Siirry pääsisältöön

Kartanon makasiini

Tuulista ja raikasta. Myös aurinko lämmittää. Mitä makasiiniin kuuluu? Koska kartanon kirppis avautuu? On luvattu, että viime vuonna, on luvattu, että kuluvan vuoden toukokuussa jne. Jospa kuitenkin heinäkuussa saisin sen auki ainakin muutamaksi päiväksi. Voihan olla, että jazzväki haluaisi nähdä ja tehdä pikkuostoksia.

Kaikki tavarat pitäisi ensin kantaa ulos tuulettumaan. Lavalle ne, joita ei kukaan halua nähdä, puhumattakaan ostamisesta. Toisaalta on ihmisiä, joille syntyy heti visio jostain ikälopusta, rikkinäisestä tavarasta. Tuskin kuitenkaan vanhoista, puhkikäytetyistä patjoista ja muista vastaavista.

Myytävää tavaraa on ainakin tarpeeksi. Pitää suunnitella, miten kaikki mahtuu edes esille. Makasiini on Porin vanhimpia rakennuksia. Valitettavasti suuri kattoremontti odottaa. Kenellä on kuitenkaan varaa pistää kattoon esim. 30 000 euroa? Ei meillä ainakaan, mutta jollain konstilla katto pitää saada kuntoon pian, sillä kattoikkunoiden kohdalta katto vuotaa jo.
Suunnittelin, että johdattelen jonkun johtavan pohatan ja vaikuttajaihmisen kädestä pitäen makasiiniin ja näytän, mihin kaikkeen makasiinista olisi, jos se kunnostettaisiin.

Makasiinista saisi vaikka kesäkahvilan tai paikan taidenäyttelyille, konserteille...
Makasiinista saisi iloa vaikka koko Porille! Pitäähän vanhoja, kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia suojella yhteisvoimin. Romahtavatko tähän päivään asti pystyssä pysyneet arvorakennukset juuri meidän aikanamme sen takia, ettei nykymaailmassa saa avustusta kyseisiin kohteisiin. Me emme saa luovuttaa sen vuoksi, ettei ole rahaa.

Tänään siis siivotaan ja järjestellään. Välillä olen kunnostanut alakerran kylppäriä. Laitan siitä oman päivityksen. Kirjoitustyöt ovat olleet kaikkien kartanolla tehtävien töiden esteenä. Mitenkäs sulkeudut kirjoituskammioosi työskentelemään, jos muut ovat ulkona ja heidän iloiset kesäpäivän kiljahdukset kuuluvat korviisi? Nyt vain on pakko istua ja tehdä rästissä olevat työjutut pois alta ennen juhannusta. Kiirettä pitää.


                              Vanha ja vieläkin vanhempi makasiini on Porin vanhimpia rakennuksia.
                          Kaivoimme tänään esiin vanhat askelmat maan alta.
         Makasiinin yläkertaan saisi upean kesäkahvilan. Paikoin vuotava katto pitäisi pikaisesti korjata. Kunpa saisi talkoovoimia.
                                                Muistoja panimoajalta.
                                                       Kaunis ovi. Ikää runsaasti.
                                          Makasiinilta kartanolle päin. Keskellä pihasauna.
                                                  Makasiinin terassikin saa huonekalut vähitellen.
     Kartanon pronssinen vellikello häippäsi paikaltaan makasiinin ylärappujen alta ennen kuin muutimme. Saa palauttaa paikalleen, kiitos. Toivossa on hyvä elää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti