perjantai 25. syyskuuta 2015

Viking Line ja risteilyherkut

Teen nyt syrjähypyn. Ei se ole mitenkään vaarallinen eikä meneillään olevaa suhdetta tuhoava. Syrjähyppy kunnostamisen ja sisustamisen loputtomasta suosta iloiseen syöpöttelytuokioon liplattavien merituulten äärelle antaa pelkästään  hehkua vanhalle parisuhteelle.
Kun tulee takaisin ihanalta merilounaalta (vaikka laiva on pysynyt vakaasti satamassa), tuntee kuin olisi tehnyt pienen purjehduksen lähisaaristoon.
Syödessähän näki laivan ikkunoista taivaan ja meren sekä vilkkaan satamaliikenteen.

Olla jossakin muualla kuin tiukasti koneen ääressä kirjoittamassa, tekee hyvää. Myös se, että näkee tuttuja kollegoita vuosien takaa ja myös täysin tuntemattomia uusia ihmisiä, on terapeuttista. Niin itseriittoinen en ole (vaikkakin viihdyn myös lähes erakkona maalla), etten kaipaisi muuta seuraa kuin sitä samaa: itseäni.

Pure Nordic Tastes - Pohjoiset puhtaat maut -menu koostuu useista ruokalajeista, joista minä pääsin maistelemaan seuraavia: alkuruokana miedolla lämmöllä kypsytettyä lohta, palsternakkapyreetä, lohenmätiä ja tillimajoneesia, pääruoka hirven sisäpaistia, hirvilientä, perunamykyjä, ruskistettua voita ja paahdettuja porkkanoita sekä jälkiruokana mustikkasurvosta ja mustikkasorbettia, valkosuklaalla maustettua Skyriä (rahka) sekä marenkikrispiä. Vesi herahtaa kielelle vielä päivän jälkeenkin.

Sitä mietin, pystyykö ja haluaako kotioloissa koskaan valmistaa ruokaa niin ajatuksella, niin huolella ja niin esteettisesti kuin mitä nämä monessa liemessä keitetyt laivakokit tekevät. Jo se, että tietää, miten paljon ateriaan on nähty vaivaa, pakottaa sanattomaksi. Risteilyllä asiakkaita hellitään ja heidän rahoilleen pyritään antamaan täydellinen vastike. Hienoon ruokailukokemukseen liittyy paljon muutakin kuin pelkkä hyvä ruoka: se miten ruoka on aseteltu lautaselle ja miten se on koristeltu on niin tärkeää, ettei sitä voi olla koskaan korostamasta liikaa. Arvostan ammatteja, joihin en itse pystyisi. Kuukaudesta toiseen sama kaava: kaksi viikkoa merellä, viikko, kaksi kotona. Asut ahtaasti, kenties monta kokkia tai tarjoilijaa samassa hytissä, sitten sukellat työpaikallesi ravintolaan, jossa taatusti tapaat myös ikäviä ihmisiä, ihmisiä, joille ei mikään kelpaa. Sanonpa, etteivät varmaan maailman helpoimpia ammatteja nuo laivavirat.

Takaisin nautintoihin...Viinit, jotka tällä kerralla oli valittu Sisiliasta, esiteltiin musiikin ja laulun säestyksellä. Donnafugata-viinitalon Josè Rallo on sekä laulaja että Donnafugata-perheyrityksen markkinointi- ja pr-päällikkö. Kun nostimme huulillemme lasin, otimme suutuntumaa viinistä silloin, kun Josè siihen laulamalla antoi luvan ja kun juuri se oikea sävel leijaili ilmassa. Musiikki ja laulu ikään kuin valmistivat viininmaistajan siihen makuelämykseen, minkä itse viinin oli tarkoitus antaa. Hyvin tuo onnistui. Tuntui, että viini ja ruoka saivat ylimääräisiä vivahteita musiikista.

Maistelu tarkoittaa juuri sitä mitä sanakin. Ehkä juuri siksi viini maistuikin niin hyvälle, kun sitä ei kulauteltu suuria määriä alas. Vain pari siemausta kustakin viinistä. Siinä kaikki. Sen jälkeen vajaat lasit kiidätettiin pois pöydästä uusien alta.Yhteensä ehkä perinteinen lasillinen koko aterian aikana, vaikka viinejä oli kaikkiaan neljä: alkuruoan kanssa Lighea, pääruoan kanssa Angheli ja Mille e una Notte sekä jälkiruoan kanssa Kabir, Moscato di Pantelleria.

Onhan näitä tilaisuuksia ja ruoan- sekä viininmaisteluja tarjolla paljonkin toimittajaihmiselle. En minä niistä kaikista perusselitystä anna. Nyt vain tuntui kaikki loksahtavan paikalleen: pöytäseurakin oli mitä mainioin. Ja silläkin on ruokailussa tärkeä merkitys.

Risteily on muuten sellainen, että sinne tekee aika ajoin mieli. Kun sen on sitten "suorittanut" ja väsyneenä palaa kotiin, lupaa itselleen, ettei ihan vähään aikaan merelle päin edes katso. Kunnes sitten taas...
Pure Nordic Tastes -menu tarjoillaan Viking Linen laivoilla 1.10.2015-29.2.2016.
                                           Ensin amuse bouche surprise.
      42 asteessa kypsennettyä lohta, palsternakkapyreetä, punajuurta, lohenmätiä ja tillimajoneesia.
         Hirven sisäpaistia, hirvilientä, perunamykyjä, ruskistettua voita ja paahdettuja porkkanoita.
                                             Kun vain maistelee, kokee tarkemmin.         Mustikkasurvosta ja mustikka sorbettia, valkosuklaalla maustettua Skyriä sekä marenkikrispiä.
                                                    Tilkka kutakin, kiitos.
        
 Viinejä maisteltiin musiikin ja laulun antamalla lisäpotkulla. Yläkuvassa Donnafugata-viinitalon markkinointi- ja pr-päällikkö Josè Rallo säestäjineen. Alakuvassa Viking Linen tehonaiset, tiedotuspäällikkö Christa Grönlund (oik.) ja tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström, Restaurant Manager ja laivayhtiön viiniasiantuntija Pekka Rajala (vas.) esittelivät Pohjoisen puhtaat maut -menun ja niihin kuuluvat viinit.

1 kommentti:

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Retrottaa, euron verhot kodinhoitohuoneeseen

Eilen minua viehätti kirpparikäynnilläni 70-luvun paksut, puuvillaiset retroverhot. Noukin ne itselleni eurolla. Pesin ja silitin. Pujotteli...