Siirry pääsisältöön

Leivotaan leipää!

Leivotaan leipää ja annetaan remontin vieläkin odottaa.
Harmi kun kaupoista saa usein vain ns. pullaleipää ja sekin on valmiiksi viipaloituna ja muovipussiin käärittynä. Helsingistä sentään sai ostaa hyvää rapeakuorista leipää, täällä ei.
Niinpä tänään ryhdyin leipuriksi.
Ihan hyvän näköistä tuli, mutta maku ei ollut sellainen kuin tähtäsin. Mummon tekemä savolaisrieska eli piimään leivottu oli mielessäni ja uskoin voivani tehdä  samanlaista. Laitoin puolet vettä ja puolet rasvatonta piimää.

Mikä lopputulos: ihan kelvollista, mutta ei tarpeeksi suolaa, ei sitkoa eikä makua. Missä kohtaa meni väärin?

Suurin virhe varmaan oli leipoa leipää sämpyläjauhoista. Jauhoissa ei ollut tarpeeksi ohra- ja ruisjauhoja. Pullamaisuus johtui osaksi siitä. Lisäksi olisi pitänyt varmaankin kylmänostattaa taikina jääkaapissa yön yli, mutta ei tällä luonteella jaksa niin kauan yhden leivänteon kanssa vääntää.
Puoli tuntia taikina nousi ja nousikin hyvin. Uunissa leivät olivat 40 minuuttia 200 asteessa. Voitelin ne mummon reseptin mukaan piimällä! Ehkä tein taikinasta liian tiukkaa. Löysästä taikinasta tulee parempia leipiä.

Paistamisen jälkeen laitoin leivät puhtaan keittiöliinan alle vetäytymään, ettei kuori olisi liian rapsakka ja irtoaisi.

Seuraavalla kerralla otan peliin hiivaleipäjauhot ja leivon rieskan kokonaan piimään.
                                                Maku ei ole ihan sitä mitä hain.

                                                          Kantapala on paras.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti