Siirry pääsisältöön

Kallis katto

Hurraa. Eilen sitten istuttiin palaverissa muutama tunti kattomiesten kanssa. Pohdittiin, mitä katolle olisi viisainta tehdä. Puretaanko sementtitiilet ja laitetaanko tilalle museoviraston hyväksymä peltikatto vai tehdäänkö tiilikatto? Osa katosta on aikansa elänyttä tiiltä, osa aikansa elänyttä huopaa, joten joka tapauksessa jotain pitäisi tehdä. Kaikki vaihtoehdot maksavat maltaita.

Uusi peltikatto tai tiilikatto maksaisivat kutakuinkin yhtä paljon kaikkine tykötarpeineen. Kaikki kuulosti niin upealta siihen asti kun hinta-arvio lätkäistiin nenän eteen. Liki 45 000 euron katto vetää kyllä jalat alta. Tuolla hinnalla alkaa saada maaseudulta jo siedettäviä asuinrakennuksia. Tämä ei ole moite vaan realistinen toteamus. Suomessa kaikki on kallista, ihan kaikki.

Mutta ilman kattoa ei olisi kotia! Onko sinulla kattoa pään päällä - kysymykseen voisin vastata kirkkaalla äänellä, että tottahan toki on. Syvällisemmin ajateltuna tuo katto pään päällä tarkoittaa kotia, jossa on ehjä katto. Katon suojassa olen turvassa myrskyiltä, lumimyräkältä ja sateelta. Hyvä katto ja kattoeristeet myös takaavat sen, että minulla on lämmin. Nykyinen katto on hatara ja päästää lämmön harakoille. Siitä olivat todisteena talvella suuret jääpuikot räystäillä. Toki ne olivat kauniita katsella, mutta siihen se romanttisuus loppuikin kun kuuli, mitä jääpuikkojen näkeminen keskellä syvintä talvea tarkoittaa.

Kilpailuttaminen on päivän sana. Kattofirmojen tarjouksia tupsahtelee postilaatikosta tiuhaa tahtia. Nyt on se aika. Laittaa katot kuntoon. Jos kilpailuttamalla saadaan tonni pari pois jo tarkkaan lasketusta hinnasta, auttaako se paljon lopputuloksessa? Tietenkään kenenkään mieliksi ei pidä mennä tekemään kalliimpaakaan sopimusta pohjalta "kun ne olivat niin asiantuntijoita ja mukavia".

Monta viikkoa kattoasiaa ei voi venyttää. Ratkaisu pitäisi tehdä lähiaikoina, jotta työhön päästäisiin hyvän sään aikana. Nyt on vain kyse siitä, mistä ihmepuusta tuo 45 000 euroa poimitaan varsinkin kun muistaa sananlaskun: Raha ei kasva puussa.
  Tästä vanhasta kuvaa näkee hieman katon problematiikkaa. Olemme kaataneet vanhat vaahterat aivan seinän vierestä, jotta juuristo ja kosteus eivät enää aiheuttaisi lisää tuhoa. Talon etupuoli joudutaan verhoilemaan uudelleen ja koko talo maalataan.

Kommentit

  1. Löysin sun blogin jokin aika sitten. On mielenkiintoista lukea miten remontoitte vanhaa taloa. Se on totta, että kattoremontti on kallis. Mutta jos katto ei ole kunnossa niin muukin rakennus rapistuu. Ja onhan se hyvä olla "katto pään päällä". : ) Mielenkiintoisia roskisdyykkauslöytöjå olet tehnyt vuosien varrella. Itsekin olen jonkin verran harrastanut dyykkausta. Saaliina astioita, maljakoita, tyynyjä, leluja jne. Ollaan muuten, Paula, muutaman kerran tavattukin. 90-luvulla paras ystäväni U. asui teidän seinänaapurina Katajanokalla. Olin muutaman kerran siellä "talonvahtina". Kävit lainaamassa kerran kakkulapiota. Ja myös U:n illanistujaisissa ollaan tavattu silloin. Mukavaa kevättä!

    VastaaPoista
  2. Voi, Ullaa onkin ollut ikävä. Niin paljon yhteistä elämää hänen kanssaan. Parempaa naapuria tuskin kaupungissa voisi ollakaan. Vai kakkulapiota lainaamassa. Nyttemmin löytyy kyllä omasta takaa. Aina olen omistanut kakkulapion, mutta tavarapaljoudesta johtuen voivat olla kateissa hetkittäin. Tervetuloa blogiani seuraamaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Vaatekaappien maalaus

Tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kartanon arkiporstuan aulassa oli puunväriset toimistokalusteiden näköiset vaatekaapit. Mitä puuta? Ei ota selvää, eikä sillä ole väliä. Pääasia, että rumana pitämäni kaapit muuttavat ulkonäköä rajusti. Se tapahtuu maalaamalla. Toinen vaihtoehto olisi ollut kiikuttaa kaapit kierrätykseen, mutta uusien kaappien ostoon ei ole - kuinkas taas ollakaan - rahaa. Kyselin Tikkurilan maalilinjalta ammattitaitoisilta neuvojilta, mitä kaappien suhteen tulisi tehdä. Sain taas pätevän vastauksen: ilman tartuntamaalia on turha yrittääkään. Se tarkoittaa sitä, että vaikeasti maalattavat kaapit on maalattava ainakin kahteen kertaan. Asiaa helpotti hieman se, että Otex-tartuntamaalin pystyi sävyttämään samalla sävyllä kuin varsinaisen maalin. Valitsin puolihimmeän Helmi-kalustemaalin sävyksi Takoraudan, TYT Y500.   Mustan maalin kanssa piti olla todella varovainen, ettei sottaisi joka paikkaa. Suojasin lattian, käytin runsaasti maalarinteippiä ja pukeuduin ke