Siirry pääsisältöön

Rakas puutarha työllistää ja antaa samalla voimaa

Hurja puutarhapäivä takana. Mahtui päivään muutakin: kierros Porin liikkeissä katsastamassa löytyisikö sopivia altaita ja allaskaappeja. Näkemäni allaskaapit eivät oikein sovellut näin vanhaan rakennukseen. Miksi kaikki on valkoista ja modernia? Rustiikin perään olen kovasti, mutta sitten menee puusepällä teettämiseksi. Illalla kokeilin jo vanhaa perunalaatikkoa altaan alle, mutta ei nyt sentään.
Niin, puutarha-asiaa piti kertoman. Viime kesähän oli muuttokesä ja emme yhtään ehtineet hoitaa puutarhaa. Sivusilmällä näin, että tuolla kukkivat pionit, tuolla jotain muuta. Mutta mitä? Perkasin kuitenkin tänään jotkut kasvivauvelit näkyville rikkaruohojen ja voikukkien seasta. En heti tunnistanut.
Olipa voikukin juurissa nyhtäminen. Juuret ovat todella syvällä ja Fiskarsin voikukanjuurenpoistaja taitaa olla rikki. Muistaakseni siinä on osa, jota vetämällä  juuri nousee maasta. Puutarhalapiolla juurten poisto onnistui "juuri ja juuri".

Viime kesänä oli hauska juttu, kun olin istuttanut puutarhamyymälästä ostamani korkeat liilanväriset kukat valkoisiin ruukkuihin. Jotenkin ihastuin niihin kukkiin, ja kukan nimi oli salvia.

Tismalleen sama perenna löytyi puutarhastani sitten myöhemmin heinäkuussa, mitä pidän todella mystisenä sattumana. Nyt kun kitkin kukkapenkkiä, salvian tuoksu alkoi nousta sieraimiini. Olin rikkonut vain yhden lehden, joten tuoksu on hyvin vahva. Salvioista tulee komeita, yli puolimetrisiä.

Vuorenkilvet talon toisella puolella kukkivat jo täyttä häkää. Koristeomenapuut ovat runollisen näköiset punertavine lehdenalkuineen.
Päivässä on jo jopa liiankin paljon pituutta. Sitä vetää itsensä ihan tilttiin.  Ei millään malttaisi tulla sisälle, vaikka täälläkin olisi paljon tekemistä. Maalatakin pitäisi ja rempata vihdoin ja viimein loppuun tuo yläkerran keittiö.

Päivä on ollut todella kaunis ja lämpöäkin on ollut riittämiin. Ehdin jopa hieman lököillä aurinkotuolissa kissan kanssa. Pian on pientä pihagrillausta ja sauna ennen euroviisuja.
                                           Yksi ainoa katse vain... Narsissi!
    Leikkaamaani syreenit ovat melko oudon näköiset talon edessä. Vihertää, ei viherrrä, vihertää...
                                Perkasin esiin kukkapenkin, jonka kukkia en nyt tunnista.
                                         Tervetuloa esiin kukkavauvat. Mielenkiinnolla odotan kukkianne.
                          Mansikkatarhani on pieni ja vaatimaton.
                                                     Salviat puskevat elämään.
                                                 Minä navetan edustalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti