maanantai 5. maaliskuuta 2018

Mattojen lumipesu

Vielä kun on pakkasia ja lunta, kannattaa viedä matot hankeen ja pestä ne lumella. Tämä on ikivanha suomalainen tapa. Varsinkin villamatoille se on ainoa ja oikea pesutapa. Vesipesua villamatot eivät kestä, vaikka kuinka ihana olisikin ajatus pestä ne kesällä mattolaiturilla (lue: virallisissa mattojenpesupaikassa).
Meidän musta-oranssi-punaiset raitamattomme ovat harvinaisen vanhoja. Ne ovat peräisin 20-luvulta. Ja täyttä villaa. Pisin matto lienee kymmenmetrinen. Paino sen mukainen.

Veimme ensin matot ulos. Vedin jokaista mattoa perässäni pitkin takapihaa. Vaihdoin puolta ja taas vedin. Olipa se näky.
Sitten viskoimme lunta matoille ja Pertti ryhtyi työmieheksi, harjasi jokaisen maton lumen kera kummaltakin puolelta. Nostimme sitten matot tuulettumaan. ja kuivahtamaan. Tosin ne eivät ehdi kastua pakkaslumesta.

Urakan jälkeen olimme hiestä märät. Kyllä homma kävi urheilusta. Ennen kuin matot laitetaan takaisin salin lattialle, lattia imuroidaan huolellisesti ja pyyhkäistään nihkeällä mopilla. Raikkaus on taattu.
                                 Ensin mattojen annetaan hetki levätä hangella.

 
                                           20-luvulla kudottiin Karelia-henkisiä villamattoja.


Rivakka harjaus puhdistaa maton ja lisää tekijän kuntoa.
                                                           Puhdasta tuli. Kirkkaat raidat, kirkas mieli.


Viimeistelyä:  mattojen annetaan kuivahtaa mattotelineellä pari tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita. Loukkaavat kommentit poistetaan.

Retrottaa, euron verhot kodinhoitohuoneeseen

Eilen minua viehätti kirpparikäynnilläni 70-luvun paksut, puuvillaiset retroverhot. Noukin ne itselleni eurolla. Pesin ja silitin. Pujotteli...