Siirry pääsisältöön

Kartanon hiljaiseloa

Syksy saapui kahdessa päivässä kuin leikaten. Yhtäkkiä puiden lehdet alkoivat kellastua ja puuskainen tuuli riepotteli pihasembroista tuhansittain kuivuneita neulasia laajalle alueelle pihaan. Neulasmatto on paksu. Oikeastaan neulaset ovat todella kauniita maata vasten. Ne myös tuoksuvat hieman mäntyöljylle.
Haravoin ne kasoihin ja kuljetan katoksen alle, etteivät pääsisi kastumaan. Säästän ne jouluseimen rakenneaineiksi. Niitä on ainakin kolme kottikärryllistä.

Kartanon hiljaiselo tarkoittaa sitä, että nyt ei olla remontoitu. On nautittu hämärtyvistä illoista ja pimeistä öistä, joita kuitenkin valaisevat tuhannet taivaan tähdet, jos vain pilvipeite antaa myöten.  Otavassa on edelleen seitsemän tähteä. Voin ne laskea ilta illan jälkeen istuessani patiolla.
Jos tahtoo puolukkaan  - ja kukapa ei tahtoisi - voi ottaa noin 100 askelmaa ja todeta olevansa hirvikärpäsvapaassa metsässä, jota myös puolukkamereksi voisi nimittää.
Eipä aikaakaan, kun jo pari ämpärillistä on kerätty. Ja saman tien siivottu. Tekisikö puolukkasurvosta vai pakastaisiko puolukat sellaisenaan ja ottaisi vähitellen käyttöön? Nämä ovat sellaisia ongelmia, joita juuri tällä hetkellä pohdin. Pieniä vai isoja? No, pieniäpä hyvinkin, mutta juuri sopivia hämärtyvälle syysillalle, kun mieli on laiska ja liikkeet viipyileviä.

Kun siivosin puolukoita pihalla, naapurin emäntä käski tulla katsomaan ja kokeilemaan, miten pellavan varresta irrotetaan lehdet ja siemenkodat. Se on rohkimista ja apuna käyteään rohkalautaa. Tässä tapauksessa se on penkki, jossa rohkijat istuvat vastakkain kuin Joukahainen ja Väinämöinen. Rohkitaan sitten vuorotellen sopivan kokoisesta pellavanipusta siemenkodat pois. Rohkijoiden välissä on muutamapiikkinen rautaesine, jonka läpi siemenkodat riivitään. Siemenkodat lennähtelevät helisten maahan valkoisen kankaan päälle.

Kovin on naapurin emännällä hieno kauneudentaju. Voitte sen itse todeta katsoessanne, miten kauniisti hän on asetellut pellavat vasten kiviseinän muuria. Joku muu olisi saattanut ne läiskäistä miten vain, mutta hänpä haluaa nähdä asiat toisin. Minne vain katse hänen tilallaan osuu, sieltä silmä löytää aina miellyttävää katseltavaa.

Jokaiselle päivälle löytyy oma onnensa. Tänään onni lymysi pellavan ja puolukan ympärillä. Miten onnellinen olenkaan myös siitä, että opin täällä asuessani joka päivä jotain uutta ja maanläheistäpä tietenkin.
                                                  Katse löytää kaunista.
                                         Siemenkodat erotetaan varresta rohkimalla.

                                      Pellavansiemenet piileskelevät vielä siemenkodissa.

                                               Puolukat ovat tämän päivän onni.

 Pellavat levitetään maahan, jossa ne saavat viipyä niin kauan, että pellavan kuitu irtoaa varresta helposti.

       
     
      
     

  Kommentit

  1. Hei pitkästä aikaa :)
   Mielenkiintoinen postaus pellavasta - oppii lukijakin uutta. Aivan upea tuo kuva pellavista ikkunan alla muuten! Wow!

   Toivottavasti sateet eivät nyt liikaa teitä piiskaa. Täällä sataa tänään, mutta muuten ollaan kyllä saatu nauttia suloisen suvisesta syyskuusta. Ruohosipulikin kukkii taas :)

   Mukavaa viikkoa!

   VastaaPoista

  Lähetä kommentti

  Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

  Tämän blogin suosituimmat tekstit

  Laattojen saumauksen uusiminen

  Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

  Portaiden kunnostus

  Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

  Katon styrox-levyt irti

  Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti