Siirry pääsisältöön

Salissa tuoksuu huumaavalle

Miten kaksi pientä kukkaa voivat antaa niin huikean tuoksun? Nyt parilla eurolla ostamani hyasintit ovat auenneet kokonaan ja levittävät huumaavaa tuoksuaan koko saliin. Haistan hyasintin jopa keittiöön saakka.
Voin hyvin uskoa, ettei hyasintti ole lainkaan allergisen ihmisen kukka.
Kultakoristeisen joulukortin ostin kylän joulumyyjäisistä. Kortin on tehnyt Sanna. En kuitenkaan lähetä sitä kenellekään, vaan kortti pysyköön joulupöydässä.


Huiskulan sivuilta löytyi paljon tarinaa hyasintista.

Tuoksu täynnä tunnelmaa
Ensimmäinen mielikuva hyasintista puhuttaessa on sen tuoksu, joka on yksi tunnistettavimmista ja rakkaimmista joulutuoksuista.
                                     Omat hyasinttini kaunistavat salin pöydällä.

Hyasintti valkoinen lähis (hyasintti-valkoinen-lahis-th_8qn5.jpg)

Suomessa lähinnä joulukukkana tunnetulla hyasintilla on pitkä menneisyys viljeltynä koristekasvina. Euroopassa hyasintti on keväällä suosittu sipulikukka, jota näkee kaikissa ulkomyyntipisteissä pääsiäiseen saakka. Nykyään hyasinttia käytetään joulunalusaikana tavallisen ruukkuhyasintin lisäksi leikkokukkana. Suomen ensimmäinen joulukukka oli suuri tapaus 1870-luvulla. Tuo kukka oli hyasintti, jonka helsinkiläinen kukkakauppias onnistui kasvattamaan sipulista.

Hyasintti joulupallot (hyasintit-ja-joulupallo-tht_xfa6.jpg)Hyasintti valkoinen ammeessa (hyasintti-valkoinen-amme-th_c3h5.jpg)

Oman tuotantomme ja hyasinttien myynti alkaa marraskuun puolivälissä. Hyasintit on istutettu ruukkuihinsa noin kolme kuukautta ennen kukintaa, ja sitä ennen sipuleita on kasvatettu pellolla Hollannissa kolme kasvukautta.

Hyasintti valkoinen läheltä (hyasintti-valkoinen-lahelta-th_6zkv.jpg)Hyasintti lila (hyasintti-lila-th_p4ng.jpg)

Kuvan sipulit on koristeltu sammaleella ja joulupalloilla.

Luonnossa hyasintti kukkii varhain keväällä kun ilma on vielä viileää. Lämpimissä asuinhuoneolosuhteissa hyasintin kukinto aukeaa kauniisti ja tuoksuu voimakkaasti, mutta myös kuihtuu suhteellisen nopeasti. Hyasintin ikää voikin pidentää muutamalla päivällä, jos sen siirtää yöksi viileään eteiseen tai kylmäkaappiin. Hyasintti sietää jopa pientä pakkastakin. Hyasinttia kastellaan niukasti. Liiallinen kastelu venyttää kukkavartta pituutta liikaa ja kasvi kellahtaa helposti kumoon. Venyneen kasvin tueksi voi laittaa tukitikun. Paina tukitikku tukevasti sipuliin ja sido se kauniilla nauhalla kukkavarren tueksi. Hyasintin voi myös leikata leikkokukaksi, tai kukan voi asettaa sipuleineen maljakkoon, jossa on vettä sipulin tyveen saakka. Allergisille ja astmaatikolle hyasintin voimakas tuoksu saattaa aiheuttaa oireita.  (Teksti ja kuvat Huiskula)

 
 
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti