Siirry pääsisältöön

Peiliovien paratiisi

Tänään katselin pesemiäni ovia tarkemmalla silmällä. Kaikki ovet sain putipuhtaiksi, piintymätkin. Joihinkin oviin jäi kuitenkin tummempia kulumaläiskiä niihin kohtiin, joihin käsi oli käynyt vuosikymmenten saatossa.


Peiliovet eivät tarkoita sitä, että ruudut olisivat peiliä. No, senhän te tiesittekin. "Ikkunat" tai ruudut voivat olla erilaisia, erimallisia ja erikokoisia.
Arvokkain peiliovi on kenties yläkerrassa pikkukammarissa. Sen rakennustarkastaja tunnisti ranskalaiseksi peilioveksi 1800-luvulta. Itse en ollut kiinnittänyt muuta huomiota oveen kuin todennut sen kauniiksi.


Peiliovia on kartanossa eteisaulasta lähtien. On kellariin ja vaatekomeroon vievät ovet, on siivouskomeron ovi keittiössä, sisääntulo-ovi keittiöön, keittiön ja toisen portaikon aulan välinen ovi, keittiön ja ruokasalin välinen ovi, ruokasalin ja makuuhuoneen välinen ovi, makuuhuoneen ja kirjaston välinen ovi jne. Mahtavat paripeili-liukuovet vievät ruokasalista varsinaiseen saliin, josta olohuonetta rakennan jossain vaiheessa. Salista puolestaan vievät paripeiliovet toisen porstuan aulaan, siitä sitten aulasta porstuaan päästään savulasisten paripeiliovien kautta välieteiseen ja verannalle. Tietenkin myös vessassa on peiliovi, samoin alakerran saunaosastolla sekä ns. mummonhuoneeseen vievä ovi.


Mummonhuone-nimi jäi edellisiltä asukkailta käyttöön. Kun meille tulee vieras, hänet majoitetaan toistaiseksi aina mummonhuoneeseen. Silloin huoneen nimeksi tulee vieraan nimi. Eli tähän mennessä huone on jo nimetty Martin huoneeksi, Rosan huoneeksi, Petran ja Velin huoneeksi sekä Lean huoneeksi. Ainoastaan Jussi ja Helena sekä June and Robbie saivat käyttöönsä oman makuuhuoneemme, jossa on jättileveä sänky. Me asuimme tuolloin mummonhuoneessa, jossa kieltämättä on ainutlaatuinen ilmapiiri ja hyvä karma. Jokainen siellä nukkunut on todennut aamulla viettäneensä hyvän yön.


Yläkerrassa on luonnollisesti lisää peiliovia, mutta ei niin paljon, koska yläkerta on rakennettu vasta muutama vuosikymmen sitten. Nyt pähkäilen, miten saisin sopivan kokoisia peiliovia myös yläkertaan jokaiseen huoneeseen.


Joissakin peiliovissa on vääränlaiset kahvat ja ovenpainikkeet. Tarkoitan, että eri aikakaudet riitelevät. Olenkin hankkinut läjän kirppareilta vanhoja messinkisiä ovenpainikkeita. Oviin vaihdetaan kahvat kun se aika koittaa. Viimeksi ostin lähikirpparilta  antiikkisia ovenpainikkeita kuudella eurolla, jolla sain kolme paria.


Näihin peilioviin liittyy mielestäni tietty kuluneisuus. Pienoiset maalinrapistumat ja kolhut kuuluvat asiaan. Kaikki ovet eivät ole aivan valkoisia, vaan hienoinen kerma kuultelee läpi.
                                       Pikkakammarin ranskalainen peiliovi 1800-luvulta.
                                         Aulasta välieteisen kautta verannalle vievä paripeiliovi.
                                              Keittiön ja yläkertaan vievän aulan välinen ovi.
                             Ruokasalin komerot, johon puran isot astiat, kynttilänjalat ja maljakot.
                                              Salien välissä on liukupeiliovet.
                                                Keittiön nurkassa olevaan siivouskomeroon vievä ovi.
                                     Keittiön ja aulan välinen ovi.
                                        Toisen aulan ja toisen salin välinen paripeiliovi.
                                      Pääaulasta kellariin vievä peiliovi (oik.) ja varastokomeron ovi.
                                                   Liukuovien "kahvat" ovatkin uurretut.Kommentit

  1. Ihanat ovet. Asuessani Meritullintorilla aivan Helsingin keskustassa meren rannalla oli joka huoneessa samanlaiset upeat ovet. Niitä ihailtiin ja kehuttiin kovasti. Työniloa, voimia ja jaksamista sinulle! Halauksin Tarja

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti