Siirry pääsisältöön

Leivotaan leipää!

Leivotaan leipää ja annetaan remontin vieläkin odottaa.
Harmi kun kaupoista saa usein vain ns. pullaleipää ja sekin on valmiiksi viipaloituna ja muovipussiin käärittynä. Helsingistä sentään sai ostaa hyvää rapeakuorista leipää, täällä ei.
Niinpä tänään ryhdyin leipuriksi.
Ihan hyvän näköistä tuli, mutta maku ei ollut sellainen kuin tähtäsin. Mummon tekemä savolaisrieska eli piimään leivottu oli mielessäni ja uskoin voivani tehdä  samanlaista. Laitoin puolet vettä ja puolet rasvatonta piimää.

Mikä lopputulos: ihan kelvollista, mutta ei tarpeeksi suolaa, ei sitkoa eikä makua. Missä kohtaa meni väärin?

Suurin virhe varmaan oli leipoa leipää sämpyläjauhoista. Jauhoissa ei ollut tarpeeksi ohra- ja ruisjauhoja. Pullamaisuus johtui osaksi siitä. Lisäksi olisi pitänyt varmaankin kylmänostattaa taikina jääkaapissa yön yli, mutta ei tällä luonteella jaksa niin kauan yhden leivänteon kanssa vääntää.
Puoli tuntia taikina nousi ja nousikin hyvin. Uunissa leivät olivat 40 minuuttia 200 asteessa. Voitelin ne mummon reseptin mukaan piimällä! Ehkä tein taikinasta liian tiukkaa. Löysästä taikinasta tulee parempia leipiä.

Paistamisen jälkeen laitoin leivät puhtaan keittiöliinan alle vetäytymään, ettei kuori olisi liian rapsakka ja irtoaisi.

Seuraavalla kerralla otan peliin hiivaleipäjauhot ja leivon rieskan kokonaan piimään.
                                                Maku ei ole ihan sitä mitä hain.

                                                          Kantapala on paras.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti