keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Salissa tuoksuu huumaavalle

Miten kaksi pientä kukkaa voivat antaa niin huikean tuoksun? Nyt parilla eurolla ostamani hyasintit ovat auenneet kokonaan ja levittävät huumaavaa tuoksuaan koko saliin. Haistan hyasintin jopa keittiöön saakka.
Voin hyvin uskoa, ettei hyasintti ole lainkaan allergisen ihmisen kukka.
Kultakoristeisen joulukortin ostin kylän joulumyyjäisistä. Kortin on tehnyt Sanna. En kuitenkaan lähetä sitä kenellekään, vaan kortti pysyköön joulupöydässä.


Huiskulan sivuilta löytyi paljon tarinaa hyasintista.

Tuoksu täynnä tunnelmaa
Ensimmäinen mielikuva hyasintista puhuttaessa on sen tuoksu, joka on yksi tunnistettavimmista ja rakkaimmista joulutuoksuista.
                                     Omat hyasinttini kaunistavat salin pöydällä.

Hyasintti valkoinen lähis (hyasintti-valkoinen-lahis-th_8qn5.jpg)

Suomessa lähinnä joulukukkana tunnetulla hyasintilla on pitkä menneisyys viljeltynä koristekasvina. Euroopassa hyasintti on keväällä suosittu sipulikukka, jota näkee kaikissa ulkomyyntipisteissä pääsiäiseen saakka. Nykyään hyasinttia käytetään joulunalusaikana tavallisen ruukkuhyasintin lisäksi leikkokukkana. Suomen ensimmäinen joulukukka oli suuri tapaus 1870-luvulla. Tuo kukka oli hyasintti, jonka helsinkiläinen kukkakauppias onnistui kasvattamaan sipulista.

Hyasintti joulupallot (hyasintit-ja-joulupallo-tht_xfa6.jpg)Hyasintti valkoinen ammeessa (hyasintti-valkoinen-amme-th_c3h5.jpg)

Oman tuotantomme ja hyasinttien myynti alkaa marraskuun puolivälissä. Hyasintit on istutettu ruukkuihinsa noin kolme kuukautta ennen kukintaa, ja sitä ennen sipuleita on kasvatettu pellolla Hollannissa kolme kasvukautta.

Hyasintti valkoinen läheltä (hyasintti-valkoinen-lahelta-th_6zkv.jpg)Hyasintti lila (hyasintti-lila-th_p4ng.jpg)

Kuvan sipulit on koristeltu sammaleella ja joulupalloilla.

Luonnossa hyasintti kukkii varhain keväällä kun ilma on vielä viileää. Lämpimissä asuinhuoneolosuhteissa hyasintin kukinto aukeaa kauniisti ja tuoksuu voimakkaasti, mutta myös kuihtuu suhteellisen nopeasti. Hyasintin ikää voikin pidentää muutamalla päivällä, jos sen siirtää yöksi viileään eteiseen tai kylmäkaappiin. Hyasintti sietää jopa pientä pakkastakin. Hyasinttia kastellaan niukasti. Liiallinen kastelu venyttää kukkavartta pituutta liikaa ja kasvi kellahtaa helposti kumoon. Venyneen kasvin tueksi voi laittaa tukitikun. Paina tukitikku tukevasti sipuliin ja sido se kauniilla nauhalla kukkavarren tueksi. Hyasintin voi myös leikata leikkokukaksi, tai kukan voi asettaa sipuleineen maljakkoon, jossa on vettä sipulin tyveen saakka. Allergisille ja astmaatikolle hyasintin voimakas tuoksu saattaa aiheuttaa oireita.  (Teksti ja kuvat Huiskula)

 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Retrottaa, euron verhot kodinhoitohuoneeseen

Eilen minua viehätti kirpparikäynnilläni 70-luvun paksut, puuvillaiset retroverhot. Noukin ne itselleni eurolla. Pesin ja silitin. Pujotteli...