Siirry pääsisältöön

Murheita, murheita, mutta aion selviätä niistä

Hiljaiseloon on syynsä. Kovat pakkaset koituivat kohtalokseni. Ensin jäätyi alakerran kylppärin ja kodinhoitohuoneen putket. Tilasimme putkimiehen, kun omin konstein hiustenkuivaajalla ei ollut mitään vaikutusta. Mihin kohtaan olisi pitänyt puhaltaa, kun putket näkyvät vain lattiasta noin puoli metriä ylöspäin, muuten ne ovat sisällä lattian alla rakenteissa ja siellähän se kylmä on.
Meni päiviä.
Ohjeiden mukaan jätimme kaikki hanat hieman tippumaan. Onneksi meillä on kaksi kylpyhuonetta, yläkerrassa on ns. vieraskylppäri, jota käytetään erittäin harvoin. Olisinko kerran käynyt siellä suihkussa.
Viime keväänä tein suuren päätöksen: en alkanut vaihtaa aikansa eläneiden laattojen tilalle uusia. Sen sijaan puhdistin kylppärin tosi huolellisesti ja ongelmakohtiin, nurkkiin ja seinien alareunoille laitoin lisää silikonia. Siedettävän näköiseksi sain kylppärin raikkaalla sisustuksella ja tekstiileillä.

Sitten tullaankin kauhukohtaan. Eilen huomasin ruokasalin lattialla lätäkön. Ensin luulin, että olen läikyttänyt kukkienkasteluvettä lattialle. Kun kumarruin pyyhkimään lattiaa, tipahti päähäni vesipisara katosta! Säikähdin perusteellisesti. Ensin luulin, että uusi vesikatto vuotaa. Miten vesi voisi tulla yläkerran katon läpi alakertaan? Ei tietenkään.

Mies ryntäsi yläkertaan ja löysi heti ongelman aiheuttajan: kylpyhuoneen, joka on suoraan lätäkön yläpuolella toisessa kerroksessa. Lattiaa ei ole kallistettu lainkaan, joten vedet jäävät lillumaan koko lattian mitalle kun käy suihkussa. Miten rikkinäinen lattian pitää olla, että tipat valuvat sen läpi alas ja löytävät vielä tiensä salin kattoon? Näkyvää rikkonaista kohtaa en löytänyt. Ehkä lattia vain suoltaa läpi.

Tippa pois, lattia kuivaksi ja saman tien suunnittelemaan kylpyhuoneremonttia, ja ei sovi unohtaa myöskään lattian ja katon kuivatusta, vaikka tippuminen loppuikin lyhyeen eikä katossa näy jälkeäkään vedestä. Huolestuttaa.

Toisaalta hyvä puoli asiassa on se, että nyt saan kerralla uuden kylppärin. En hurjimmissa painajaisunissanikaan olisi kokenut sitä, että laattalattia vuotaa.

Seuraavaksi en siirrykään vielä alakertaa laittamaan, vaan laitan (lue: ammattilainen laittaa) ensin yläkerran murheenkryynin kuntoon. Ihanaa valita laatat. Näette sitten miten homma kulkee.

Ja lopuksi: ihan itse osasin ilman putkimiestä lämmittää alakerran vesiputket jäästä. Putkimiestä odotimme kolme vuorokautta. Aamulla sitten päätin kokeilla vielä yhtä konstia: laitoin asuntovaunun pienen lämmittimen putkien lähelle (en tiennyt, olivatko oikeat putket). Illalla kokeilin hanaa. Sieltä alkoi tulla vettä. Soitto putkimiehelle. Hän oli unohtanut koko jutun, mutta oli huojentunut kuullessaan hyvän lopputuloksen. Säästyihän tuossa jonkin verran rahaa.
                                       Yritin jotenkin pelastaa aikansa eläneen kylppärin ilmettä.
                                                                    Kylppärin ovi.                                     Lattia näyttää ihan ehjältä. Jostakin vain se suolsi veden läpi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti