Siirry pääsisältöön

Vaatekaappien maalaus

Tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa.

Kartanon arkiporstuan aulassa oli puunväriset toimistokalusteiden näköiset vaatekaapit. Mitä puuta? Ei ota selvää, eikä sillä ole väliä. Pääasia, että rumana pitämäni kaapit muuttavat ulkonäköä rajusti. Se tapahtuu maalaamalla. Toinen vaihtoehto olisi ollut kiikuttaa kaapit kierrätykseen, mutta uusien kaappien ostoon ei ole - kuinkas taas ollakaan - rahaa.

Kyselin Tikkurilan maalilinjalta ammattitaitoisilta neuvojilta, mitä kaappien suhteen tulisi tehdä. Sain taas pätevän vastauksen: ilman tartuntamaalia on turha yrittääkään. Se tarkoittaa sitä, että vaikeasti maalattavat kaapit on maalattava ainakin kahteen kertaan.
Asiaa helpotti hieman se, että Otex-tartuntamaalin pystyi sävyttämään samalla sävyllä kuin varsinaisen maalin. Valitsin puolihimmeän Helmi-kalustemaalin sävyksi Takoraudan, TYT Y500.  
Mustan maalin kanssa piti olla todella varovainen, ettei sottaisi joka paikkaa. Suojasin lattian, käytin runsaasti maalarinteippiä ja pukeuduin kerrankin maalarimestarin asuun eli risaisiin mustiin trikoisiin ja valmiiksi maalitahraiseen paitaan. Kädet suojasin kertakäyttöhanskoilla. Silti pieniä maalitahroja tuli sinne tänne, mutta sain ne heti pyyhittyä pois, sillä maali on vesiliukoinen.

Minulla on korkeanpaikankammo, mutta päätin silti nousta keittiöjakkaran päälle ylettääkseni joka paikkaan. Tietenkin suojasin myös jakkaran. Jos sen olisin sotannut, olisi syntynyt suuri huuto.
Päätin maalata yhteen syssyyn kaikki kaapit. Pieni kahvitauko välillä. Sitten odotin seuraavaan päivään tartuntamaalin kuivumista (olisi voinut maalata jo samana päivänä, mutta en jaksanut).
Seuraavana päivänä avasin kalustemaalipurkin ja aloin maalata. Todellakin, yksi kerta näytti riittävän joskin jotkut kohdat olisivat kaivanneet toisen pintakerroksen. Onkin tärkeää, että maalaa tasaisesti eli ottaa pensseliin maalia aina saman verran ja sivelee samalla tekniikalla joka kohdan.
Ja aina on muistettava, että itse tehty on itse tehty. Siitä ei voi valittaa. On vain hyväksyttävä se, mikä tuli tehdyksi tai olisi pitänyt toimia toisin ja tilata ammattimaalari.

Maalausta ei häirinnyt tai pikemminkin viivyttänyt mikään muu kuin se tyypillinen asia: kymmeniä kertoja otin taakse pari askelta ja ihastelin työn jälkeä ja ruman kaapin vaiheittaista komistumista.

Peilisyvennykseen liisteröin tapetin. Minulla oli vielä jäljellä Designers Guildin kukkatapettia Sisustus luo kodin -kirjani ajoilta. Silloinhan makuuhuoneeni yksi seinä oli tapetoitu kirjaa varten samaisella Designers Gildin ihanuudella.

No niin, valmista tuli ja kaikki sujui niin kuin piti mitä nyt aulan valkoiset verhot töhriintyivät hieman. Pari paikkaa jäi valkoiseksi, sillä riuhtaisin maalarinteipin liian aikaisin pois. Se veti maalin mukanaan. Jos on ehtinyt jo viedä maalit varastoon, musta tussi on pienten valkoisten plänttien peittämiseen mainio!
                                   Nyt sietää vaikka peilailla.
                              Puolihimmeä maali kiiltelee aika paljon. Himmeä olisi ollut kaikkein paras.
                        Aula on iso (huoneen kokoinen), tässä on vain maalatusta osuudesta osa.

                                                      Tapetti Designers Gild.

                                                             Vaiheessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattojen saumauksen uusiminen

Kunnostus tehty yhteistyössä Kiilto Oy:n kanssa. Äidilläni oli tapana sanoa, että laiska se töitään luettelee. Sanonta pitää joskus paikkansa, mutta ei minun tapauksessani. Töiden luetteleminen kun kuuluu työni kuvaan. Blogin pitäjällä pitäisi olla aina uutta remonttitarinaa kehissä. Ja onhan sitä. Perjantaina aloitin uusia yläkerran suihkuhuoneen laattojen saumoja. Ne olivat niin huonot, että pahaa teki. Sain kuulla, että vesieristys oli kunnossa, joten uskalsin ryhtyä pikaremonttiin. Säästyin tällä kertaa täydelliseltä lattian purkamiselta ja uuden tekemiseltä. Siihen olisikin pitänyt palkata ammattilainen. Korostan, että kyseessä on pikaremontti, joka antaa hieman lisäaikaa lattian käytölle. Tarkoitus olisi laatoittaa suihkuhuoneen seinät ja lattia kokonaan uudelleen lähitulevaisuudessa nykyaikaisilla, makeilla laatoilla. Minun kuitenkin pitää saada kylpyhuone asialliseen kuntoon nopeasti, sillä yöpyjiä on tulossa yläkertaan jo kuukauden päästä. Jos tilassa on lattialämmitys

Portaiden kunnostus

Juttu tehty yhteistyössä Tikkurilan kanssa. Kiitän ohjeista. Portaat ovat nyt olleet viikon päivät käytössä. Ihmeelliseksi portaiden maalauksen teki se, että maali kuivui todella nopeasti. Ilmeisesti nopeasti käyttöön otettavien tilojen maalit ovatkin tehty ominaisuuksiltaan erilaisiksi  - näin arvelisin. Kaikkein työläin vaihe portaiden kunnostamisessa oli kokolattiamaton liiman irrottaminen ja pintojen hiominen pohjamaalia varten. Liima ei oikein irronnut millään konstilla. Hiomalaite vain siirsi liimamöykkyjä edes takaisin, mutta kiinni ne jäivät. Lopuksi tartuin puukkoon ja rapsuttelin aikani kuluksi jokaisen rapun liimasta ja kyllä aikaa kuluikin, voin tunnustaa. Päiviä ja viikkoja meni ja yhä rappuset olivat remontin alla. Lopulta päätin, että nyt riittää. Santapaperilla hioin raput vielä kertaalleen ja imuroin huolellisesti pölyt pois. Sitten otin käyttöön mainion Tikkurilan Maalipesu -tuotteen. Sillä sain melkoisen määrän likaa irtoamaan mielestäni jo täysin puhtaista po

Katon styrox-levyt irti

Valkoiset styrox-levyt, joissa on kohokuvioita  - jokainen maalla asunut ne tietää. Ainakin meidän rintamamiestalon kattoihin isä laittoi styroxia. Se oli lämmin, muuta ei kai haettukaan. Myös kartanon yläkerrassa on käytetty styroxia yhden huoneen katossa. Se on minun tuleva työhuoneeni. Olin jo osittain kunnostanut huonetta, poistanut lattiasta laminaatin, hionut alta löytyneen puulattian, maalannut sen osittain sekä maalannut myös paneeliseiniä. Kartanon ostajaehdokkaat olivat repineet pari styrox-levyä irti alla olevine pahveineen. Osa levyistä repsotti ikävästi, sillä ne oli huonosti kiinni pahvissa ja lautakatossa. Kuuntelin kerrankin asiantuntijoita enkä ryhtynyt repimään kaikkea kerralla pois. Okey, ostetaan sitten ne puuttuvat styroxit ja kärvennellään ei niin mieleisen katon kanssa loppuelämä. Aie osoittautui mahdottomaksi.  Menin tuttuun K-Rautaan ja kysyin, myyvätkö he styrox-levyjä. Ei myyty, mutta tilata kyllä voi. Piti tehdä uusi keikka ja tuoda malli mukana, niin ti