Siirry pääsisältöön

Pienen saunan suuri sävytys

Juttu tehty yhteistyössä Colornovan kanssa.

Pienen saunan meikkaus, osa 1.

Miksi pääni ei käänny tai jos kääntyy, se tuottaa kipua? Miksi yläselkäni ja niskani ovat jumissa? Syy löytyy siitä, että olen työskennellyt ns. niskat nurin -asennossa kolme vuorokautta.
Ensin puhdistin ja hioin pikkuruisen alakerran saunamme lauteet, seinät ja katon. Apuna puhdistuksessa käytin Nitor Maalarinpesu -tuotetta. Tarkoituksena oli sävyttää sauna mustaksi. Totta, tumma pienentää, mutta jos alkuasetelma on jo se, että sauna on minimaalisen kokoinen, ei se siitä suurene kovin paljon vaaleilla pinnoilla.
Ensiksi hieman arvelutti valita sävytuotteeksi aine, jota pitää täydentää lopuksi öljypinnalla (kaksinkertainen työ) mutta kyllä kannatti: lopputulos näyttää ja tuntuu hyvälle.

Koska tarkoituksena on myös maalata lattialaatat sekä saunasta että pesutilasta sekä myös maalata saunan ja pesutilan välisen ovenpuitteet, irrotin jo tässä vaiheessa lattian ja seinän välissä olevat huonot silikonit, sillä kaakelimaali ei tartu silikonipintaan. Ja muutenkin uudet silikonit ovat paikallaan, sillä saunalla on jo ikää ainakin parikymmentä vuotta, joskin sauna on ollut vähällä käytöllä.

Ennen kuin ryhdyin varsinaiseen saunan sävytyspuuhaan, suojasin hiukseni suihkumyssyllä ja käsiini vedin Konkret-maalauskäsineet. Aloitin työn katosta ja etenin seiniin. Suojasin tietenkin ensin kiukaan, ettei kiville roisku sävytettä, joka on melko ohutta, juoksevaa nestettä. Työskennellessäni tuote ei kuitenkaan ihmeemmin sotannut eikä räiskinyt ympäristöönsä, kun käytin Mäster Talomaalisivellintä 75 mm. (ammattilaisena kirjoittajana tekisi mieli kirjoittaa  Maalarinpesu, Talomaalisivellin ym. tuotteet pienellä, mutta valmistaja käyttää itse isoa alkukirjainta ja tekee tuotteesta erisnimen - hyväksytty). En aikaisemmin ole ymmärtänyt sitä, miksi pitää olla niin monenlaista eri sivellintä, kun tekee jotain pientäkin remppaa...Jokaisella pensselillä on kuitenkin omat erityispiirteensä.

Viimeiseksi jäi käsittelemättä lauteiden takana oleva nurkkaseinä. Olin varmasti hurja näky, kun ulotin pääni ja puolet vartalostani toiseksi alimmaisen portaan aukosta lauteiden alle kurkottaessani taka- ja sivuseinään. Tasapainoilin vatsani varassa portailla. Aikamoista hikijumppaa. Ongelma oli siinä, että kaikki portaat ovat kiintonaiset. Täydellisen lopputuloksen saamiseksi lauteet olisi pitänyt purkaa!

Viimeiseksi käsittelin lauteet ja askelmat sekä kiukaan ympärillä olevat kaiteet. Olisipa siinä ollutkin kaikki. Mutta seuraavana päivänä piti totella valmistajan ohjeita ja ryhtyä öljyhommiin. Tässäkin työssä käytetään omaa sivellintä, joka tällä kertaa on Mäster Lakkasivellin light 50 mm.
Ryhdyin siis tuumasta toimeen ja käsittelin saunan Liberon Sauna Suojaöljy -tuotteella. Työ oli jokseenkin sottaavampaa kuin sävyttäminen. Mutta öljyähän se vain oli. Pyyhkimällä lähti pois.
Öljyttyäni jokaisen sopukan ja roikkumalla taas vatsani varassa toiseksi alimmaisella rapulla sain vihonviimeisenkin nurkkauksen valmiiksi. Aikaa kului runsas tunti. Saunan sävy kirkastui paljon, mutta mitä tehdä seuraavaksi?

Sauna piti lämmittää normaalisti ja pyyhkiä ylimääräinen öljy pois rätillä. Joihinkin paikkoihin öljyä oli roiskahtanut runsaammin, joten pyyhkiminen oli tarpeellista. Muuten seinät ja lauteet imivät öljyn hämmästyttävän hyvin.

Aikomuksenani on myös maalata valkoinen, mutta tummunut patteri uudelleen Plastikote -patterimaalilla. Seuraavaksi onkin vuorossa lattian käsittely, pesutilan katon sekä oven maalaus. Niihin töihin tartun tänään tai huomenna. Perästä kuuluu!
                                            Sävyttäminen alkoi. Niskassa ei tunnu vielä kipua.


                          Kiinteiden lauteiden alla työskentely vaatii pientä kiemurtelua ja matalana olemista.
        Vihonviimeinen nurkka uhkaa jäädä sävyttämättä. Kuva ei kerro mittasuhdetta  - matkaa takaseinään on kuitenkin yli metri.
               Halusin epätasaisen sävyn ikään kuin sauna olisi tummunut omia aikojaan aikojen saatossa.
 
Öljyämisen ja öljyn imeytymisen jälkeen saunan sävyyn tuli syvyyttä. Lattian ja patterin maalaus on vielä edessä.
                                                       Colornovan Liberon Sauna Sävy musta.
                          Öljyäminen ensin arvelutti, mutta ilman öljyä sävykään ei toimi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti