keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Mitäpä ei tekisi ihanien jouluvalojen eteen

Varastoimisen aikana oli siis peräti neljä joulutähden lamppua päättänyt sanoutua tehtävästään irti. Eipä siis kerralla voinut virittää kuin neljä tähteä ikkunoihin. Valitsin kartanon kaksi salia. Kummassakin salissa on kaksi suurta, kuusiruutuista ikkunaa.

Luulin, että varalamppujen hankkiminen on harmiton juttu. Lähellä olevaan Terraan ja myyjälle palanut vanha lamppu kouraan. Hän esitteli kohteliaasti yli seitsemän euroja maksavia ledejä, joilla on pitkä palamisaika, useita vuosia. En halunnut kuitenkaan panostaa nyt lamppuihin  - halusin vain halvat varalamput. Mutta mikä tahansa lamppu ei käy mihin tahansa jouluvalokapineeseen! Jokaisella valolla on omat lamppunsa, niin myös näillä ihanilla, metallisilla joulutähdillä.

Pitkän etsimisen jälkeen myyjä iski käteeni neljä kahden ja puolen euron hintaista lamppua, mutta huomautti, ettei lamppujen palamisaika ole alkuunkaan samaa luokkaa kuin ledien. Minä jo hieman häpesin nuukuuttani, mutta en antanut periksi. Kymppi neljästä pienestä lampusta oli sekin aivan liikaa. Sitä paitsi ne lamput olivat jääkaappilamppuja. Eivät Airamin lamppuja lainkaan.

Ajoin kotiin ja kokeilin heti lamppua tähteen. Poks! Tähti loisti tasan sekunnin. Keitin hermokahvit ja lähdin sitten takaisin liikkeeseen. Palautin kaikki lamput, myös sen poksahtaneen ja perustelin sitä sillä, että myyjä vakuutti lampun olevan sopiva. Minullahan oli vanha lamppu mukana.

Olin ottanut mukaan lampun kannan johtoineen ja kävelin sen kanssa Halpahalliin. Myyjä näki jo kaukaa, minkälaisesta lampusta on kyse ja ilmoitti, että rekka on pihassa ja lamput ovat siellä. Heillä ei ole aikaa purkaa rekkaa. No, mitäpä nyt yhden vaivaisen asiakkaan tähden purettaisiinkaan muutamaan päivään. Tosin minunkaltaisiani asiakkaita oli paljon liikkeellä ja monet tuskailivat jouluvalojen lamppuongelmaa." Aina niistä palaa lamput!
Ostan uuden koristevalon mieluummin kun kierrän koko kaupungin etsimässä sopivia varalamppuja! Miten tämä voi olla niin vaikeaa? Miksi lamput eivät kestä edes yhtä joulusesonkia?" Asiakkaiden kysymykset ja tuskailut risteilivät ilmassa.
En siis ollut ainoa! Se hieman lohdutti. Yhdessä pohdin erään pariskunnan kanssa lamppujen palamisilmiötä ja uusien lamppujen hankkimisen vaikeutta. Mikä aika siihen kuluukaan. Mies opasti minua. Hän luki johdossa olleesta lapusta, että tarvitsen tähteeni 230 verkkovirralla toimivan E14 -kannalla olevan enintään 10 watin lampun. Hipheijaa! Miten heppoa lampun hankkiminen onkaan tämän jälkeen, tuumasin.

Ajoin viereiseen Puuiloon. Siellä erittäin asiallisen ja fiksun myyjän kanssa tutkimme joka paikan, mutta sopivia lamppuja ei löytynyt. Myyjä kehotti menemään Prismaan, Tokmannille tai Hintakaareen.
Päätin mennä Prismaan, mutta huomasin, että reittini vei Hintakaaren läpi. Pysähdyinkin Hintakaareen ja astelin jo hieman nääntyneenä sisään. En viitsinyt mennä myymälän puolelle vaan menin suoraan kassalle näyttämään johtoani, koska olin varma, ettei sopivaa lamppua löydy. Myyjä puolestaan epäili vahvasti, että heiltä sopiva lamppu löytyy. Hän seurasi liikkeitäni ja huuteli kassalta, että vielä pari metriä eteenpäin, sitten käännös oikealle ja sieltä pitäisi löytyä...

Löytyi! Airamin varalamppuja joulutähteen ja paperitähteen oli kasoittain edessäni. 230/E14/10w. En ollut uskoa silmiäni. Muitakin varalamppuja ties vaikka minkälaisiin koristevalosarjoihin ja -valaisimiin oli tarjolla. Ja mikä parasta: neljä lamppua maksoi yhteensä vain seitsemän euroa. Luulin kyllä, etteivät varalamput maksa sitäkään vertaa. Maksoin kuitenkin mielelläni ja annoin täyden tunnustuksen Hintakaarelle, että pitävät varalamppuja myynnissä. Ne ovat myös selkeästi esillä.

Myyjä oli otettu ja totesi vain, että olisin säästänyt paljon aikaa, jos olisin huomannut tulla heti alkuun heille. Niinpä.

Askartelin uudet lamput tähtiin ja virittelin tähdet ikkunoihin. Kartanon alakerran kahdeksassa ikkunassa palavat nyt tähdet ja ilahduttavat sekä meitä että ohikulkijoita. Yläkerrassa on muita koristevaloja, joilla on oma tarinansa. Valojen eteen olen uhrannut kokonaisen päivän. Kyllä kannatti, niin kauniilta näyttää. Hyvää joulunodotusta ihan kaikille, ohikulkijoille kuin blogin lukijoillekin.

Juttu on tehty yhteistyössä Airam Oy:n kanssa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Retrottaa, euron verhot kodinhoitohuoneeseen

Eilen minua viehätti kirpparikäynnilläni 70-luvun paksut, puuvillaiset retroverhot. Noukin ne itselleni eurolla. Pesin ja silitin. Pujotteli...