Siirry pääsisältöön

Paluu arkeen - hernerokkaa ja pannaria

Hernerokka lienee yksi maailman parhaimmista keitoista. Sitä voisi syödä useamminkin, mutta pitkä valmistusaika 12 tunnin herneiden liotuksineen ja parin tunnin keittämisineen panee hakeutumaan nopeampien ruokien luo. No, purkkihernekeitto on ihan ok, mutta harvoinpa sitä tulee syötyä. Sitä kuuluisi kyllä löytyä kaapista, se kuuluu kategoriaan vararuokien vararuoka.

Joulun jälkeen hernerokkaan tulee tietenkin kinkun jämät. Liotin herneet toissapäivänä ja eilen sitten valmistin keiton ja tänään sitä söimme lounaaksi. Keittoon tuli sipulia, hieman porkkanaa, suolaa ja pippuria. Jääkaapissa oli kolme munaa ja maitoa. Pitkästä aikaa tein pannaria. Vispasin munien ja maidon sekaan vehnäjauhoja ja kourallisen kaurahiutaleita. Hieman suolaa ja ripaus myös sokeria sekä nokare sulatettua voita. Paksuhkon taikinan kaadoin leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pistin 220 asteeseen uuniin pariksi kymmeneksi minuutiksi. Vasta jälkikäteen katsoin ohjetta netistä. Olisi pitänyt laittaa joukkoon myös leivinjauhetta, mutta kuohkeutta tuli ilman sitäkin.

Vahdin koko ajan paistuvaa pannaria, sillä minusta on kiva katsella kupruilevaa taikinaa, joka vähitellen alkaa vaihtaa väriään. Jotkut tykkäävät syödä pannarin sokerin kanssa, joidenkin mielestä hillo on ehdoton.  Minä tutkin kartanon kellaria, ja löysin sieltä muutaman vuoden ikäisiä vadelmahyytelöpurkkeja. Avasin yhden purkin. Ei hometta. Ja maku hienostunut kuin vain jalolla vadelmalla voi olla. Ah mikä lounas. Itse tehtyä hernerokkaa ja suussa sulavaa pannaria vadelmahyydykkeen kera.

Paluu arkeen on nyt selvästi alkanut. Juhlaruoat ovat taakse jäänyttä elämää. Loppiaisena alkavien, 12 viikkoa kestävien härkäviikkojen aikana  ruoan merkitys vähenee ja työn sekä arjen merkitys kasvaa. Ruoasta ei puhuta koko ajan  - niin, paitsi television ruokaohjelmissa, joita tulee tuutin täydeltä, tahdot tai et.


Mistä muuten härkäviikot on saanut nimensä? Härkäviikot-sana viittaa metsätöihin, joihin lähdettiin tammipakkasilla. Metsässä oli hevosen ja painavien tukkirekien kanssa helpompi liikkua pakkasilla, kun lumi kovettui mukavaksi tieksi metsän keskelle. Sanonta härkäviikot lienee peräisin nimenomaan täältä Länsi-Suomesta, jossa tukkireen vetojuhtina käytettiin härkiä.

Oikein antoisaa arkea itse kullekin. Tehdään arjesta ja härkäviikoista mukava aika.
Hei, ja juuri kun paukutin arkea, rakas mies tuli ostoksilta  - piti hakea vain maitoa - ison ruusupuskan kanssa. Olen nimittäin mieltynyt Lidl:n ruusuihin. Vain viidellä eurolla saa kymmenen laadukasta pitkää ruusua. Mahtuvathan ruusut arkeen, eikö vain? 
                       Hernerokka aloittaa arkiruokien sarjan ja 12 viikkoa kestävät härkäviikot.
                                Pannaria ja kartanon vadelmahyydykettä.
                                   Rakkaan tuomat ruusut.

Kommentit

  1. Herkullisia ruokia olet valmistanut! Minulla on myös herneet likoamassa ja huomenna valmistan hernekeiton, johon laitan kinkun lopun. Kyllä omatekoinen hernekeitto "painii eri sarjassa" purkkikeiton kanssa ja valmistus on yllättävän helppoa.

    VastaaPoista
  2. Olen laittanut lapsesta lähtien ruokaa. Kirjassani Maalataan ruokaa! kerron, miten jo alle kymmenvuotiaana valmistin äidin ollessa poissa isälle ja pienimmille sisaruksilleni ruoat. Ruoan "maalaaminen" eli säveltäminen on mukavaa. Keittokirjat ovat ihania ja omistan niitä paljon, mutta enimmäkseen laitan ruokaa omasta päästä. Ja hyvää tulee. Joskus liiankin. Laihdutuskuurille Paula siitä!, karjun itselleni parasta aikaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti