Siirry pääsisältöön

Pääsiäisaiheista rekvisiittaa ja roskislöytöjä

Ennen kuin sukellan hyiseen ilmaan ulos hakemaan pajunkissoja, kurkistin kaappeihin, mitä pääsiäisrekvisiittaa niistä löytyisi.

Kanaemo ja kuusi tipua -posliiniastia on peräisin Firenzestä tai Florencesta, miten vain. Hankin sen äidilleni lahjaksi jo 1980-luvulla. Tiput markkeerasivat meitä kuutta lasta. Kun äitini kuoli, sain kanaperheen itselleni. Laitoin siihen juuri suklaamunia, virpojien palkkaa, jos vaikka  tulisivat käymään ja lausuisivat"Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle".

Keittiön lasikaapeissa on myös savipupuja ja lintuja. Kaksi munakuppia, toisessa kukko ja toisessa kana, löysin Ruotsista 90-luvulla palatessamme Norjasta hiihtämästä. Olimme ajaneet jo läpi yön. Viiden aikaan aamuyöstä kuskina toiminutta Perttiä rupesi väsyttämään. Hän varttoi ensimmäistä levähdyspaikkaa. Sitä saimme hieman odotella. Kun se vihdoin tuli kohdalle, Pertti ei ehtinyt reagoida, vaan ajoi ohi. Mitäpäs jos palaisimme, tuumasimme. Seuraavaan voi vielä olla matkaa.
Palasimme ja Pertti kävi nukkumaan. Minäkin ummistin silmäni, mutta uni ei tahtonut tulla. Avasin oven ja päätin ottaa raitista ilmaa. Levähdyspaikalla oli neljä isoa pystyroskista. Tapojeni mukaan kurkistin ensimmäiseen roskikseen. Nostin kannen. Hieraisin hieman silmiäni: roskiksen päällä oli käsin kirjaillun suuren lasivadin päällä somasti kaksi munakuppia, kukko ja kana, ihan kuin me kaksi.
Ei siinä vielä kaikki: lasivadin alla oli kokonainen roskakorillinen erilaisia astioita, kannuja, vateja, lautasia, kippoja ja kuppoja. Avasin toisen roskalaatikon ja kolmannen ja neljännenkin. Sama juttu kaikissa. Herätin kuskin ja kerroin löydöstäni. Hän pomppasi ylös ja ryhtyi hommiin. Unen tarve kaikkosi. Lastasimme auton kattoa myöten täyteen roskiskamaa. Emme edes harmitelleet, kun neljännen roskiksen lähes kaikki posliinit olivat menneet rikki. Auto oli jo täynnä, eivätkä ne olisi mahtuneet enää kyytiin. Viimeisiä astioita ei oltu enää jaksettu asetella hellästi siinä toivossa, että joku ne löytäisi.

Monta kertaa olemme etsineet tapahtumalle teoriaa. Kuka, ketkä ja miksi astiat hylättiin tienvarsiroskiksiin? Paras ja ehkä oikeaan osunut teoria voisi olla tällainen: Pariskunta on tullut selvittämään rouvan isoäidin mökin jäämistöä. Pakkaamiseen ja tavaramäärään tuskastuneina he ovat alkaneet riidellä. "Mihin tämän kaiken kamalan roinan kuvittelet meillä mahtuvan", mies ärjyy puolisolleen. Puoliso itkee ja huutaa takaisin: "Okey, tuossa on ensimmäinen roskis, kippaa vain kaikki sinne!" Ja näin tapahtuikin. Lasivadille nätisti asetellut kana- ja kukkomunakupit odottivat selvästi meitä kahta, jotka tarjosivat niille uuden, hyvän kodin.

Myöhemmin Ruotsin levähdyspaikan roskistavarat ovat huvenneet. Niistä on ollut varaa jakaa muillekin. Roskislöytöjä on annettu häälahjoiksi tai muuten vain lahjoiksi tutuille ja tuntemattomillekin. Mutta nämä munakupit, ne pysyvät itselläni.
                                Munakupit ovat ehkä ihanin roskislöytöni.
                               Firenzen kanaemo poikineen on saanut kannettavakseen suklaamunia.
                                                             Maatuskoja Pietarista.
             Edesmenneelle Kiti-kissalle ystäväni tekemä lasimirri. Posliinimirri on myös lahja.

                             

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti