Siirry pääsisältöön

Kotona Tuorsniemen kartanossa, väsyneenä mutta onnellisena

Takana on ensin 12 tunnin lento Havannasta Moskovaan ja sieltä 1,40 h pyrähdys Helsinkiin, yöpyminen Glo-hotellissa lentokentällä, Lumi-kissan nouto maailman ihanimmasta hoitopaikasta Aitoosta ja ajo kotiin Tuorsniemeen, jossa olen juuri nyt väsyneenä mutta onnellisena.

En ole siis kadonnut minnekään. Kuuban olosuhteissa ei päivittäistä blogitusta voinut tehdä, eikä ollut syytäkään. Olin lomalla.

Internetin käyttö oli siinä ja siinä, ja se maksaa Kuubassa paljon. Kaikki maksaa. Turistin peso on kutakuinkin euron ja eurolla saa saman verran kuin Suomessakin eli eipä juuri mitään. Kahden rahan järjestelmä on käsittämätön.

Kymmenen päivää tukahduttavan kuumassa (lämpötila lähenteli neljääkymmentä) Havannassa vallankumousromantikkona on suoranaista työtä, joka vaatii hermoja ja luonnetta. Sitä ei minulta löytynyt tarpeeksi, herra Kreiviltä, kumppaniltani kyllä. Onhan häntä itseään luultu maailmalla joskus jopa Che Guevaran veljeksi. Nyt en kuitenkaan ryhdy kirjoittamaan matkakertomusta, sillä olen siihen liian väsynyt.

Sen verran laitan kuitenkin kuvia, että voitte nähdä kaupungin kauneuden, tosin alati rapistuvan, toisaalta alati rapistuksesta eheytyvän. Pientä yritystä löytyy laittaa kaupunki kuntoon.

Ihmiset ovat rutiköyhiä ja se näkyy katukuvassa. Hevoset, aasit, riksat, 50-luvun amerikanraudat ja vanhat mosset & ladat vaeltavat sulassa sovussa rinta rinnan che-rihkamaa myyvien havannalaiskauppiaiden kanssa. Kyllä: lähes kaikki myytävä krääsä on varustettu vallankumouksen kärkimiehen ja sissijohtajan Che Guevaran kuvalla.
                                          Ei taideteos, vaan arkipäivän pyykinkuivatusta havannalaisittain.
  Taustalla hotellimme, edustalla vain yksi sadoista vanhoista amerikanraudoista, joista laitetuimmat toimivat takseina.
                                      Minä hotellihuoneessani ja päässä tietenkin turistihattu.
                                     Kaulakoru, 3 turistipesoa eli hieman alle 3 euroa. Jotain siis edullistakin.
                                                        Kadunvarsien kasviviljelyksiä.
                              Vanhoja autoja jaksoi ihastelle viisi päivää, sitten katse siirtyi rakennuksiin.
                                                     Hotellin sisäaulasta.
                                  Naapurihotellin katolta oli näin hulppea näkymä Havannan keskustaan.
                                                  Tappava kuumuus panee asfaltinkin pehmenemään.
                                       Arkkitehtuurissa voi aistia ranskalaishenkisyyttä.
        Kauniit talot ja niiden maalaukset ihastuttavat, mutta katujen löyhkä on sanoinkuvaamaton.
                                      Ja romu kulkee vain, kulkee...
                                                  Talojen entisöinti aloitetaan peruslukemista.
                                      Viehkoja ravintoloita löytyy, mutta annokset ovat kalliita.


     Viimeisenä lomailtana nautin tonnikalafileetä ja istuin säätilaa (+34) uhmaten ulkotilassa terassilla.

                                        Herkullinen tunafilee ja grillattua banaania.
                                                                     Sekaan vain.
                                                     Viimeiset mojitot ennen kotiinlähtöä.
 Aeroflotin businessclasissa aamiaisen kanssa nautin lasillisen "raikasta" (aitoa) samppanjaa. Tässä vaiheessa kotimatkaa on jäljellä vielä muutama tunti.


Kommentit

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti