Siirry pääsisältöön

Tiiliseinän saumausta urakalla

Nytpä taas tiedän, mitä on työ vuorotta tai urakalla. Lähes neljä tuntia yhteen menoon saumasin yläkerran tulevan keittiön seinää. On se vaan maailman hitainta puuhaa, vaikka otin rennon otteen ja kehitin mielestäni nopean saumaustavan. Tärkeintähän on, että laasti on sopivan jäykkää. Löysä laasti roiskuu ja sottaa. Myös sopivan jäykkä laasti sottaa. Pölyä ja laastin rippeitä on lattialla kerros.

Kippasin ensin isolle metalliselle lastalle laastia, josta työntelin sitä saumausraudalla rakoihin. Joskus kävi niin hyvä tuuri, että laasti upposi kauniisti sisään ja kertasivelyllä jäi kauniiksi ja tasaiseksi. Tosin tuon tasaisuuden myöhemmin rikoin parin sentin levyisellä puutikulla rosoisemmaksi, jotta saumaus näyttäisi vanhalta. Wienerbergerin käsinlyödyillä Retro de Namur -sisustuslaatoillahan on tarkoituskin  luoda vanhanaikaisen tiiliseinän tunnelma.

Pystyvälit olivat kaikkein hankalimmat, sillä saumausrautani kahva oli liian pitkä. Lyhyempi kahva olisi antanut mahdollisuuden tarkempaan työskentelyyn. Kun laasti oli hieman kovettunut, kävin vielä läpi kaikki saumaukset ja tökin epämääräisiä kohtia peukalolla tiiviimmäksi. Ihan talonpoikaisjärkeä käytin avukseni.

Nyt joku voi taas tuumata, että onpa huonosti tehty. Voi olla, mutta taas sanon yhden asian: kun itse tekee, tulosta ei voi muuksi muuta, eikä ketään voi haukkua. Kukapa nyt itseään moittisi!
Tästä tulee mieleen äitini, joka joskus tiskatessaan särki astian. Vaikka astia oli kuinka kaunis, sanotaanko vaikka juhlapyhinä käytetty kahvikuppi, hän ei sanonut sanaakaan eikä varsinkaan moittinut itseään. Kun sitten minulta särkyi jokin astia, moitteet olivat kovat. "Opettele tiskaamaan niin, etteivät astiat rikkoonnu!", äiti komensi. Kerran sitten päätin sanoa, että on se kumma, kun et koskaan itseäsi moiti, vaikka sinultakin särkyy samalla tavalla astioita. Siihen se asia sitten jäi.

Minulle tuli kaikkia mahdollisia asioita mieleen saumatessani. Kai se on sitten sitä terapeuttista hommaa. Eniten valkoinen laasti muistutti kermavaahtoa ja saumausrauta veistä, jolla levitän ja tasoitan kermavaahtoa täytekakun päälle. Joskushan se onnistuu kertaheitolla. Silloin ei pidä mennä sorkkimaan enää parannellakseen kädenjälkeään. Nimittäin, jos alkaa parannella, kermavaahto käy hankalammaksi ja tuloksena on epämääräisen nuhruinen pinta. Olette varmaan huomanneet saman asian.

Lopettin tältä päivältä, sillä alkaa tulla pimeä, enkä tykkää sähkövalossa työskentelystä. Sitä paitsi seuraavaksi pitää kiivetä laastin kanssa jakkaralle yltääkseen tiiliin. Jo taloustikkaiden  ensimmäisellä rapulla tunnen korkeanpaikan kammoa.
Työ on kuitenkin saatava pian päätökseen, jotta astiapöydän, hellan ja liesituulettimen asennus voidaan tehdä. Niin, sitä ennen pitää laittaa ne lattialaatat! Keittiön kunnostus on menossa erääseen lehteen, joten kiirettä pitää. Keittiö on kohta vuoden ollut teon alla. Se on liian kauan, mutta on tässä muita paikkoja sitten laitettu kuntoon sitäkin enemmän.
Sisustaminen ei minulta kauan vie, sillä kaikki on valmiiksi suunniteltu ja kaikki huonekalut löytyvät omista varastoista.

Juttu on tehty yhteistyössä Wienerberger Oy:n ja Kiilto Oy:n kanssa.
                                            Tiiliseinän saumaaminen on maailman hitainta hommaa.                              Huomenna kiivetään jakkaralle ja saumataan yläosa.
                              Uunin muurissa on vanhoja sanomalehtiä ja tapetteja. Jätän ne näkyviin.

                                   Tapetoidulla seinällä on jo koriste, joka löytyi vintiltä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti