Siirry pääsisältöön

Kartano totuttelee talveen ja arkeen

Joulu jäi taakse. Kartanon väki heräilee hiljalleen arkeen ja kartano itse totuttelee talveen. Sillä on nyt lumipeite katon päällä, katon, joka ensi kesänä pitäisi korjata. Ei katto onneksi vuoda, ei, mutta osa siitä on huonossa kunnossa. Kun kartanosta purettiin toinen siipi, osa katosta oli purettu, ja alkuperäisen sementtitiilikaton paikalle oli asennettu huopa. Tiilikaton ja huopakaton yhtymäkohdassa on viininpunainen suoja/kiinnitysrauta tai -lauta, en tiedä, mutta ikävän näköinen se on.

Kartano on aika eriskummallisen näköinen. Pihan puolelta se on jopa pienemmän tuntuinen kuin mitä se todellisuudessa on, hyvin  perinteinenkin kaksine porstuoineen. Maantien puolelta se näyttää laatikolta ja hyvin kookkaalta. Sinapinkeltainen väri ei mielestäni ole edukseen kartanolle. Harmaana tai valkoisena minä sen näkisin mieluummin.

Kartano piiloutuu sireenipuskien taakse kesällä lähes kokonaan, ja talvellakin puskat ottavat melkoisen ylivallan. Pensasleikkurille riittää keväällä töitä.

Koko joulun minua on koeteltu. Pitkän lentomatkan jälkiseurauksena sain ensin viattomalta tuntuvan nuhakuumeen ja yskän. Siitä kehteytyi mojova keuhkoputkentulehdus ja vieläkin tiukempi yskä, joka ei ole antanut nukkumisrauhaa viiteen yöhön. Tänään sain ensimmäistä kertaa nukutuksi yhteen menoon neljä tuntia aamuyhdeksästä puolille päivin. Teki hyvää. Olisikohan tauti nyt taittumassa? Keuhkoissa kuitenkin pihisee, rohisee ja vinkuu.

Eilen kuitenkin - taudista huolimatta - riisuin yltäni hetkeksi uuden lahjapyjaman ja kävin haukkaamassa raikasta pakkasilmaa kameran kanssa. Teinköhän virheen kun kävin myös saunassa, kun uskoin höyryjen edistävän keuhkoputkien avautumista, valvoin ja röhin kuitenkin ihan koko yön.

Blogia minun oli tarkoitus päivittää joka päivä, mutta sängynpohjalta sitä ei oikein ole voinut tehdä. Voimat eivät ole sallineet. Jostakin pilkottaa nyt valoa ja uskon, että saan itseni kuntoon viikon sisällä. Sen jälkeen pitääkin tarttua taas kunnostuspuuhiin, tilata sähkömies, jotta yläkerran kolme valmistunutta huonetta saadaan käyttövalmiiksi myös sähköjen osalta.
Yläkerran keittiön tiiliseinän laittamisesta olen puhunut jo useita kertoja, mutta laittaminen on jäänyt tosiaan puhumisen asteelle. LVI-työt kun pitäisi tehdä muurauksen kanssa yhdessä tai ainakin tietää, missä järjestyksessä kutkin työt menevät. Ammattilaisen käynti on siis paikallaan, ennen kuin laasteihin, maaleihin ja tapetteihin.

Kun on sairas, kunnostuspuuhat eivät todellakaan ole ensimmäisenä mielessä. Jotenkin koko into lopahti samaa tahtia oman kunnon kanssa. Ennen kuin voin ja haluan tehdä mitään, pitääkin oma kunto saada ensin kunnostettua.
Sitä odotellessa.
                            Kartano on pihan puolelta normaalin suht kookkaan talon kokoinen.
                           Maakellarista nostin istuimettoman potkukelkan lyhtytelineeksi patiolle.
      Maantien puolelta talo näyttää isolta laatikolta. Alakerran neljä ikkunaa kuuluvat kahdelle salille.
                    Ikivanha sembramänty on kasvanut vinoon, mutta ei horju eikä heilu.
                Vadelmatarhani takaa aukeavat laajat peltomaisemat.


                                              Pikainen käväisy kappelissa antoi hartaalle mielelle jatkoaikaa.
      Makuuhuoneen aamunäkymä. Aurinko heijasti ikkunan valotähtineen vastapäiselle seinälle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti