maanantai 16. toukokuuta 2016

Pienen saunan suuri sävytys

Juttu tehty yhteistyössä Colornovan kanssa.

Pienen saunan meikkaus, osa 1.

Miksi pääni ei käänny tai jos kääntyy, se tuottaa kipua? Miksi yläselkäni ja niskani ovat jumissa? Syy löytyy siitä, että olen työskennellyt ns. niskat nurin -asennossa kolme vuorokautta.
Ensin puhdistin ja hioin pikkuruisen alakerran saunamme lauteet, seinät ja katon. Apuna puhdistuksessa käytin Nitor Maalarinpesu -tuotetta. Tarkoituksena oli sävyttää sauna mustaksi. Totta, tumma pienentää, mutta jos alkuasetelma on jo se, että sauna on minimaalisen kokoinen, ei se siitä suurene kovin paljon vaaleilla pinnoilla.
Ensiksi hieman arvelutti valita sävytuotteeksi aine, jota pitää täydentää lopuksi öljypinnalla (kaksinkertainen työ) mutta kyllä kannatti: lopputulos näyttää ja tuntuu hyvälle.

Koska tarkoituksena on myös maalata lattialaatat sekä saunasta että pesutilasta sekä myös maalata saunan ja pesutilan välisen ovenpuitteet, irrotin jo tässä vaiheessa lattian ja seinän välissä olevat huonot silikonit, sillä kaakelimaali ei tartu silikonipintaan. Ja muutenkin uudet silikonit ovat paikallaan, sillä saunalla on jo ikää ainakin parikymmentä vuotta, joskin sauna on ollut vähällä käytöllä.

Ennen kuin ryhdyin varsinaiseen saunan sävytyspuuhaan, suojasin hiukseni suihkumyssyllä ja käsiini vedin Konkret-maalauskäsineet. Aloitin työn katosta ja etenin seiniin. Suojasin tietenkin ensin kiukaan, ettei kiville roisku sävytettä, joka on melko ohutta, juoksevaa nestettä. Työskennellessäni tuote ei kuitenkaan ihmeemmin sotannut eikä räiskinyt ympäristöönsä, kun käytin Mäster Talomaalisivellintä 75 mm. (ammattilaisena kirjoittajana tekisi mieli kirjoittaa  Maalarinpesu, Talomaalisivellin ym. tuotteet pienellä, mutta valmistaja käyttää itse isoa alkukirjainta ja tekee tuotteesta erisnimen - hyväksytty). En aikaisemmin ole ymmärtänyt sitä, miksi pitää olla niin monenlaista eri sivellintä, kun tekee jotain pientäkin remppaa...Jokaisella pensselillä on kuitenkin omat erityispiirteensä.

Viimeiseksi jäi käsittelemättä lauteiden takana oleva nurkkaseinä. Olin varmasti hurja näky, kun ulotin pääni ja puolet vartalostani toiseksi alimmaisen portaan aukosta lauteiden alle kurkottaessani taka- ja sivuseinään. Tasapainoilin vatsani varassa portailla. Aikamoista hikijumppaa. Ongelma oli siinä, että kaikki portaat ovat kiintonaiset. Täydellisen lopputuloksen saamiseksi lauteet olisi pitänyt purkaa!

Viimeiseksi käsittelin lauteet ja askelmat sekä kiukaan ympärillä olevat kaiteet. Olisipa siinä ollutkin kaikki. Mutta seuraavana päivänä piti totella valmistajan ohjeita ja ryhtyä öljyhommiin. Tässäkin työssä käytetään omaa sivellintä, joka tällä kertaa on Mäster Lakkasivellin light 50 mm.
Ryhdyin siis tuumasta toimeen ja käsittelin saunan Liberon Sauna Suojaöljy -tuotteella. Työ oli jokseenkin sottaavampaa kuin sävyttäminen. Mutta öljyähän se vain oli. Pyyhkimällä lähti pois.
Öljyttyäni jokaisen sopukan ja roikkumalla taas vatsani varassa toiseksi alimmaisella rapulla sain vihonviimeisenkin nurkkauksen valmiiksi. Aikaa kului runsas tunti. Saunan sävy kirkastui paljon, mutta mitä tehdä seuraavaksi?

Sauna piti lämmittää normaalisti ja pyyhkiä ylimääräinen öljy pois rätillä. Joihinkin paikkoihin öljyä oli roiskahtanut runsaammin, joten pyyhkiminen oli tarpeellista. Muuten seinät ja lauteet imivät öljyn hämmästyttävän hyvin.

Aikomuksenani on myös maalata valkoinen, mutta tummunut patteri uudelleen Plastikote -patterimaalilla. Seuraavaksi onkin vuorossa lattian käsittely, pesutilan katon sekä oven maalaus. Niihin töihin tartun tänään tai huomenna. Perästä kuuluu!
                                            Sävyttäminen alkoi. Niskassa ei tunnu vielä kipua.


                          Kiinteiden lauteiden alla työskentely vaatii pientä kiemurtelua ja matalana olemista.
        Vihonviimeinen nurkka uhkaa jäädä sävyttämättä. Kuva ei kerro mittasuhdetta  - matkaa takaseinään on kuitenkin yli metri.
               Halusin epätasaisen sävyn ikään kuin sauna olisi tummunut omia aikojaan aikojen saatossa.
 
Öljyämisen ja öljyn imeytymisen jälkeen saunan sävyyn tuli syvyyttä. Lattian ja patterin maalaus on vielä edessä.
                                                       Colornovan Liberon Sauna Sävy musta.
                          Öljyäminen ensin arvelutti, mutta ilman öljyä sävykään ei toimi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Retrottaa, euron verhot kodinhoitohuoneeseen

Eilen minua viehätti kirpparikäynnilläni 70-luvun paksut, puuvillaiset retroverhot. Noukin ne itselleni eurolla. Pesin ja silitin. Pujotteli...