Siirry pääsisältöön

Kartanon makasiini

Tuulista ja raikasta. Myös aurinko lämmittää. Mitä makasiiniin kuuluu? Koska kartanon kirppis avautuu? On luvattu, että viime vuonna, on luvattu, että kuluvan vuoden toukokuussa jne. Jospa kuitenkin heinäkuussa saisin sen auki ainakin muutamaksi päiväksi. Voihan olla, että jazzväki haluaisi nähdä ja tehdä pikkuostoksia.

Kaikki tavarat pitäisi ensin kantaa ulos tuulettumaan. Lavalle ne, joita ei kukaan halua nähdä, puhumattakaan ostamisesta. Toisaalta on ihmisiä, joille syntyy heti visio jostain ikälopusta, rikkinäisestä tavarasta. Tuskin kuitenkaan vanhoista, puhkikäytetyistä patjoista ja muista vastaavista.

Myytävää tavaraa on ainakin tarpeeksi. Pitää suunnitella, miten kaikki mahtuu edes esille. Makasiini on Porin vanhimpia rakennuksia. Valitettavasti suuri kattoremontti odottaa. Kenellä on kuitenkaan varaa pistää kattoon esim. 30 000 euroa? Ei meillä ainakaan, mutta jollain konstilla katto pitää saada kuntoon pian, sillä kattoikkunoiden kohdalta katto vuotaa jo.
Suunnittelin, että johdattelen jonkun johtavan pohatan ja vaikuttajaihmisen kädestä pitäen makasiiniin ja näytän, mihin kaikkeen makasiinista olisi, jos se kunnostettaisiin.

Makasiinista saisi vaikka kesäkahvilan tai paikan taidenäyttelyille, konserteille...
Makasiinista saisi iloa vaikka koko Porille! Pitäähän vanhoja, kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia suojella yhteisvoimin. Romahtavatko tähän päivään asti pystyssä pysyneet arvorakennukset juuri meidän aikanamme sen takia, ettei nykymaailmassa saa avustusta kyseisiin kohteisiin. Me emme saa luovuttaa sen vuoksi, ettei ole rahaa.

Tänään siis siivotaan ja järjestellään. Välillä olen kunnostanut alakerran kylppäriä. Laitan siitä oman päivityksen. Kirjoitustyöt ovat olleet kaikkien kartanolla tehtävien töiden esteenä. Mitenkäs sulkeudut kirjoituskammioosi työskentelemään, jos muut ovat ulkona ja heidän iloiset kesäpäivän kiljahdukset kuuluvat korviisi? Nyt vain on pakko istua ja tehdä rästissä olevat työjutut pois alta ennen juhannusta. Kiirettä pitää.


                              Vanha ja vieläkin vanhempi makasiini on Porin vanhimpia rakennuksia.
                          Kaivoimme tänään esiin vanhat askelmat maan alta.
         Makasiinin yläkertaan saisi upean kesäkahvilan. Paikoin vuotava katto pitäisi pikaisesti korjata. Kunpa saisi talkoovoimia.
                                                Muistoja panimoajalta.
                                                       Kaunis ovi. Ikää runsaasti.
                                          Makasiinilta kartanolle päin. Keskellä pihasauna.
                                                  Makasiinin terassikin saa huonekalut vähitellen.
     Kartanon pronssinen vellikello häippäsi paikaltaan makasiinin ylärappujen alta ennen kuin muutimme. Saa palauttaa paikalleen, kiitos. Toivossa on hyvä elää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Priman kattonäytös oli menestys - kiitos osallistujille!

Hieno päivä takana. Meillä on melkein valmis katto, kiitos Prima-rakentajien komeiden, osaavien, ammattitaitoisten, mukavien ja kaikki naiset hurmaavien kattopoikien, tässä järjestyksessä. Oli ilo pitää katonkunnostus- ja sisustuspäivä juuri tänään ja juuri tämän porukan kanssa. Meillä kävi noin sata vierasta! Vaikka aika oli määritelty klo 14-18, viimeiset vieraat poistuivat vasta lähemmäs kahdeksaa. Katon rakentamista seurattiin, kahvia juotiin litratolkulla ja makkaraa meni parikymmentä pakettia. Kirpparillakin kävi kauppa, vaikka en ehtinyt viedä sinne tarpeeksi tavaraa. Kaikki kirpparitulot menevät lyhentämättöminä talon kunnostamiseen. Vieraat tekivät tästä päivästä ainutlaatuisen. Kunnostamiini yläkerran huoneisiin tutustuttiin hyvillä mielin eikä pahempaa narinaa kuulunut siitä, miten huonosti jokin paikka on remontoitu. Ihmiset ymmärsivät, mikä on homman nimi: rahaa säästäen olen itse tehnyt huoneiden eteen mahdollisimman paljon. Kaikki ei ole mennyt niin ammattimaisesti