Siirry pääsisältöön

Saunan vahaus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Saunan vahauksessa käytetyt tuotteet: Supi saunapesu ja Supi saunavaha.Vahaussuunnitelma jäi melkein toteutumatta, kun huomasimme, miten jo pelkkä Supi saunapesu kirkasti vanhan pihasaunan lauteet. Olin jo kertaalleen keväällä tehnyt saunaan normaalin puhdistuksen, harjannut lauteet käyttämällä tavallista pesuainetta ja vettä.
Saunapesu-käsittelyllä lauteista ja muista puuosista irtosi kuitenkin mustaa niin paljon, että hirvitti. Puulämmitteisen saunan lauteet tummuvat hiljalleen ja noki & savu piintyvät puun pintaan.
Lauteista tuli pesun jälkeen kauniin vaaleat, melkein kuin uuden puun väriset.

Valitsin kuitenkin lauteiden uudeksi väriksi mustantumman saunan nokeentuneen katon mukaan.
Kertaalleen Supi saunavahalla käsittely riittää. Näin lauteista tulee aidomman väriset. Pienet epätasaisuudet vain näyttävät hyvälle. Toiset kohdat imevät vahaa enemmän kuin toiset, joten luonnostaankin väristä tulee hieman epätasainen.

Hienoa, että vaha kuivuu melko nopeasti. Kamalan sottaavaa puuhaa vahaaminen ei ole, sillä vaha (vaikkakin on juoksevaa litkua) pysyy pensselissä hyvin. Vinkki: älä kastele sivellintä kauttaaltaan vahapurkkiin vaan ota vahaa siveltimen päähän vain pieniä määriä kerrallaan. Vältyt roiskeilta.

Itse en tällä kertaa ehtinyt saunaa käsittelemään, vaan sen teki kesätaloudenhoitajamme Kreeta, joka kertoi tehneensä uskomattomia kyyristelyjä ja käpristelyjä saunan lauteiden alla pienissä ahtaissa tiloissa. Elastinen ihminen! Kateeksi käy.
Oman aikani vei yläkerran portaiden maalausprojekti, josta tuleekin seuraava kirjoitus.                          


                       Pieni epätasaisuus näyttää hyvälle. Betonilattia on ihanteellinen.                                                  Kertaalleen käsittely riittää.
                                                         Uskomaton ero entiseen.
                              Myös saunan ikkunapuitteet vahattiin.
                                    Virolainen saunamyssy ja kinnas sekä pesurekvisiittaa.
                                       Ihmeaine. Piintynyt noki ja lika lähtevät kuin ammuttuna.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti