keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Somia koriste- ja käyttöesineitä

Pitkään keittiön kaapissa ollut soma keramiikkanainen alkoi askarruttaa mieltäni. Tänään otin sen lähempään tarkasteluun. Mustakolttuisella koria kantavalla naisella on korkea hattuhökötys päässään. Tai sitten se on kampaus. Naisfiguurilla on mittaa 26 cm. Se on siis varsin näyttävä esine.

Tutkittuani löysin tekijänkin. Hän on Anja Kantor, jonka pienemmät ylioppilastyttöfiguurit ovat aikoinaan olleet erittäin suosittuja, ja nytkin niitä näkee vielä huutokauppojen sivuilla. Lähtöhinnaltaan 50 euroa.

Ruotsin Malmössäkin asunut Kantor on työskennellyt Kupittaalla. Nämä figuurit hän on käsitykseni mukaan kuitenkin valmistanut omassa keramiikkapajassaan Turussa. Toivon saavani Kantoriin yhteyttä ja kävellä hänen luokseen tämä naisfiguuri kainalossani. Haluan tietää sen tarinan.

Toinen kysymysmerkki oli eräs maljakko, jossa on paljon vaikutteita Gunnel Nymanin Serpentiini-maljakosta vuodelta 1948. Maljakon pohjassa lukee kuitenkin Helander Humppila. Tämäpä kävi mielenkiintoiseksi. Haku päälle. Aivan, Olavi Helander oli puhallellut Nymanille maljakkoja ja sitten itsekin puhaltanut Serpentiini-tyyppistä maljakkoa Humppilalle. Näin minä asian käsitän. Jos maljakkoni olisi Nymanin signeeraama, hinta olisi moninkertainen Helanderiin nähden. Hinnallahan ei ole merkitystä, jos maljakon pitää itsellään...

Kolmas kiinnostuksen aiheeni olivat vihreäpäiset aterimet, jotka hankin viidellä eurolla kirpparilta. Kaksitoista haarukkaa, kymmenen veistä, kahdeksan lusikkaa ja neljä pikkulusikkaa. Katsoin suurennuslasilla, mitä aterimiin on kirjoitettu. Eme 18/10 Italy. Emen tehtaalta Italiastahan ne. Vintagea ovat, joten jonkin verran arvokkaita myös. Vastaavia oli myyty 145 dollarilla jossakin huutokaupassa. Minä sain tänne kartanolle hienot aterimet. Ne sopivat hyvin eräiden vihreäsävyisten antiikkilautasien kanssa.

Nyt löytöretkeilijä lähtee maalaamaan yläkerran kylppärin ovea.
                                      Anja Kantorin naisfiguuri on 26 cm korkea.
                                            Ei Gunnel Nymania vaan Olavi Helanderia.
                                          Kirpparilta kartanoon vintage-aterimet. Valmistaja Eme.

                                      Kyllä siitä lopulta selvän sai. Eme 18/10 Italy.

2 kommenttia:

  1. Totta, kun kirpparilta löytyy jotain itseään miellyttävää, herää uteliaisuus esineiden alkuperän selvittämiseen. Hassu täti nauttii varmasti kartanomiljööstä, vaasi on kaunis ja voin kuvitella aterimet vihreäsävyisten astioiden kanssa. Kun katat ne, ota kuva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula, kun aina sinulta tulee mukava kommentti tekemisiini. Mielessäni olikin ottaa lähiaikoina kattauskuva.

      Poista

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Retrottaa, euron verhot kodinhoitohuoneeseen

Eilen minua viehätti kirpparikäynnilläni 70-luvun paksut, puuvillaiset retroverhot. Noukin ne itselleni eurolla. Pesin ja silitin. Pujotteli...