maanantai 20. kesäkuuta 2016

Kartanon makasiini

Tuulista ja raikasta. Myös aurinko lämmittää. Mitä makasiiniin kuuluu? Koska kartanon kirppis avautuu? On luvattu, että viime vuonna, on luvattu, että kuluvan vuoden toukokuussa jne. Jospa kuitenkin heinäkuussa saisin sen auki ainakin muutamaksi päiväksi. Voihan olla, että jazzväki haluaisi nähdä ja tehdä pikkuostoksia.

Kaikki tavarat pitäisi ensin kantaa ulos tuulettumaan. Lavalle ne, joita ei kukaan halua nähdä, puhumattakaan ostamisesta. Toisaalta on ihmisiä, joille syntyy heti visio jostain ikälopusta, rikkinäisestä tavarasta. Tuskin kuitenkaan vanhoista, puhkikäytetyistä patjoista ja muista vastaavista.

Myytävää tavaraa on ainakin tarpeeksi. Pitää suunnitella, miten kaikki mahtuu edes esille. Makasiini on Porin vanhimpia rakennuksia. Valitettavasti suuri kattoremontti odottaa. Kenellä on kuitenkaan varaa pistää kattoon esim. 30 000 euroa? Ei meillä ainakaan, mutta jollain konstilla katto pitää saada kuntoon pian, sillä kattoikkunoiden kohdalta katto vuotaa jo.
Suunnittelin, että johdattelen jonkun johtavan pohatan ja vaikuttajaihmisen kädestä pitäen makasiiniin ja näytän, mihin kaikkeen makasiinista olisi, jos se kunnostettaisiin.

Makasiinista saisi vaikka kesäkahvilan tai paikan taidenäyttelyille, konserteille...
Makasiinista saisi iloa vaikka koko Porille! Pitäähän vanhoja, kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia suojella yhteisvoimin. Romahtavatko tähän päivään asti pystyssä pysyneet arvorakennukset juuri meidän aikanamme sen takia, ettei nykymaailmassa saa avustusta kyseisiin kohteisiin. Me emme saa luovuttaa sen vuoksi, ettei ole rahaa.

Tänään siis siivotaan ja järjestellään. Välillä olen kunnostanut alakerran kylppäriä. Laitan siitä oman päivityksen. Kirjoitustyöt ovat olleet kaikkien kartanolla tehtävien töiden esteenä. Mitenkäs sulkeudut kirjoituskammioosi työskentelemään, jos muut ovat ulkona ja heidän iloiset kesäpäivän kiljahdukset kuuluvat korviisi? Nyt vain on pakko istua ja tehdä rästissä olevat työjutut pois alta ennen juhannusta. Kiirettä pitää.


                              Vanha ja vieläkin vanhempi makasiini on Porin vanhimpia rakennuksia.
                          Kaivoimme tänään esiin vanhat askelmat maan alta.
         Makasiinin yläkertaan saisi upean kesäkahvilan. Paikoin vuotava katto pitäisi pikaisesti korjata. Kunpa saisi talkoovoimia.
                                                Muistoja panimoajalta.
                                                       Kaunis ovi. Ikää runsaasti.
                                          Makasiinilta kartanolle päin. Keskellä pihasauna.
                                                  Makasiinin terassikin saa huonekalut vähitellen.
     Kartanon pronssinen vellikello häippäsi paikaltaan makasiinin ylärappujen alta ennen kuin muutimme. Saa palauttaa paikalleen, kiitos. Toivossa on hyvä elää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Retrottaa, euron verhot kodinhoitohuoneeseen

Eilen minua viehätti kirpparikäynnilläni 70-luvun paksut, puuvillaiset retroverhot. Noukin ne itselleni eurolla. Pesin ja silitin. Pujotteli...