Siirry pääsisältöön

Mitäpä ei tekisi ihanien jouluvalojen eteen

Varastoimisen aikana oli siis peräti neljä joulutähden lamppua päättänyt sanoutua tehtävästään irti. Eipä siis kerralla voinut virittää kuin neljä tähteä ikkunoihin. Valitsin kartanon kaksi salia. Kummassakin salissa on kaksi suurta, kuusiruutuista ikkunaa.

Luulin, että varalamppujen hankkiminen on harmiton juttu. Lähellä olevaan Terraan ja myyjälle palanut vanha lamppu kouraan. Hän esitteli kohteliaasti yli seitsemän euroja maksavia ledejä, joilla on pitkä palamisaika, useita vuosia. En halunnut kuitenkaan panostaa nyt lamppuihin  - halusin vain halvat varalamput. Mutta mikä tahansa lamppu ei käy mihin tahansa jouluvalokapineeseen! Jokaisella valolla on omat lamppunsa, niin myös näillä ihanilla, metallisilla joulutähdillä.

Pitkän etsimisen jälkeen myyjä iski käteeni neljä kahden ja puolen euron hintaista lamppua, mutta huomautti, ettei lamppujen palamisaika ole alkuunkaan samaa luokkaa kuin ledien. Minä jo hieman häpesin nuukuuttani, mutta en antanut periksi. Kymppi neljästä pienestä lampusta oli sekin aivan liikaa. Sitä paitsi ne lamput olivat jääkaappilamppuja. Eivät Airamin lamppuja lainkaan.

Ajoin kotiin ja kokeilin heti lamppua tähteen. Poks! Tähti loisti tasan sekunnin. Keitin hermokahvit ja lähdin sitten takaisin liikkeeseen. Palautin kaikki lamput, myös sen poksahtaneen ja perustelin sitä sillä, että myyjä vakuutti lampun olevan sopiva. Minullahan oli vanha lamppu mukana.

Olin ottanut mukaan lampun kannan johtoineen ja kävelin sen kanssa Halpahalliin. Myyjä näki jo kaukaa, minkälaisesta lampusta on kyse ja ilmoitti, että rekka on pihassa ja lamput ovat siellä. Heillä ei ole aikaa purkaa rekkaa. No, mitäpä nyt yhden vaivaisen asiakkaan tähden purettaisiinkaan muutamaan päivään. Tosin minunkaltaisiani asiakkaita oli paljon liikkeellä ja monet tuskailivat jouluvalojen lamppuongelmaa." Aina niistä palaa lamput!
Ostan uuden koristevalon mieluummin kun kierrän koko kaupungin etsimässä sopivia varalamppuja! Miten tämä voi olla niin vaikeaa? Miksi lamput eivät kestä edes yhtä joulusesonkia?" Asiakkaiden kysymykset ja tuskailut risteilivät ilmassa.
En siis ollut ainoa! Se hieman lohdutti. Yhdessä pohdin erään pariskunnan kanssa lamppujen palamisilmiötä ja uusien lamppujen hankkimisen vaikeutta. Mikä aika siihen kuluukaan. Mies opasti minua. Hän luki johdossa olleesta lapusta, että tarvitsen tähteeni 230 verkkovirralla toimivan E14 -kannalla olevan enintään 10 watin lampun. Hipheijaa! Miten heppoa lampun hankkiminen onkaan tämän jälkeen, tuumasin.

Ajoin viereiseen Puuiloon. Siellä erittäin asiallisen ja fiksun myyjän kanssa tutkimme joka paikan, mutta sopivia lamppuja ei löytynyt. Myyjä kehotti menemään Prismaan, Tokmannille tai Hintakaareen.
Päätin mennä Prismaan, mutta huomasin, että reittini vei Hintakaaren läpi. Pysähdyinkin Hintakaareen ja astelin jo hieman nääntyneenä sisään. En viitsinyt mennä myymälän puolelle vaan menin suoraan kassalle näyttämään johtoani, koska olin varma, ettei sopivaa lamppua löydy. Myyjä puolestaan epäili vahvasti, että heiltä sopiva lamppu löytyy. Hän seurasi liikkeitäni ja huuteli kassalta, että vielä pari metriä eteenpäin, sitten käännös oikealle ja sieltä pitäisi löytyä...

Löytyi! Airamin varalamppuja joulutähteen ja paperitähteen oli kasoittain edessäni. 230/E14/10w. En ollut uskoa silmiäni. Muitakin varalamppuja ties vaikka minkälaisiin koristevalosarjoihin ja -valaisimiin oli tarjolla. Ja mikä parasta: neljä lamppua maksoi yhteensä vain seitsemän euroa. Luulin kyllä, etteivät varalamput maksa sitäkään vertaa. Maksoin kuitenkin mielelläni ja annoin täyden tunnustuksen Hintakaarelle, että pitävät varalamppuja myynnissä. Ne ovat myös selkeästi esillä.

Myyjä oli otettu ja totesi vain, että olisin säästänyt paljon aikaa, jos olisin huomannut tulla heti alkuun heille. Niinpä.

Askartelin uudet lamput tähtiin ja virittelin tähdet ikkunoihin. Kartanon alakerran kahdeksassa ikkunassa palavat nyt tähdet ja ilahduttavat sekä meitä että ohikulkijoita. Yläkerrassa on muita koristevaloja, joilla on oma tarinansa. Valojen eteen olen uhrannut kokonaisen päivän. Kyllä kannatti, niin kauniilta näyttää. Hyvää joulunodotusta ihan kaikille, ohikulkijoille kuin blogin lukijoillekin.

Juttu on tehty yhteistyössä Airam Oy:n kanssa.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti