Siirry pääsisältöön

Kartanon huussi uudistui

Tämä on jo vanha juttu, mutta  vasta nyt laitan pari kuvaa uudistuneesta kartanon huussista. Se oli pölyttyneenä odottanut vuosikymmeniä, että joku tulisi ja laittaisi paikat kuntoon.
Huussin alusta oli täynnä piharoskia. Sitä tyypillistä "tavaraa", mitä huusseissa yleensä on, oli vähemmän ja sekin oli varsin iäkästä ja hajonnutta. Ei siitä tosiaan sen edempää.

Naapurin emännän kanssa lapioimme ensin alustan typötyhjäksi. Pihalehtiä ja puiden oksia ym. hajoavaa puutarhajätettä kertyi kaksi traktorin lavallista. Onneksi huussin alusta oli valettu betonilla. Siihen nimittäin oli helpompi rakentaa teline, jonka päälle "istutettiin" Biolanin Easylett-kuivakäymälä. Se on tarkoitettu juuri vanhoihin huusseihin. Eeasylett-kuivakäymälän elementit, säiliö ja istuinosa  tulevat täysin kiinni vanhan huussin jo olemassa olevaan istuinreikään.

Mikään täysin helppo asennettava kuivakäymälä ei ole, sillä sen korkeus pitää täsmätä täydellisesti huussin reikään. Jos ei täsmää, pitää täsmäyttää: jos tarvitsee nostaa, rakennetaan  tasaisen koroke, jos tarvitsee laskea, pitänee kaivaa maapohjaa syvemmäksi.

Huussin nykypäivään saattaminen oli pelkkää tekniikkaa, josta selviää järkeilemällä. Huussin sisustamiseen sen sijaan tarvittiin hieman myös luovaa ajattelua.

Siivoamisen jälkeen maalasin istuinosaston kahteen kertaan kelonharmaalla Tikkurilan Valtti Kaluste- ja terassiöljyllä ja lattian hyvin vaaleanharmaalla, lähes valkoisella, ulkokäyttöön sopivalla Tikkurilan Unica Akvalla. Hyvin ovat maalit pysyneet.

Halusin jättää seinät ja katon raakalaudalle ja sisustaa huussipahasen rustiikkisesti kierrätysesineillä. Huussin pesupöytänä toimii juuri ja juuri jaloillaan pysyvä navetasta löytynyt pöydänrotisko ja kädet pestään emalivadissa, johon vesi kaadetaan mummon vanhasta maitohinkistä. Lattialla on mustasävyinen räsymatto, puhdas toki, mutta lievät liestymiset kudonnassa eivät haittaa minua.

Sideharsoviritys pesupöydän ja itse huussiosan toimii väliverhona. Verhon voi avata ja yksityisyys on taattu, vaikka ovi sattuisikin aukeamaan.
Tietenkin säppi ovessa kannattaa laittaa paikalleen, ettei yllätyksiä tule. Huussista tuli niin hieno, ettei sitä ole vielä raaskittu ottaa käyttöön. Paljon tekemisistäni kun perustuu siihen, että teen uudistuksia blogia ja lehtijuttuja varten. Kun kartanoon tulee pihatapahtumia, huussi tietenkin otetaan käyttöön.

Juttu on tehty yhteistyössä Tikkurila Oy:n ja Biolan Oy:n kanssa.
                                                  Huussin sisustukseen ei ole käytetty rahaa.
                                               Tilaa olisi vaikka pyörähdellä.
                                                         Maalaus tekee ihmeitä.
                                              Raakalautaa en raaskinut maalata.
                                                      Koristeena kiviä ja simpukankuoria.      


                                                         Näkymä navetan suuntaan.

               Räsymattokuningattareksikin minua voisi nimittää. Mattoja löytyy joka lähtöön.
                            Tällainen tosi moderni ja viimeisen päälle toimiva "laitos" löytyy reiän alta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti