Siirry pääsisältöön

Lattialaattojen saumaus

Eilen iltapäivällä ennen pimeän tuloa se sitten tapahtui: ryhdyin vihdoin saumaamaan yläkerran tulevan keittiön laattalattiaa. Kiillolta oli jo edellisellä viikolla saapunut kymmenen kiloa ämpäri lattiasaumalaastia (248 hiilenharmaa). Vispasin muovivispilällä laastijauhon haaleaan veteen puhtaassa ämpärissä. Konevispilää suositellaan.
Hieman mustaa pölyä lensi ympäristöön, kun mätin laastia pikkulapiolla ämpäriin veden sekaan. Arvon Kreivi kävi pian imuroimassa mustan pölyn pois teollisuusimurilla. Sanoin, että rapatessa roiskuu, eikös tärkeintä ole, että vihdoin tapahtuu! Hän huomautti, että rakennustyömailla ensiarvoisen tärkeää on siivous. No, siivoa ihmeessä, vastasin. Pientä sanailua esiintyy remontin yhteydessä, se myönnettäköön. Kun teen, niin teen. Silloin tapahtuu. En halua kuulla silloin mitään moitteita.

Minulla oli yllä remonttivaatteet, joten ei ollut tarvetta suojautua roiskeilta. Konttasinkin lattialla saumatessani. Saumaaminen oli muuten mukavaa puuhastelua. Tosin ranne oli kovalla koetuksella, kun muovilastaimella vetelin laastia ees taas sekä sivu- ja pystysuuntiin, jotta laasti olisi mennyt jokaiseen raon sopukkaan. Vaatteeni eivät edes tuhriintuneet, vaikka möyrin lattialla laastin seassa. Osasin liueta sotan alta aina  pois.

Puolen tunnin kuluttua pyyhin nihkeällä sienellä laatat, mutta varoin hankaamasta itse saumauskohtia. Nehän kuivuvat pitkään. Kylläpä osasi tulla mustaa vettä. Sitä piti vaihtaa useaan kertaan. Lopuksi hankasin ohjeiden mukaan laatat kuivalla rätillä.  Kaunista jälkeä tuli. Taas minä osasin! Tasaisen kuivumisen takaisi se, että sumuttelisi saumoja pari kolme kertaa. En tainnut jaksaa sumutella kuin kerran.

Homma jatkuu niin, että seuraavaksi tulevat kaiketi listat lattiarajaan ja sen jälkeen asennamme lieden ja työpöydän paikalleen. Liesi on meiltä entisestä asunnosta, joten se ei ole aivan uusi, keraaminen kylläkin. Mustan uuden olisin halunnut, mutta nyt ei haluille anneta valtaa. Työpöydäksi katson jonkin vanhan puupöydän varastoistamme. Mitään kaapistoja ei todellakaan keittiöön tule. Saa nähdä, millä aikataululla edetään. Nyt pitäisi laittaa asiaan vauhtia. On jo marraskuu.

Juttu on tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa.
                                 Välillä istuin, välillä konttasin, mutta vaatteet eivät töhriintyneet.
                                  Sotku on melkoinen, mutta se kuuluu asiaan.
                                Muovilasta taipuu sopivasti kun tilkettä vedellään saumoihin.
                                 Pesun ja pyyhkimisen jälkeen lattia oli näin komea seuraavana aamuna.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti