Siirry pääsisältöön

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista.


Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin.

Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla.

Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista portaista. Aine irrotti jopa jäljellä olleita liiman rippeitä. Olen ennenkin sanonut, että ihmeaine koko tuote.

Kun portaat olivat täysin kuivat (odotin seuraavaan päivään), oli kittauksen vuoro. Ikivanhoissa rapuissa oli jonkin verran koloja, jotka peitin lastaa käyttämällä Lakkakitti-nimisellä aineella. Kitti silotti rohtuneet pinnat ja peitti kolot. Enpä olisi tätäkään tuotetta osannut hankkia, ellen olisi saanut Tikkurilalta täydellisiä rapunkunnostusohjeita!

Sitten olikin pohjamaalauksen vuoro. Luja-pohjamaalilla maalasin joka toisen rappusen, pitihän rappuja voida käyttää remontin ajan. Yllätys oli suuri, kun raput olivat kosketuskuivat alle tunnissa. Maalasinkin  parin tunnin kuluttua ripeästi myös muut raput.
Pohjamaali oli nimensä oloinen: raput jäivät mattapintaisiksi ja hieman karheiksi vastaanottamaan lopullisen maalin.

En halunnut täysin puhtaan valkoisia portaita, vaan valitsin pehmeän, silkkimäisen Damasti-sävyn (F 485), joka sekoitettiin Betoluxakvaan (412 TVT).

Seinässä oleva sormipaneeli aiheutti suurimman hankaluuden. Aaltoilevana rappuihin saakka laskeutuvaa paneelia kun ei saanut töhrätä. Tässä tapauksessa maalarinteippiä oli hankala käyttää, joten kolot piti maalata erikseen pienellä pensselillä. Silti en täysin onnistunut pitämään paneelia siistinä, vaan rappujen ja paneelin liittymäkohtiin tuli maalisottaa. Nyt mietin, miten saan reunakohdan siistityksi.

Kesätaloudenhoitajamme Kreeta lohduttelikin sanomalla, että tuskin kukaan tutkii noita kohtia suurennuslasin kanssa. Itseäni ne tietenkin häiritsevät. Katsotaan, kuinka kauan...

Betoluxakva kuivui todella nopeasti. Lopulliseen kovuuteensa se asettuu parin viikon kuluttua maalauksesta. Siihen asti korkokengät ovat pannassa.
Jälkikirjoitus: Unohdin tärkeän yksityiskohdan  - Betoluxakvan päälle maalasin vielä liukuesteen. Sekoitin Liukueste-jauhetta maaliin ja sivelin pensselillä sekoituksen jokaiseen askelmaan. En kuitenkaan käsitellyt nurkkia, enkä muutenkaan kovin tarkasti rajannut aluetta. Hyvin pitää, ei luista villasukillakaan.

             Sanoisinko, että hienot! Osaan tehdä, kun saan täydelliset ohjeet. Kuvataiteileija Liisa Pajula-Mäkisen maalaus sopii kuin valettu portaikon paneeliseiniin.
                         Portaiden sävy on astetta vaaleampi kuin pylväs ja aulan välinen seinä.
                                    Elefanttikin on iloinen, kun portaat tulivat vihdoin kuntoon.
            Rapsuttelu, hionta, pesu, kittaus, pohjamaalaus ja pintamaali ja liukuestejauhe.    Työstä kävi.
         Aaltoilevan paneeliseinän ja rappujen väli oli hankala maalattava. Ihan sottaamatta en selvinnyt.
       Ei paljon naurattanut, kun piti ryhtyä irrottamaan liimoja kokolattiamaton jäljiltä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti