Siirry pääsisältöön

Ensimmäinen jouluni Porissa

Koko päiväksi on riittänyt puuhaa kymmenestä lähtien. Ei paussin paussia, ei leivän murua. Kello 12 riensimme Porin Raatihuoneelle kuuntelemaan porilaisten joulurauhan julistamista. Juhlavalta kuulosti Porilaisten marssi ja juuri täällä Porissa! Raatihuoneelta kiirehdimme hautausmaalle ja sytytimme kotikonnuilleen haudattujen muistolehtoon kynttilät.
Kotiin Tuorsniemeen ja ihmettelemään ihka ensimmäisen joulua. Miten ihmeessä osaamme sen täällä viettää vuosikymmenten Helsinki/Ruovesi -aikajakson jälkeen?

Rakensin jo eilen 1700-luvulta peräisin olevan makasiinin viini & juureskellariin eli nykyiseen kappeliin seimen vaatimattomista aineksista. Ihanalta naapurilta sain aitoja olkia. Seimen kyhäsin tosi vanhasta arkusta, jonka asettelin puukärryjen päälle. Makasiinin yläkerrasta pengoin esiin kymmenkunta satavuotiasta säkkiä ja peittelin niillä kärryn.

Nuuksion-mökiltäni peräisin olevan nuken  - vaikka se onkin tyttönukke, kiedoin vanhaan pellavaliinaan ja asettelin oljille. Muutaman kyyneleen vierittelin pahnoille.
Kirpputorilta ostamani ikivanhan kultaisen kuusenkoristenauhan kiedoin kapalon ympärille.

Kello kolmelta vietimme pienen hetken kappelissa seimen äärellä ja nautimme kuumaa glögiä natisevalla puupenkillä istuen.

Jossain vaiheessa kiirehdin sytyttämään pihasaunan takkatupaan tulet ja tietenkin kiukaan ja vesipadan alle.  Naapuri soitti ja kertoi, että pukki oli erehtynyt talosta ja jättänyt paketin hänen ovenripaansa. Paketista löytivät ylelliset valkoiset kullalla koristellut pitkät, sormivapaat villahansikkaat.
Lämpöinen kiitos pukille.

Kartanon toisella puolella olevan naapurin topakan emännän tekemä joulurieska puolestaan odottaa herkullisena pöydällä viipaloimista.

Sytytin juuri keittiön leivinuuniin tulet. Ruokasalin pöydän katoin jo aiemmin päivällä. Valitsin väriteemaksi kultaisen. Ruoat haemme keittiöstä ukkini vanhalta pöydältä. Laatikot ovat parhaillaan uunissa, perunat kuorittuja ja odottamassa keittämistä, kinkku vielä kylmässä, samoin lohi ja sillit.

Kyllä tästä hyvä ilta kehkeytyy. Nyt joulua viettämään ihan kaikki. Onnellista Joulunaikaa teillekin.
                             Joulurauhan julistusta kuuntelimme tänään Porin Raatihuoneen edustalla.
                                                Porin karhu, minä ja ensimmäinen jouluni Porissa.
                                             Kynttilämeri Porin hautausmaalla.
                                                               Ruokasalin juhlaloistoa.
                                        Lumi teki oman koristelunsa Raija-Liisan tekemään kanervakranssiin.
                                      Saunan jälkeen päästään vihdoin joulupöytään.
 
                                          Joulukuusi on joka vuosi yhtä lumoava.
                                      Salin joka nurkka on koristeltu jouluun.
                                   Liilat hyasintit ja valkoinen orkidea pikkupöydällä.
                                   Tähän tuoliin vetäydyn jossain vaiheessa lueskelemaan.
                     Ihanan pehmeä ja lämmin räsymatto on villaa ja iältään jo lähes 100 vuotta.
                                               Joulukattauksen väri on tänä vuonna kulta.
                                                                Kappeli valaistiin soihduin.
   
                                                                  Rakensin seimen.
                   Enkelparven tie, kohta luokse vie, rakkautta suurinta katsomaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti