Siirry pääsisältöön

Tiiliseinän saumausta urakalla

Nytpä taas tiedän, mitä on työ vuorotta tai urakalla. Lähes neljä tuntia yhteen menoon saumasin yläkerran tulevan keittiön seinää. On se vaan maailman hitainta puuhaa, vaikka otin rennon otteen ja kehitin mielestäni nopean saumaustavan. Tärkeintähän on, että laasti on sopivan jäykkää. Löysä laasti roiskuu ja sottaa. Myös sopivan jäykkä laasti sottaa. Pölyä ja laastin rippeitä on lattialla kerros.

Kippasin ensin isolle metalliselle lastalle laastia, josta työntelin sitä saumausraudalla rakoihin. Joskus kävi niin hyvä tuuri, että laasti upposi kauniisti sisään ja kertasivelyllä jäi kauniiksi ja tasaiseksi. Tosin tuon tasaisuuden myöhemmin rikoin parin sentin levyisellä puutikulla rosoisemmaksi, jotta saumaus näyttäisi vanhalta. Wienerbergerin käsinlyödyillä Retro de Namur -sisustuslaatoillahan on tarkoituskin  luoda vanhanaikaisen tiiliseinän tunnelma.

Pystyvälit olivat kaikkein hankalimmat, sillä saumausrautani kahva oli liian pitkä. Lyhyempi kahva olisi antanut mahdollisuuden tarkempaan työskentelyyn. Kun laasti oli hieman kovettunut, kävin vielä läpi kaikki saumaukset ja tökin epämääräisiä kohtia peukalolla tiiviimmäksi. Ihan talonpoikaisjärkeä käytin avukseni.

Nyt joku voi taas tuumata, että onpa huonosti tehty. Voi olla, mutta taas sanon yhden asian: kun itse tekee, tulosta ei voi muuksi muuta, eikä ketään voi haukkua. Kukapa nyt itseään moittisi!
Tästä tulee mieleen äitini, joka joskus tiskatessaan särki astian. Vaikka astia oli kuinka kaunis, sanotaanko vaikka juhlapyhinä käytetty kahvikuppi, hän ei sanonut sanaakaan eikä varsinkaan moittinut itseään. Kun sitten minulta särkyi jokin astia, moitteet olivat kovat. "Opettele tiskaamaan niin, etteivät astiat rikkoonnu!", äiti komensi. Kerran sitten päätin sanoa, että on se kumma, kun et koskaan itseäsi moiti, vaikka sinultakin särkyy samalla tavalla astioita. Siihen se asia sitten jäi.

Minulle tuli kaikkia mahdollisia asioita mieleen saumatessani. Kai se on sitten sitä terapeuttista hommaa. Eniten valkoinen laasti muistutti kermavaahtoa ja saumausrauta veistä, jolla levitän ja tasoitan kermavaahtoa täytekakun päälle. Joskushan se onnistuu kertaheitolla. Silloin ei pidä mennä sorkkimaan enää parannellakseen kädenjälkeään. Nimittäin, jos alkaa parannella, kermavaahto käy hankalammaksi ja tuloksena on epämääräisen nuhruinen pinta. Olette varmaan huomanneet saman asian.

Lopettin tältä päivältä, sillä alkaa tulla pimeä, enkä tykkää sähkövalossa työskentelystä. Sitä paitsi seuraavaksi pitää kiivetä laastin kanssa jakkaralle yltääkseen tiiliin. Jo taloustikkaiden  ensimmäisellä rapulla tunnen korkeanpaikan kammoa.
Työ on kuitenkin saatava pian päätökseen, jotta astiapöydän, hellan ja liesituulettimen asennus voidaan tehdä. Niin, sitä ennen pitää laittaa ne lattialaatat! Keittiön kunnostus on menossa erääseen lehteen, joten kiirettä pitää. Keittiö on kohta vuoden ollut teon alla. Se on liian kauan, mutta on tässä muita paikkoja sitten laitettu kuntoon sitäkin enemmän.
Sisustaminen ei minulta kauan vie, sillä kaikki on valmiiksi suunniteltu ja kaikki huonekalut löytyvät omista varastoista.

Juttu on tehty yhteistyössä Wienerberger Oy:n ja Kiilto Oy:n kanssa.
                                            Tiiliseinän saumaaminen on maailman hitainta hommaa.                              Huomenna kiivetään jakkaralle ja saumataan yläosa.
                              Uunin muurissa on vanhoja sanomalehtiä ja tapetteja. Jätän ne näkyviin.

                                   Tapetoidulla seinällä on jo koriste, joka löytyi vintiltä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti