietenkin kiukaan ja vesipadan alle.  Naapuri soitti ja kertoi, että pukki oli erehtynyt talosta ja jättänyt paketin hänen ovenripaansa. Paketista löytivät ylelliset valkoiset kullalla koristellut pitkät, sormivapaat villahansikkaat.
Lämpöinen kiitos pukille.

Kartanon toisella puolella olevan naapurin topakan emännän tekemä joulurieska puolestaan odottaa herkullisena pöydällä viipaloimista.

Sytytin juuri keittiön leivinuuniin tulet. Ruokasalin pöydän katoin jo aiemmin päivällä. Valitsin väriteemaksi kultaisen. Ruoat haemme keittiöstä ukkini vanhalta pöydältä. Laatikot ovat parhaillaan uunissa, perunat kuorittuja ja odottamassa keittämistä, kinkku vielä kylmässä, samoin lohi ja sillit.

Kyllä tästä hyvä ilta kehkeytyy. Nyt joulua viettämään ihan kaikki. Onnellista Joulunaikaa teillekin.
                             Joulurauhan julistusta kuuntelimme tänään Porin Raatihuoneen edustalla.
                                                Porin karhu, minä ja ensimmäinen jouluni Porissa.
                                             Kynttilämeri Porin hautausmaalla.
                                                               Ruokasalin juhlaloistoa.
                                        Lumi teki oman koristelunsa Raija-Liisan tekemään kanervakranssiin.
                                      Saunan jälkeen päästään vihdoin joulupöytään.
 
                                          Joulukuusi on joka vuosi yhtä lumoava.
                                      Salin joka nurkka on koristeltu jouluun.
                                   Liilat hyasintit ja valkoinen orkidea pikkupöydällä.
                                   Tähän tuoliin vetäydyn jossain vaiheessa lueskelemaan.
                     Ihanan pehmeä ja lämmin räsymatto on villaa ja iältään jo lähes 100 vuotta.
                                               Joulukattauksen väri on tänä vuonna kulta.
                                                                Kappeli valaistiin soihduin.
   
                                                                  Rakensin seimen.
                   Enkelparven tie, kohta luokse vie, rakkautta suurinta katsomaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti