Siirry pääsisältöön

Puutarhan ruukut - Garden pots

Kartanon pihapiirissä kasvaa lukuisia vanhoja perennoja. Jotkut niistä voivat olla peräisin jopa 1800-luvulta. Varmin jäänne vanhoista istutuksista on kuitenkin1800-luvun alussa tilan valtavaan pihapiiriin istutettu oma puisto, joka muodostui vaahteroista kujanteineen.
Vaahterat nimittäin täyttävät vieläkin koko pihapiirin.

Mitä minä nyt vaahteroista puhun keskellä talvea. Ja puutarhasta. Mietin vain, etten ehkä koskaan ehdi laittaa pihapiiriä yhtä loistokkaaseen kuntoon kuin se oli ollut komeimpina päivinään 1700- ja 1800-luvuilla, jolloin tilan omistajina olivat olleet erityisen varakkaat henkilöt, ratsutilalliset, pormestarit ja kirkkoherrat. Elämä muutoinkin on ollut tuolloin erilaista ja erilaisiin asioihin painottuvaa kuin myöhemmin esim. 1900-luvulla teollisen vallankumouksen jälkeen.

Johonkin kuntoon puutarha on laitettava. Ratkaisuksi kävisi hyvin erilaiset olopaikat ja kujanteet, joiden varsilla olisi näkemistä kukkien lisäksi.

Pääosassa olisivat tietenkin istutukset ja ruukut. Katsotaanpa, miten näyttäviä voivat ruukut olla, risaisena ja rohjoisinakin.
             Kujanteen varrella kivimuurin päällä ruukut elävät omaan elämäänsä. Photo Paula Bagge
               Ripaus terrakottaa ja sinistä välissä, kuin vahingossa. Photo Paula Bagge.
                         Särkyneeneen ruukun palaset on jätetty paikalleen. Photo Paula Bagge.
                                   Ei hyljättyinä vaan tarkoituksella. Photo Paula Bagge
.
                         Säkkikankaalla päällystettyjä ruukkuja. Photo Paula Bagge.
     Katsokaa vasemmalla puolella olevien ruusujen herkkää väriä! Photo Paula Bagge.
                   Onnellinen bloginpitäjä puutarhakävelyllä. Photo Pertti Humppila.
                                     Minä ja ruukut. Me and pots. Photo Pertti Humppila.

Kommentit

  1. Ruukut ovat ihania. Meidän ilmastossamme ne vain on syytä tyhjentää talveksi tai kärrätä sellaiseen tilaan, missä ne eivät pääse jäätymään. Kartanolta varmaan paikka löytyy.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti