Siirry pääsisältöön

Kauempaa näkee lähemmäksi

Satoja kilometrejä ja satoja projekteja jäi taakse. Maantie vei ylemmäs ja ylemmäs lakeuksien, soiden ja vaarojen kautta ihan oikealle tunturille, jonka nimi on Pyhä. Liki kahdentoista tunnin ajomatkan aikana ehtii miettiä syvällisesti kymmeniä aiheita. Pinnalta raapaistenkin käsittelee useita.

Ihmisen pääkoppa on ihmeellinen vekotin. Sur rur, sur rur, jotain siellä tapahtui, koskapa sain kartanoprojektiini lukuisia oivalluksia samalla kun tuijotin maantietä ja näin miten maisemat vaihtuivat. Miksi tekisin häthätää muutoksia yläkerran kylppäriin, jos se on toimiva? Miksi en panostaisi alakerran kylppäriin, joka kaipaa kipeästi toimintaa? Miksi ostaisin kallista laattaa yläkerran kylppärin yhteen seinään, jos voin täyttää seinät kauniilla taulurykelmillä ja tasoilla?

Miksi vetkuttelen alakerran kodinhoitohuoneen muovimattojen irrottamista, vaikka olen huomannut, että ne irtoaisivat melko helposti ja mattojen alta paljastuisi maalaamaton puulattia? Mikä estää minua tarttumasta tuumasta toimeen? Pelkäänkö, että jokin osa lattiasta onkin vialla ja sen vuoksi peitetty muovimatolla?

Miksi en toimi, kuten minun piti toimia jo vuosi sitten? Minun piti ryhtyä heti järjestämään kaikenlaisia pikkukursseja ja pientä pop up -matkailutoimintaa. Mitä pidemmälle olen edistynyt kunnostamisen kanssa yläkerrassa, sitä pedanttisemmaksi olen tullut: Ja minähän en näytä keskeneräistä työtä! Tai: Kauheaa, enhän voi kartanolle kutsua ketään enkä järjestää mitään, jos paikat ovat remontin alla sekä rähjäinen katto ja ulkoverhous keräävät tulijoiden kaiken huomion.

Minun pitäisi osata kääntää kunnostaminen ja sisustaminen houkuttaviksi asioiksi. Niiden varjolla ja niiden avulla juuri järjestäisinkin kaikenlaista. Jos ryhdyn odottamaan sitä päivää, kun talo on valmis, saan varmasti odottaa aika pitkään. Nyt se on elettävä. Juuri nyt eikä viimeinen päivä.

Piti tulla tänne Pyhälle tämäkin asia setvimään. Holiday Clubin Pyhä Holysuites otti väsyneen matkailijan vastaan lempeästi. Kaikki oli siistiä ja puhdasta. Mutta miten oli tyynyjen laita? Tarkistan nukkumistyynyjen tilan aina hajutestillä. Raikkaille tuoksuivat, joten mikäpä siinä oli alkaessa viettää "Pyhää" ja aikaa tunturissa. Sauna päälle ja löylyihin pehmittämään matkajäykät jäsenet.
                   Kurkkaus mäkeen ja toteamus: hyvältä näyttää. Tuulettomampaa päivää odotellessa.
     Mistä tunnet sä ystävän? Onko oikea sulle hän? Anna (Pyhä)tunturin selvittää. Kuka viereesi jää...
                                         Vielä on talvea jäljellä.
                                            
                                   Joutsenet olivat jo ehtineet Pyhälle saakka.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti