Siirry pääsisältöön

Raivaamisen riemua

Ensin siivottiin piha puiden silpusta. Tuloksena monta kasaa ja rakot peukalon ja etusormen välissä. Rakkojen ilmaantuminen haravahommien seurauksena on jokakeväinen ilmiö, paitsi nyt ei ole vielä kevät. Täällä lännessä laulavat kuitenkin jo linnut kevätsoittoaan. Lumi hupenee silmissä.
Pihasta saatiin kerätyksi kokonainen traktorin peräkärryllinen risua ja moskaa.

Sitten siirryin navetan taakse ja aloin raivata vattutarhaani. Ensin keräsin navetan seinustalta ison muovitynnyrillisen lasinsiruja. Sen jälkeen kokeilin, aukeavatko ovet navettaan. Sain pariovet auki sekä myös pienemmän oven. Jopas alkoi mielikuvitus ravata. Selvähän se, että avaan kesäkuumalla navetasta pariovet suoraan vadelma- ja viinimarjatarhaani. Istutan yrttejä ruukuissa toisen oven syvennykseen. Provencea ovat näkymät.

Ryhdyin vielä raivaamaan vadelmatarhaani. Kiskoin vadelmia tukeneet lahonneet laudat ja tukipylväät irti ja kuljetin ne roviolle. Laskin, että tein roviolle kolmattakymmenettä keikkaa. Otin raskaita pölkkyjä kumpaankin käteen, ja kävellessäni nostelin niitä vuoronperään ylös ja voimistutin käsivarsiani. Salille täällä ei välttämättä tarvitse mennä. Enkä haluakaan, sillä en voi hengittää porukoiden hikistä ilmaa!

Taas olin aika puhki, mutta mukavalla tavalla. Naisten kolmekymppinen oli jo ehtinyt startata saapuessani sisään. Heti kun rojahdin sohvalle kisastudioomme, suomalaiset alkoivat tippua. Niinhän aina käy. Niskanen sentään sinnitteli neljänneksi ja Saarinen suksi seitsemänneksi. Pitänee olla tyytyväinen. Kovaa hommaa tuo hiihto on. En moiti heitä. Mäkihyppyä en jaksa katsoa ollenkaan. Janne on liian synkkä. Mitä synkempi ilme, sen synkempiä hyppyjä. Näinhän se menee.

Talon nurkka kuivuu huimaavaa vauhtia. Nyt näkee katolle. Se onkin oudon näköinen. Toinen puoli on huopaa, toinen sementtitiiltä. Kukahan lopulta tuonkin korjaa?
                            Miltäs yrttiviljelmä näyttäisi oven syvennyksessä?
                       Nämä ovet ovat olleet kiinni vuosikymmeniä. Tänään sain ne auki.
                                     Pitänee tehdä raput, ettei tarvitse hypätä navetasta puutarhaan.
                                        Lumi sulaa ja mahdollistaa raivaushommat.
                                              Roviolle joutuivat lahot tukipuut ja -pölkyt.
   Haravoin kymmenisen pikku kasaa ja yhden isomman. Siistiä on. Kattokin tuli näkyviin oksien alta. Poikkipuun kohdalta vasemmalle katossa on huopaa, oikea puoli sementtitiiltä. Vielä.

Kommentit

  1. Olet jatkuvalla löytöretkellä. Pihalla rehkiminen parasta hyötyliikuntaa. Kummasti jaksaa pitkääkin päivää, kun näkee tulosta syntyvän. Yrttiviljelmiä odotellen.

    VastaaPoista
  2. Vielä tulee talvi ja luntakin, vaikka nyt on lämmintä. Mutta hyvä, että raivaukset ovat alta pois, niin keväällä voi keskittyä istuttamiseen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Vaatekaappien maalaus

Tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kartanon arkiporstuan aulassa oli puunväriset toimistokalusteiden näköiset vaatekaapit. Mitä puuta? Ei ota selvää, eikä sillä ole väliä. Pääasia, että rumana pitämäni kaapit muuttavat ulkonäköä rajusti. Se tapahtuu maalaamalla. Toinen vaihtoehto olisi ollut kiikuttaa kaapit kierrätykseen, mutta uusien kaappien ostoon ei ole - kuinkas taas ollakaan - rahaa. Kyselin Tikkurilan maalilinjalta ammattitaitoisilta neuvojilta, mitä kaappien suhteen tulisi tehdä. Sain taas pätevän vastauksen: ilman tartuntamaalia on turha yrittääkään. Se tarkoittaa sitä, että vaikeasti maalattavat kaapit on maalattava ainakin kahteen kertaan. Asiaa helpotti hieman se, että Otex-tartuntamaalin pystyi sävyttämään samalla sävyllä kuin varsinaisen maalin. Valitsin puolihimmeän Helmi-kalustemaalin sävyksi Takoraudan, TYT Y500.   Mustan maalin kanssa piti olla todella varovainen, ettei sottaisi joka paikkaa. Suojasin lattian, käytin runsaasti maalarinteippiä ja pukeuduin ke