Siirry pääsisältöön

Makasiinista pelastettua

Olipa päivä. Kun olin imuroinut koko yläkerran ja raput alas, aulan ja "mummonhuoneen", imuri sanoi itsensä irti kesken kaiken. Ensin epäilin, paloiko sulake. Sitten päättelin, että imuri ylikuumeni. Pölypussi oli tupaten täynnä. Uuden pussinvaihdon jälkeenkin imuri pysyi vaiti, mutta oli tulikuuma.
Eikun nettiin ja googlettamaan "imurin ylikuumentuminen". Ja kyllä vain: jos pölypussi on täynnä, imuri ylikuumenee ja varotoimenpiteenä se napsauttaa itsensä kiinni. Odottelu saattaa kestää jopa tunnin.
Kävin pitkälleni sängylle, olin hiestä märkä. Taisin torkahtaa. Sitten uusi yritys ja kas vain, imuri hyrähti käyntiin. Sain imuroitua kaiken mitä pitikin.

Sitten aloin silittää. Silitin kaikki tyynyliinat, käsipyyhkeet, kangasnenäliinat, pöytäliinan ja verhoja. Vaihdoin kodinhoitohuoneeseen valkoiset musliiniverhot.

Järjestelin pestyt vaatteet kaappeihin. Tein ruokaa. Olen ostanut jo useita kertoja Prismasta vietnamilaista kalafilettä noin kahdeksan euron kilohintaan. Kaksi isoa filettä maksaa alle neljä euroa. Kala on hyvin mureaa, muistuttaa meidän kuhaamme. Paistoin fileet pannulla, lisäsin chiliä ja sitruunapippuria, suolaa ja lopuksi sitruunamehua. Seuraksi lohkoperunoita ja vihersalaattia.

No, mitä sitten? En ole pitkään aikaan käynyt makasiinissa, koska tiedän, mikä näky siellä odottaa. Nimittäin tavarasotku, mikä on pakko siivota kohdilleen ennen kevään tuloa. Toin sisälle somia pikku maustepurkkeja ja valokuvia tuntemattomien sukujen ihmisistä.
Kirpparilta ostin kuppikokoelmiini somat englantilaiset kupit, joissa karhunvatukoita ja kukkia. Ihmeellistä, törmään karhunvatukoihin yhtäkkiä koko ajan.
                 Ovatko kuvien ihmiset juuri tämän mäen torppareita vuosisadan takaa.
                         Pienen pienet maustepurkit tuon yläkerran rustiikkikeittiötäni koristamaan.
                         Keitä lienevät nämä henkilöt? Noukin kuvat kostean makasiinin lattialta.
                             Karhunvatukoita, kukkia ja ruudukkoa. Kauniisti kuvioitu.
                                            Hienot väriyhdistelmä ja katsokaa kupin aaltopintaa.
                                  Made in England. Astioiden valmistaja Churchill.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti