Siirry pääsisältöön

Salissa tuoksuu huumaavalle

Miten kaksi pientä kukkaa voivat antaa niin huikean tuoksun? Nyt parilla eurolla ostamani hyasintit ovat auenneet kokonaan ja levittävät huumaavaa tuoksuaan koko saliin. Haistan hyasintin jopa keittiöön saakka.
Voin hyvin uskoa, ettei hyasintti ole lainkaan allergisen ihmisen kukka.
Kultakoristeisen joulukortin ostin kylän joulumyyjäisistä. Kortin on tehnyt Sanna. En kuitenkaan lähetä sitä kenellekään, vaan kortti pysyköön joulupöydässä.


Huiskulan sivuilta löytyi paljon tarinaa hyasintista.

Tuoksu täynnä tunnelmaa
Ensimmäinen mielikuva hyasintista puhuttaessa on sen tuoksu, joka on yksi tunnistettavimmista ja rakkaimmista joulutuoksuista.
                                     Omat hyasinttini kaunistavat salin pöydällä.

Hyasintti valkoinen lähis (hyasintti-valkoinen-lahis-th_8qn5.jpg)

Suomessa lähinnä joulukukkana tunnetulla hyasintilla on pitkä menneisyys viljeltynä koristekasvina. Euroopassa hyasintti on keväällä suosittu sipulikukka, jota näkee kaikissa ulkomyyntipisteissä pääsiäiseen saakka. Nykyään hyasinttia käytetään joulunalusaikana tavallisen ruukkuhyasintin lisäksi leikkokukkana. Suomen ensimmäinen joulukukka oli suuri tapaus 1870-luvulla. Tuo kukka oli hyasintti, jonka helsinkiläinen kukkakauppias onnistui kasvattamaan sipulista.

Hyasintti joulupallot (hyasintit-ja-joulupallo-tht_xfa6.jpg)Hyasintti valkoinen ammeessa (hyasintti-valkoinen-amme-th_c3h5.jpg)

Oman tuotantomme ja hyasinttien myynti alkaa marraskuun puolivälissä. Hyasintit on istutettu ruukkuihinsa noin kolme kuukautta ennen kukintaa, ja sitä ennen sipuleita on kasvatettu pellolla Hollannissa kolme kasvukautta.

Hyasintti valkoinen läheltä (hyasintti-valkoinen-lahelta-th_6zkv.jpg)Hyasintti lila (hyasintti-lila-th_p4ng.jpg)

Kuvan sipulit on koristeltu sammaleella ja joulupalloilla.

Luonnossa hyasintti kukkii varhain keväällä kun ilma on vielä viileää. Lämpimissä asuinhuoneolosuhteissa hyasintin kukinto aukeaa kauniisti ja tuoksuu voimakkaasti, mutta myös kuihtuu suhteellisen nopeasti. Hyasintin ikää voikin pidentää muutamalla päivällä, jos sen siirtää yöksi viileään eteiseen tai kylmäkaappiin. Hyasintti sietää jopa pientä pakkastakin. Hyasinttia kastellaan niukasti. Liiallinen kastelu venyttää kukkavartta pituutta liikaa ja kasvi kellahtaa helposti kumoon. Venyneen kasvin tueksi voi laittaa tukitikun. Paina tukitikku tukevasti sipuliin ja sido se kauniilla nauhalla kukkavarren tueksi. Hyasintin voi myös leikata leikkokukaksi, tai kukan voi asettaa sipuleineen maljakkoon, jossa on vettä sipulin tyveen saakka. Allergisille ja astmaatikolle hyasintin voimakas tuoksu saattaa aiheuttaa oireita.  (Teksti ja kuvat Huiskula)

 
 
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti