lauantai 3. lokakuuta 2015

Kartanon huussi uudistui

Tämä on jo vanha juttu, mutta  vasta nyt laitan pari kuvaa uudistuneesta kartanon huussista. Se oli pölyttyneenä odottanut vuosikymmeniä, että joku tulisi ja laittaisi paikat kuntoon.
Huussin alusta oli täynnä piharoskia. Sitä tyypillistä "tavaraa", mitä huusseissa yleensä on, oli vähemmän ja sekin oli varsin iäkästä ja hajonnutta. Ei siitä tosiaan sen edempää.

Naapurin emännän kanssa lapioimme ensin alustan typötyhjäksi. Pihalehtiä ja puiden oksia ym. hajoavaa puutarhajätettä kertyi kaksi traktorin lavallista. Onneksi huussin alusta oli valettu betonilla. Siihen nimittäin oli helpompi rakentaa teline, jonka päälle "istutettiin" Biolanin Easylett-kuivakäymälä. Se on tarkoitettu juuri vanhoihin huusseihin. Eeasylett-kuivakäymälän elementit, säiliö ja istuinosa  tulevat täysin kiinni vanhan huussin jo olemassa olevaan istuinreikään.

Mikään täysin helppo asennettava kuivakäymälä ei ole, sillä sen korkeus pitää täsmätä täydellisesti huussin reikään. Jos ei täsmää, pitää täsmäyttää: jos tarvitsee nostaa, rakennetaan  tasaisen koroke, jos tarvitsee laskea, pitänee kaivaa maapohjaa syvemmäksi.

Huussin nykypäivään saattaminen oli pelkkää tekniikkaa, josta selviää järkeilemällä. Huussin sisustamiseen sen sijaan tarvittiin hieman myös luovaa ajattelua.

Siivoamisen jälkeen maalasin istuinosaston kahteen kertaan kelonharmaalla Tikkurilan Valtti Kaluste- ja terassiöljyllä ja lattian hyvin vaaleanharmaalla, lähes valkoisella, ulkokäyttöön sopivalla Tikkurilan Unica Akvalla. Hyvin ovat maalit pysyneet.

Halusin jättää seinät ja katon raakalaudalle ja sisustaa huussipahasen rustiikkisesti kierrätysesineillä. Huussin pesupöytänä toimii juuri ja juuri jaloillaan pysyvä navetasta löytynyt pöydänrotisko ja kädet pestään emalivadissa, johon vesi kaadetaan mummon vanhasta maitohinkistä. Lattialla on mustasävyinen räsymatto, puhdas toki, mutta lievät liestymiset kudonnassa eivät haittaa minua.

Sideharsoviritys pesupöydän ja itse huussiosan toimii väliverhona. Verhon voi avata ja yksityisyys on taattu, vaikka ovi sattuisikin aukeamaan.
Tietenkin säppi ovessa kannattaa laittaa paikalleen, ettei yllätyksiä tule. Huussista tuli niin hieno, ettei sitä ole vielä raaskittu ottaa käyttöön. Paljon tekemisistäni kun perustuu siihen, että teen uudistuksia blogia ja lehtijuttuja varten. Kun kartanoon tulee pihatapahtumia, huussi tietenkin otetaan käyttöön.

Juttu on tehty yhteistyössä Tikkurila Oy:n ja Biolan Oy:n kanssa.
                                                  Huussin sisustukseen ei ole käytetty rahaa.
                                               Tilaa olisi vaikka pyörähdellä.
                                                         Maalaus tekee ihmeitä.
                                              Raakalautaa en raaskinut maalata.
                                                      Koristeena kiviä ja simpukankuoria.      


                                                         Näkymä navetan suuntaan.

               Räsymattokuningattareksikin minua voisi nimittää. Mattoja löytyy joka lähtöön.
                            Tällainen tosi moderni ja viimeisen päälle toimiva "laitos" löytyy reiän alta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Retrottaa, euron verhot kodinhoitohuoneeseen

Eilen minua viehätti kirpparikäynnilläni 70-luvun paksut, puuvillaiset retroverhot. Noukin ne itselleni eurolla. Pesin ja silitin. Pujotteli...