Siirry pääsisältöön

Paluu arkeen - hernerokkaa ja pannaria

Hernerokka lienee yksi maailman parhaimmista keitoista. Sitä voisi syödä useamminkin, mutta pitkä valmistusaika 12 tunnin herneiden liotuksineen ja parin tunnin keittämisineen panee hakeutumaan nopeampien ruokien luo. No, purkkihernekeitto on ihan ok, mutta harvoinpa sitä tulee syötyä. Sitä kuuluisi kyllä löytyä kaapista, se kuuluu kategoriaan vararuokien vararuoka.

Joulun jälkeen hernerokkaan tulee tietenkin kinkun jämät. Liotin herneet toissapäivänä ja eilen sitten valmistin keiton ja tänään sitä söimme lounaaksi. Keittoon tuli sipulia, hieman porkkanaa, suolaa ja pippuria. Jääkaapissa oli kolme munaa ja maitoa. Pitkästä aikaa tein pannaria. Vispasin munien ja maidon sekaan vehnäjauhoja ja kourallisen kaurahiutaleita. Hieman suolaa ja ripaus myös sokeria sekä nokare sulatettua voita. Paksuhkon taikinan kaadoin leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pistin 220 asteeseen uuniin pariksi kymmeneksi minuutiksi. Vasta jälkikäteen katsoin ohjetta netistä. Olisi pitänyt laittaa joukkoon myös leivinjauhetta, mutta kuohkeutta tuli ilman sitäkin.

Vahdin koko ajan paistuvaa pannaria, sillä minusta on kiva katsella kupruilevaa taikinaa, joka vähitellen alkaa vaihtaa väriään. Jotkut tykkäävät syödä pannarin sokerin kanssa, joidenkin mielestä hillo on ehdoton.  Minä tutkin kartanon kellaria, ja löysin sieltä muutaman vuoden ikäisiä vadelmahyytelöpurkkeja. Avasin yhden purkin. Ei hometta. Ja maku hienostunut kuin vain jalolla vadelmalla voi olla. Ah mikä lounas. Itse tehtyä hernerokkaa ja suussa sulavaa pannaria vadelmahyydykkeen kera.

Paluu arkeen on nyt selvästi alkanut. Juhlaruoat ovat taakse jäänyttä elämää. Loppiaisena alkavien, 12 viikkoa kestävien härkäviikkojen aikana  ruoan merkitys vähenee ja työn sekä arjen merkitys kasvaa. Ruoasta ei puhuta koko ajan  - niin, paitsi television ruokaohjelmissa, joita tulee tuutin täydeltä, tahdot tai et.


Mistä muuten härkäviikot on saanut nimensä? Härkäviikot-sana viittaa metsätöihin, joihin lähdettiin tammipakkasilla. Metsässä oli hevosen ja painavien tukkirekien kanssa helpompi liikkua pakkasilla, kun lumi kovettui mukavaksi tieksi metsän keskelle. Sanonta härkäviikot lienee peräisin nimenomaan täältä Länsi-Suomesta, jossa tukkireen vetojuhtina käytettiin härkiä.

Oikein antoisaa arkea itse kullekin. Tehdään arjesta ja härkäviikoista mukava aika.
Hei, ja juuri kun paukutin arkea, rakas mies tuli ostoksilta  - piti hakea vain maitoa - ison ruusupuskan kanssa. Olen nimittäin mieltynyt Lidl:n ruusuihin. Vain viidellä eurolla saa kymmenen laadukasta pitkää ruusua. Mahtuvathan ruusut arkeen, eikö vain? 
                       Hernerokka aloittaa arkiruokien sarjan ja 12 viikkoa kestävät härkäviikot.
                                Pannaria ja kartanon vadelmahyydykettä.
                                   Rakkaan tuomat ruusut.

Kommentit

  1. Herkullisia ruokia olet valmistanut! Minulla on myös herneet likoamassa ja huomenna valmistan hernekeiton, johon laitan kinkun lopun. Kyllä omatekoinen hernekeitto "painii eri sarjassa" purkkikeiton kanssa ja valmistus on yllättävän helppoa.

    VastaaPoista
  2. Olen laittanut lapsesta lähtien ruokaa. Kirjassani Maalataan ruokaa! kerron, miten jo alle kymmenvuotiaana valmistin äidin ollessa poissa isälle ja pienimmille sisaruksilleni ruoat. Ruoan "maalaaminen" eli säveltäminen on mukavaa. Keittokirjat ovat ihania ja omistan niitä paljon, mutta enimmäkseen laitan ruokaa omasta päästä. Ja hyvää tulee. Joskus liiankin. Laihdutuskuurille Paula siitä!, karjun itselleni parasta aikaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti