Siirry pääsisältöön

Murheita, murheita, mutta aion selviätä niistä

Hiljaiseloon on syynsä. Kovat pakkaset koituivat kohtalokseni. Ensin jäätyi alakerran kylppärin ja kodinhoitohuoneen putket. Tilasimme putkimiehen, kun omin konstein hiustenkuivaajalla ei ollut mitään vaikutusta. Mihin kohtaan olisi pitänyt puhaltaa, kun putket näkyvät vain lattiasta noin puoli metriä ylöspäin, muuten ne ovat sisällä lattian alla rakenteissa ja siellähän se kylmä on.
Meni päiviä.
Ohjeiden mukaan jätimme kaikki hanat hieman tippumaan. Onneksi meillä on kaksi kylpyhuonetta, yläkerrassa on ns. vieraskylppäri, jota käytetään erittäin harvoin. Olisinko kerran käynyt siellä suihkussa.
Viime keväänä tein suuren päätöksen: en alkanut vaihtaa aikansa eläneiden laattojen tilalle uusia. Sen sijaan puhdistin kylppärin tosi huolellisesti ja ongelmakohtiin, nurkkiin ja seinien alareunoille laitoin lisää silikonia. Siedettävän näköiseksi sain kylppärin raikkaalla sisustuksella ja tekstiileillä.

Sitten tullaankin kauhukohtaan. Eilen huomasin ruokasalin lattialla lätäkön. Ensin luulin, että olen läikyttänyt kukkienkasteluvettä lattialle. Kun kumarruin pyyhkimään lattiaa, tipahti päähäni vesipisara katosta! Säikähdin perusteellisesti. Ensin luulin, että uusi vesikatto vuotaa. Miten vesi voisi tulla yläkerran katon läpi alakertaan? Ei tietenkään.

Mies ryntäsi yläkertaan ja löysi heti ongelman aiheuttajan: kylpyhuoneen, joka on suoraan lätäkön yläpuolella toisessa kerroksessa. Lattiaa ei ole kallistettu lainkaan, joten vedet jäävät lillumaan koko lattian mitalle kun käy suihkussa. Miten rikkinäinen lattian pitää olla, että tipat valuvat sen läpi alas ja löytävät vielä tiensä salin kattoon? Näkyvää rikkonaista kohtaa en löytänyt. Ehkä lattia vain suoltaa läpi.

Tippa pois, lattia kuivaksi ja saman tien suunnittelemaan kylpyhuoneremonttia, ja ei sovi unohtaa myöskään lattian ja katon kuivatusta, vaikka tippuminen loppuikin lyhyeen eikä katossa näy jälkeäkään vedestä. Huolestuttaa.

Toisaalta hyvä puoli asiassa on se, että nyt saan kerralla uuden kylppärin. En hurjimmissa painajaisunissanikaan olisi kokenut sitä, että laattalattia vuotaa.

Seuraavaksi en siirrykään vielä alakertaa laittamaan, vaan laitan (lue: ammattilainen laittaa) ensin yläkerran murheenkryynin kuntoon. Ihanaa valita laatat. Näette sitten miten homma kulkee.

Ja lopuksi: ihan itse osasin ilman putkimiestä lämmittää alakerran vesiputket jäästä. Putkimiestä odotimme kolme vuorokautta. Aamulla sitten päätin kokeilla vielä yhtä konstia: laitoin asuntovaunun pienen lämmittimen putkien lähelle (en tiennyt, olivatko oikeat putket). Illalla kokeilin hanaa. Sieltä alkoi tulla vettä. Soitto putkimiehelle. Hän oli unohtanut koko jutun, mutta oli huojentunut kuullessaan hyvän lopputuloksen. Säästyihän tuossa jonkin verran rahaa.
                                       Yritin jotenkin pelastaa aikansa eläneen kylppärin ilmettä.
                                                                    Kylppärin ovi.                                     Lattia näyttää ihan ehjältä. Jostakin vain se suolsi veden läpi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti